Artikel top billede

Det berygtede bigdata-selskab Palantir er tæt på børsnotering

Det amerikanske bigdata selskab Palantir, der blandt andet leverer værktøjer til det danske politi, forbereder en børsnotering i næste måned, skriver amerikansk medie.

Den kontroversielle amerikanske tech-virksomhed Palantir, der blandt andet er leverandør til det danske politi, er tæt på en børsnotering.Det erfarer det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg på baggrund af anonyme kilder.

Palantir er kendt for at udvikle avancerede bigdata og analyseværktøjer, der kan anvendes i efterforskningen af forbrydelser. Derfor bliver selskabets produkter brugt af politi, efterretningstjenester og militæret i store del af verden.

Det danske politi har eksempelvis siden 2018 anvendt it-systemet Polintel, der bygger på Palantirs værktøjer.

Sigter efter slutningen af september

Ifølge Bloomberg er det planen, at børsnoteringen bliver realiseret i slutningen september via en såkaldt direkte notering.

Det er en model som Spotify også brugte ved sin børsnotering, og den indebærer, at der ikke bliver udbudt nye aktier.

I stedet bliver interesserede købere nødt til at købe aktier, som virksomhedens eksisterende aktionærer vælger at sætte til salg.

Palantir er stiftet i 2003 og selskabet har den berømte amerikanske investor og PayPal-stifter Peter Thiel som en af sine medstiftere.

De værktøjer som Palantir har udviklet kan anvendes i en overvågningsammenhæng, og derfor bliver selskabet ofte mødt med kritik.

Værktøjet er også blevet brugt herhjemme - blandt andet til efterforskningen af Danske Banks hvidvask-sag for nogle år siden.

Det kan du læse mere om her: Kontroversielt it-system anvendt til at afsløre hvidvask-skandale i Danske Bank