Artikel top billede

Bog: Sådan styrer de komplet uforudsigelige begivenheder verden

I den nyklassiske bog Black Swan tager statistikeren og risikoanalytikeren Nassim Nicholas Taleb livtag med uforudsigelige begivenheder, der vender op og ned på verden og vore liv.

Ved midnat 31. december sidste år skålede mennesker kloden over nytåret ind og uddelte krammere til højre og venstre. Da tømmermændene have lagt sig, tøffede aktiemarkedet, den globale masseturisme og de glitrende shoppingcentre videre i sikker forvisning om, at verden vil se nogenlunde ud i morgen som den gjorde i går.

Det gjorde den, som bekendt, ikke helt.

Et halvt år senere har COVID-19 vendt op og ned på så mange ting, vi tog for givet, at det næsten er banalt at konstatere.

Coronakrisen er en såkaldt The Black Swan. En usandsynlig og uforudsigelig hændelse med enorme implikationer, som vi – i bakspejlet – bruger mange kræfter på at forklare, så den forekommer mindre tilfældig og mere forudsigelig, end den egentlig var.

Men allerede i 2007 navngav statistiker, forhenværende børsmægler og riskoanalytiker Nassim Nicholas Taleb disse disruptive fænomener i bogen af samme navn.

For selv om Black Swans i sagens natur er uforudsigelige, så er de ikke sjældne.

Tværtimod er uforudsigelige enkeltbegivenheder i stor stil med til at definere vore enkelte livsbaner i stort og småt, hvad enten de bringer lykke, ulykke eller nye muligheder.

Samtidig er Black Swans – som f.eks. terrorangrebet 11. september 2001, opfindelsen af Googles søgealgoritme eller COVID-19 – med til at definere verdens gang i den helt store skala.

Fællesnævneren er dog, at muligheden for hver af disse begivenheder simpelthen ikke optræder i vores begrebsverden, før de faktisk har fundet sted.

For som mennesker ekstrapolerer vi helst fremtiden på baggrund af ting, der allerede er sket. Samtidig afviser vi som udgangspunkt helst at forholde os til muligheden for udfald, vi ikke kan forudsige.

Alt det sammenfatter Taleb i en bog, der fik ekstremt megen positiv omtale i årene efter sin udgivelse. Primært fordi den gør et alvorligt forsøg på at tage livtag med et emne, der i sagens natur kan være svært at få greb om.

Samtidig forekommer den – med den nuværende og særdeles usikre verdenssituation in mente – mere aktuel end nogensinde.

I samme boldgade er det måske værd at genkalde en sætning, der tiltrak sig en del kontrovers, da den blev udtalt i 2002. Primært fordi det skete under en høring om manglende fund af kemiske våben i Irak, og fordi afsenderen var daværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld:

“[…] as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know.”

Men de sorte svaner svømmer altså primært rundt i dammen af ting, vi ikke ved, at vi ikke ved.

Hvilket gør de forudsigelser, der bedrives af økonomer og aktieanalytikere, cirka lige så troværdige som læsninger af let fugtigt kaffegrums. I hvert fald hvis man spørger den tidligere børsmægler Nassim Nicholas Taleb.

Titel: The Black Swan. Forfatter: Nassim Nicholas Taleb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere