Artikel top billede

Bog: Sådan styrer de komplet uforudsigelige begivenheder verden

I den nyklassiske bog Black Swan tager statistikeren og risikoanalytikeren Nassim Nicholas Taleb livtag med uforudsigelige begivenheder, der vender op og ned på verden og vore liv.

Ved midnat 31. december sidste år skålede mennesker kloden over nytåret ind og uddelte krammere til højre og venstre. Da tømmermændene have lagt sig, tøffede aktiemarkedet, den globale masseturisme og de glitrende shoppingcentre videre i sikker forvisning om, at verden vil se nogenlunde ud i morgen som den gjorde i går.

Det gjorde den, som bekendt, ikke helt.

Et halvt år senere har COVID-19 vendt op og ned på så mange ting, vi tog for givet, at det næsten er banalt at konstatere.

Coronakrisen er en såkaldt The Black Swan. En usandsynlig og uforudsigelig hændelse med enorme implikationer, som vi – i bakspejlet – bruger mange kræfter på at forklare, så den forekommer mindre tilfældig og mere forudsigelig, end den egentlig var.

Men allerede i 2007 navngav statistiker, forhenværende børsmægler og riskoanalytiker Nassim Nicholas Taleb disse disruptive fænomener i bogen af samme navn.

For selv om Black Swans i sagens natur er uforudsigelige, så er de ikke sjældne.

Tværtimod er uforudsigelige enkeltbegivenheder i stor stil med til at definere vore enkelte livsbaner i stort og småt, hvad enten de bringer lykke, ulykke eller nye muligheder.

Samtidig er Black Swans – som f.eks. terrorangrebet 11. september 2001, opfindelsen af Googles søgealgoritme eller COVID-19 – med til at definere verdens gang i den helt store skala.

Fællesnævneren er dog, at muligheden for hver af disse begivenheder simpelthen ikke optræder i vores begrebsverden, før de faktisk har fundet sted.

For som mennesker ekstrapolerer vi helst fremtiden på baggrund af ting, der allerede er sket. Samtidig afviser vi som udgangspunkt helst at forholde os til muligheden for udfald, vi ikke kan forudsige.

Alt det sammenfatter Taleb i en bog, der fik ekstremt megen positiv omtale i årene efter sin udgivelse. Primært fordi den gør et alvorligt forsøg på at tage livtag med et emne, der i sagens natur kan være svært at få greb om.

Samtidig forekommer den – med den nuværende og særdeles usikre verdenssituation in mente – mere aktuel end nogensinde.

I samme boldgade er det måske værd at genkalde en sætning, der tiltrak sig en del kontrovers, da den blev udtalt i 2002. Primært fordi det skete under en høring om manglende fund af kemiske våben i Irak, og fordi afsenderen var daværende amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld:

“[…] as we know, there are known knowns; there are things we know we know. We also know there are known unknowns; that is to say we know there are some things we do not know.”

Men de sorte svaner svømmer altså primært rundt i dammen af ting, vi ikke ved, at vi ikke ved.

Hvilket gør de forudsigelser, der bedrives af økonomer og aktieanalytikere, cirka lige så troværdige som læsninger af let fugtigt kaffegrums. I hvert fald hvis man spørger den tidligere børsmægler Nassim Nicholas Taleb.

Titel: The Black Swan. Forfatter: Nassim Nicholas Taleb.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere