Artikel top billede

Facebook planlægger gigantisk søkabel – kan næsten nå hele vejen rundt om jorden

Et nyt kæmpe søkabel på 37.000 kilometer kan snart forbinde 23 lande i Afrika, Mellemøsten og Europa.

Et gigantisk underjordisk fiber-søkabel på 37.000 kilometer skal efter planen kredse sig hele vejen om det afrikanske kontinent.

Det er Facebook som i samarbejde med det kinesiske teleselskab China Mobil, franske Orange, britiske Vodafone og sydafrikanske MTN planlægger at realisere projektet.

I et blogindlæg oplyser Facebook, at projektet får navnet 2Africa, og det bliver ifølge mediet CNBC det Nokia-ejede Alcatel Submarine Network, der står for at skulle udrulle det 37.000 kilometer lange kabel, hvis længde næsten svarer til omkredsen på jordkloden.

Kablet skal bidrage med at sikre bedre internetforbindelser til 1,3 milliarder mennesker i nogle af verdens fattigste egne. I alt kommer kablet til at forbinde 23 lande i Afrika, Mellemøsten og Europa.

Bedre beskyttelse mod kabelbrud

Facebook oplyser, at det nye kabel kommer til at gøre brug af banebrydende teknologi, der blandt andet betyder, at det kan graves 50 procent længere ned i havbunden, hvilket blandt andet vil yde større beskyttelse mod kabelbrud.

Læs også: Så sårbart er det: Google og Facebooks nye Havfrue-søkabel til Danmark er tyndere end en dåsesodavand

Mike Holland, der er chef for markedsudvikling hos datacentervirksomheden Interxion, har tidligere fortalt til Computerworld, at et søkabel, der sjældent er tykkere end en dåsesodvand, er meget sårbart overfor kabelbrud, der kan blive forårsaget af alt lige fra skibsankere til jordskælv og sabotage.

”Søkabler er ikke blot sårbare over for uheld, men også over for fjendtlige handlinger fra eksempelvis fremmede magter. En fremmed magt kan have en strategi om at skade økonomien i et land ved at angribe denne type kabler,” forklarede Mike Hollands til Computerworld for få år siden.

De store it-giganter som Facebook, Google og Microsoft har gennem de seneste år været særdeles aktive i udrulningen af søkabler.

Google og Facebook står eksempelvis bag det såkaldte Havfrue-kabel, der strækker sig fra den amerikanske østkyst til Endrup ved Esbjerg på den danske vestkyst.

Læs også: Facebook og Microsofts gigantiske søkabel slår ny hastighedsrekord: Så hurtige forbindelser kan det imponerende kabel præstere




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere