Bog: Sådan styrer de komplet uforudsigelige begivenheder verden

I den nyklassiske bog Black Swan tager statistikeren og risikoanalytikeren Nassim Nicholas Taleb livtag med uforudsigelige begivenheder, der vender op og ned på verden og vore liv.

Ved midnat 31. december sidste år skålede mennesker kloden over nytåret ind og uddelte krammere til højre og venstre. Da tømmermændene have lagt sig, tøffede aktiemarkedet, den globale masseturisme og de glitrende shoppingcentre videre i sikker forvisning om, at verden vil se nogenlunde ud i morgen som den gjorde i går.

Det gjorde den, som bekendt, ikke helt.

Et halvt år senere har COVID-19 vendt op og ned på så mange ting, vi tog for givet, at det næsten er banalt at konstatere.

Coronakrisen er en såkaldt The Black Swan. En usandsynlig og uforudsigelig hændelse med enorme implikationer, som vi – i bakspejlet – bruger mange kræfter på at forklare, så den forekommer mindre tilfældig og mere forudsigelig, end den egentlig var.

Men allerede i 2007 navngav statistiker, forhenværende børsmægler og riskoanalytiker Nassim Nicholas Taleb disse disruptive fænomener i bogen af samme navn.

For selv om Black Swans i sagens natur er uforudsigelige, så er de ikke sjældne.

Tværtimod er uforudsigelige enkeltbegivenheder i stor stil med til at definere vore enkelte livsbaner i stort og småt, hvad enten de bringer lykke, ulykke eller nye muligheder.

Samtidig er Black Swans – som f.eks. terrorangrebet 11. september 2001, opfindelsen af Googles søgealgoritme eller COVID-19 – med til at definere verdens gang i den helt store skala.

Fællesnævneren er dog, at muligheden for hver af disse begivenheder simpelthen ikke optræder i vores begrebsverden, før de faktisk har fundet sted.

For som mennesker ekstrapolerer vi helst fremtiden på baggrund af ting, der allerede er sket. Samtidig afviser vi som udgangspunkt helst at forholde os til muligheden for udfald, vi ikke kan forudsige.

Alt det sammenfatter Taleb i en bog, der fik ekstremt megen positiv omtale i årene efter sin udgivelse. Primært fordi den gør et alvorligt forsøg på at tage livtag med et emne, der i sagens natur kan være svært at få greb om.

Samtidig forekommer den – med den nuværende og særdeles usikre verdenssituation in mente – mere aktuel end nogensinde.

I samme boldgade er det måske værd at genkalde en sætning, der tiltrak sig en del kontrovers, da den blev udtalt i 2002. Primært fordi det skete under en høring om manglende fund af kemiske våben i Irak, og fordi afsenderen var daværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld:

“[…] as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know.”

Men de sorte svaner svømmer altså primært rundt i dammen af ting, vi ikke ved, at vi ikke ved.

Hvilket gør de forudsigelser, der bedrives af økonomer og aktieanalytikere, cirka lige så troværdige som læsninger af let fugtigt kaffegrums. I hvert fald hvis man spørger den tidligere børsmægler Nassim Nicholas Taleb.

Titel: The Black Swan. Forfatter: Nassim Nicholas Taleb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Test: Lenovos seneste budget-basker kan det hele - man skal dog leve med en alt for synlig svaghed
Computerworld tester Lenovos Ideapad 5. Maskinen er stærk, prisen er skarp og designet er vellykket. Men der er stadig en god grund til at springe modellen over.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.