Artikel top billede

Nu lanceres ny fælleseuropæisk kæmpe-cloud - skal frigøre os fra afhængighed af amerikanske og kinesiske tech-giganter

Frankrig og Tyskland lancerer nu den EU-cloud, der skal tage kampen op mod dominerende amerikanske og kinesiske udbydere. I 2021 skal den gå i luften, lyder planerne for det store projekt, der får deltagelse af blandt andre SAP og Atos.

Det største og mest magtfulde makkerpar i EU, Frankrig og Tyskland, lancerer nu den ventede EU-cloud, Gaia-X.

Projektet har været undervejs i et stykke tid, men nu er projektet for alvor på vej.

En belgisk non-profit virksomhed i form af Gaia-X Foundation er etableret, og selve clouden skal være oppe at køre i 2021, skriver Zdnet.

Ifølge mediet Euractive kalder den tyske økonomiminister, Peter Altmaier, lanceringen af ​​EU's datainfrastrukturprojekt, der i begyndelsen vil omfatte 11 franske og 11 tyske firmaer, "udgangspunktet for et europæisk dataøkosystem," der muliggør overholdelsen af EU's databeskyttelsesstandarder.

Skal sikre europæisk datasuverænitet

EU-clouden vil sætte europæiske standarder for datalagring og vil også fungere som en platform for virksomheder til at søge efter udbydere, ud over at tilbyde et sikkert miljø for deling af data på tværs af virksomheder i Europa.

Infrastrukturen skal også håndtere data warehouses, data-pooling og egen struktur for data-interoperabilitet

Fra Frankrigs side bemærker økonomi- og finansminister Bruno Le Maire, at det, når alt kommer til alt, handler om europæisk suverænitet.

"Vi er ikke Kina. Vi er ikke USA. Vi er europæiske lande med vores egne værdier," udtaler han.

Læs også: Europa på vej med fælles-europæisk cloud-infrastruktur - skal frigøre os fra afhængighed af amerikanske tech-giganter: Microsoft og Amazon advarer

Det fransk-tyske initiativ er med andre ord et forsøg på at sikre, at cloud-medlemsvirksomheder overholder datasuverænitet, sikkerhed over for kunder og kan dokumentere, hvor data opbevares og hvordan den håndteres.

Ikke mindst skal det adressere potentielle konflikter mellem EU's privatlivslove og USA's cloud act fra 2018, der blandt andet tilsige amerikanske virksomheder at udlevere data til myndighederne i visse situationer.

Frigøre afhængighed til store udenlandske cloud-giganter

Den nye fælleseuropæiske cloud-infrastruktur skal således frigøre Europa fra afhængighed til verdens store tech-giganter som amerikanske Microsoft, Amazon eller kinesiske Alibaba.

Det vil være muligt for cloud-udbyderne at tilslutte sig projektet, men de skal i så fald forpligte sig til principperne for Gaia-X.

Amazon og Microsoft har - måske ikke overraskende - været kritiske over for initiativet.

De har før peget på, at projektet vil kunne begrænse data-håndteringens vandring i verden og betyde, at data holdes inde bag landegrænser.

Microsoft har ytret, at data-uafhængighed er en ‘legitim målsætning,’ men at selskabet mener, at det i ‘cloud-alderen er forkert, at definere uafhængighed alene i forhold til territoriale grænser.’

Samtidig har Microsoft dog meldt ud, at selskabet er stærkt interesseret i at deltage i Gaia-X-projektet.

Læs også: Tre pointer fra ugen der gik: Glade medarbejdere bygger katedraler, Mac-computere kan være genvejen til jobglæde og fælleseuropæisk cloud-infrastruktur er på vej

AWS har tidligere peget på, at der er stor risiko for, at Gaia-X vil ‘fjerne mange af de grundlæggende fordele ved cloud computing for kunderne.’

Desuden vil projektet 'begrænse valgfrihed, fleksibilitet og muligheden for at skalere globalt,' har det tidligere lydt det fra AWS.

SAP, Atos og Siemens er med i projektet

Frankrig har tidligere forsøgt sig med lignende projekter.

Blandt andet investerede Frankrig i 2012 mere end en milliard kroner i to cloud-konsortier - Numergy og Cloudwatt - men de to projekter kunne ikke tiltrække nok kunder til at kunne gøre en forskel.

Bag Gaia-X står dog en række store europæiske virksomheder fra en række industrier.

De inkluderer: Amadeus, Atos, Beckhoff, Bosch, BMW, DE-CIX, Deutsche Telekom, Docaposte, EDF, Fraunhofer, German Edge Cloud, Institut Mines Telecom, International Data Spaces Association, Orange, 3DS Outscale, OVHcloud, PlusServer, Safran, SAP, Scaleway, and Siemens.

Læs også: KMD og IBM overtager driften af Energinets it-infrastruktur i ordre til op mod en milliard kroner

Virksomhederne vil samlet sende 1,5 millioner euro om året til Gaia-X Foundation.

Ifølge Zdnet forventer medlemmerne ikke, at det vil skabe en rival til virksomheder som Amazon og Microsoft, men håber i stedet, at det vil føre til nye europæiske cloud-virksomheder.

Direktør for Orange Business Services cloud-forretning peger på, at det kan blive et "katalog af eksisterende tjenester," som købere kan søge og vælge i baseret på, hvor serverne er placeret.