Dansk software-salg vokser eksplosivt

Den danske it-branche er plaget af stagnation, men softwarevirksomhederne har fuld fart på og lyser op på et trængt dansk it-marked. De har øget indtjeningen med 800 procent.

Den danske it-branche er ved at komme sig over de værste efterveer af den bristede it-boble. Selskaberne er blevet bedre til at tjene penge, men omsætningen står generelt i stampe.

Softwarevirksomhederne fører an i branchens begyndende opsving ? for dem er både omsætningen og indtjeningen steget markant.

Det fremgår af Computerworlds årlige Top 100-undersøgelse, som tager udgangspunkt i en analyse af de seneste regnskabstal fra over 300 it-selskaber.

Undersøgelsen viser, at den danske it-branches samlede omsætning er faldet med små to milliarder kroner i den seneste regnskabsperiode.

Forandring på vej
Det billede kan dog hurtigt ændre sig, mener Kim Gerner, partner, Deloitte Videncenter IT, Tele og Medier, som med udgangspunkt i Top 100-undersøgelsen har spurgt 261 danske topchefer for it-virksomheder om deres forventninger til fremtidig vækst.

? Topcheferne er nu generelt så langt fremme med at tilpasse virksomhederne, at der igen er overskud til at tænke i vækstmuligheder, siger han.

Den udvikling er allerede slået igennem i den danske softwarebranche. De 77 softwarevirksomheder, som er med i dette års Top 100-analyse, har i hvert fald øget både omsætning og indtjening markant.

Omsætningen røg en halv milliard kroner i vejret, og indtjeningen steg med 800 procent.

Resten af branchen på vej
Størst fremgang finder vi på markedet for brancheløsninger, hvor selskaber som Tia
Technology, SimCorp og Acure slår deres folder.

Denne del af branchen tabte i forrige regnskabsperiode 241 millioner kroner i alt. Det har selskaberne imidlertid forbedret med en halv milliard kroner i det seneste regnskabsår, hvor de tilsammen tjente 340 millioner kroner.

Softwarebranchens fremgang afspejlede sig også ved årets Top 100-konference i København. Her stod den københavnske softwarevirksomhed Omada øverst på podiet, da prisen for årets dygtigste, danske it-virksomhed blev uddelt. Kim Gerner forventer, at de positive resultater fra softwarebranchen spreder sig til resten af it-branchen.

? Især de dygtigste virksomheder har skåret langt ind til benet i løbet af de seneste tre år. De skifter nu fokus fra at trimme virksomheden til at øge omsætningen i takt med, at it-markedet igen åbner sig, forudser Kim Gerner.

Hårde tider for hardware
En del af forklaringen på it-markedets generelle nedgang er, at hardwareselskabernes omsætning faldt fra 41,8 til 38,5 milliarder kroner. Flere af de store spillere på markedet sælger dog i realiteten lige så meget som tidligere, men får salget faktureret i udlandet.

Hertil kommer, at hardwarepriserne er faldet markant, hvilket tvinger både producenter, forhandlere og distributører til at presse flere varer igennem systemet for at tjene de samme penge.

De forhold har ført til en hård konsolidering blandt de store nordiske distributører ? en konsolidering, som langt fra er overstået endnu.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.