Artikel top billede

Bog: Den beskedne kasse, der satte turbo på verdensøkonomien

The Box fortæller historien om, hvordan containertrafikken gav verdensøkonomien et ekstra gear, gjorde Asiens til den vestlige verdens megafabrik – og forvandlede storbyens havnefront fra øretævernes holdeplads til et mekka for turister og ejendomsudviklere.

I gamle dage var havnefronten langs verdens store kystbyer et travlt, beskidt, larmende og halvfarligt sted at opholde sig.

Skibe sejlede til og fra i en stadig strøm, kranerne rykkede gods i døgndrift – og værtshuse, bordeller og detentioner havde rigeligt at se til med tusindvis af tørstige sømænd, der brændte deres hyre af.

Sådan er det ikke længere. Man skal kigge langt efter en vaskeægte søulk i storbyernes havne, der i dag er forbeholdt rekreative områder, turistattraktioner, kostbare boligområder og kontorpaladser i glas og stål.

Selv nutidens søfolkene lever et mere regelret, fredsommeligt og skemalagt liv.

Dels fordi computerstyrede lastekraner laster og losser så lynhurtigt, at der sjældent er tid til en solid gang dødsdruk, inden skibet sejler videre. Dels fordi nærmeste bar er et særdeles relativt begreb, når skibene lægger til i topmoderne terminaler langt fra alfarvej.

Det skyldes alt sammen den ydmyge skibscontainer, som har revolutioneret havnefronter, skibsfart og i særdeleshed verdenshandelen i en grad, der svært kan overvurderes.

Den historie fortæller økonom og historiker Marc Levinson i The Box. Her beskriver han på overbevisende og læsværdig vis, hvordan containertrafikken gav verdensøkonomien et ekstra gear og mange flere hestekræfter.

Containerfragt har støbt fundamentet under globaliseringen og det moderne forbrugersamfund ved at gøre det til en god forretning at fabrikere produkter i én verdensdel og sejle dem præcis derhen, hvor de skal bruges eller sælges.

Hvilket var med til at gøre lavtlønsområderne i Asien til den vestlige verdens fabrik.

I dag er det nemlig billigere og mere effektivt at fragte gods mellem verdensdelene end over land. Det havde de færreste trods alt nok forestillet sig i den spæde begyndelse, da et ombygget tankskib sejlede beskedne 58 containere fra Newark til Houston i 1956.

Det skyldes ikke mindst, at moderne logistik- og shippingkoncerner – blandt andet verdens største, danske Maersk Line – rutinemæssigt fragter over 18.000 containere af gangen på 400 meter lange fartøjer i fast rutefart mellem kontinenterne.

Containertrafikkens styrke er derfor ikke kun smidig effektivitet og solide rutiner, men economy of scale i den helt store stil.

Der skulle dog mange års udvikling og bøvlede forhandlinger om standarder og processer til, før containertrafikken blev en rygrad i verdensøkonomien, og den historie fortæller Levinson også.

The Box er oprindeligt udgivet i 2006 og har status som moderne klassiker for de, der interesserer sig for økonomi, verdenshandel og globalisering. Og skulle man finde på at kaste sig over den, kan det anbefales at vælge den opdaterede 2. udgave fra 2016.

Titel: The Box (2. edition). Forfatter: Marc Levinson
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Byg digitale løsninger omkring dit kerneprodukt og styrk konkurrenceevnen

Stadig flere virksomheder tænker digitale løsninger ind i deres samlede produktportefølje. De sælger ikke ”kun” komponenter og fysiske produkter, men styrker det samlede produktkatalog med services, der f.eks. giver indsigt i ydeevne og udnyttelse af enhederne – og som gør vedligehold langt mere kosteffektivt og rettidigt. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du bygger eller optimerer cloudbaserede løsninger, der komplementerer dit kerneprodukt.

21. marts 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Hvor står Danmark i forhold truslen fra DDoS?

22. marts 2023 | Læs mere


Datadrevet forretning 2023

Gennem inspirerende oplæg fra personer, der – på egne eller andres vegne – har formået at udnytte data til at sikre en kant til konkurrenterne, bliver du inspireret til, hvordan din organisation kan lykkes med at høste gevinsterne gennem målrettet investering i databaseret innovation og udvikling og om, hvordan man i praksis spotter potentialet i og værdien af data.

23. marts 2023 | Læs mere