Artikel top billede

Bog: Den beskedne kasse, der satte turbo på verdensøkonomien

The Box fortæller historien om, hvordan containertrafikken gav verdensøkonomien et ekstra gear, gjorde Asiens til den vestlige verdens megafabrik – og forvandlede storbyens havnefront fra øretævernes holdeplads til et mekka for turister og ejendomsudviklere.

I gamle dage var havnefronten langs verdens store kystbyer et travlt, beskidt, larmende og halvfarligt sted at opholde sig.

Skibe sejlede til og fra i en stadig strøm, kranerne rykkede gods i døgndrift – og værtshuse, bordeller og detentioner havde rigeligt at se til med tusindvis af tørstige sømænd, der brændte deres hyre af.

Sådan er det ikke længere. Man skal kigge langt efter en vaskeægte søulk i storbyernes havne, der i dag er forbeholdt rekreative områder, turistattraktioner, kostbare boligområder og kontorpaladser i glas og stål.

Selv nutidens søfolkene lever et mere regelret, fredsommeligt og skemalagt liv.

Dels fordi computerstyrede lastekraner laster og losser så lynhurtigt, at der sjældent er tid til en solid gang dødsdruk, inden skibet sejler videre. Dels fordi nærmeste bar er et særdeles relativt begreb, når skibene lægger til i topmoderne terminaler langt fra alfarvej.

Det skyldes alt sammen den ydmyge skibscontainer, som har revolutioneret havnefronter, skibsfart og i særdeleshed verdenshandelen i en grad, der svært kan overvurderes.

Den historie fortæller økonom og historiker Marc Levinson i The Box. Her beskriver han på overbevisende og læsværdig vis, hvordan containertrafikken gav verdensøkonomien et ekstra gear og mange flere hestekræfter.

Containerfragt har støbt fundamentet under globaliseringen og det moderne forbrugersamfund ved at gøre det til en god forretning at fabrikere produkter i én verdensdel og sejle dem præcis derhen, hvor de skal bruges eller sælges.

Hvilket var med til at gøre lavtlønsområderne i Asien til den vestlige verdens fabrik.

I dag er det nemlig billigere og mere effektivt at fragte gods mellem verdensdelene end over land. Det havde de færreste trods alt nok forestillet sig i den spæde begyndelse, da et ombygget tankskib sejlede beskedne 58 containere fra Newark til Houston i 1956.

Det skyldes ikke mindst, at moderne logistik- og shippingkoncerner – blandt andet verdens største, danske Maersk Line – rutinemæssigt fragter over 18.000 containere af gangen på 400 meter lange fartøjer i fast rutefart mellem kontinenterne.

Containertrafikkens styrke er derfor ikke kun smidig effektivitet og solide rutiner, men economy of scale i den helt store stil.

Der skulle dog mange års udvikling og bøvlede forhandlinger om standarder og processer til, før containertrafikken blev en rygrad i verdensøkonomien, og den historie fortæller Levinson også.

The Box er oprindeligt udgivet i 2006 og har status som moderne klassiker for de, der interesserer sig for økonomi, verdenshandel og globalisering. Og skulle man finde på at kaste sig over den, kan det anbefales at vælge den opdaterede 2. udgave fra 2016.

Titel: The Box (2. edition). Forfatter: Marc Levinson




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere