Forsvarsadvokat frygter justitsmord efter it-fejl på udrejsecenter

En it-fejl på et udrejsecenter får dansk forsvarsadvokat til at frygte for justitsmord.

I begyndelsen af juli blev det afsløret, at der har været problemer med den elektroniske overvågning af beboerne på udrejsecenteret Kærshovedgård ved Bording i Midtjylland.

Centerets beboere er afviste asylansøgere, personer på tålt ophold og udviste kriminelle, der hver dag skal registreres i forhold til, hvorvidt de overholder deres opholds- og meldepligt.

Det registreres af et elektronisk nøglesystem, når beboere forlader centret, men siden fejlen blev opdaget har både anmeldelser for overtrædelse af pligterne og gennemførelse af retssagerne været sat i bero.

Indtil videre er der aflyst 28 retsdage, og retssagerne er foreløbigt sat i bero frem til 1. november.

Siden da er en undersøgelse af it-fejlens omfang sat i værks, men indtil videre er der ingen konklusion.

Og det får forsvarsadvokat Jakob Fastrup til at frygte, at it-fejlen kan føre til justitsmord.

Det siger han til DR.

"Jeg frygter, at der kan være mennesker, som er blevet idømt ret strenge straffe for overtrædelse af opholds- og meldepligten, og som er dømt på et forkert grundlag, så der er tale om justitsmord," siger Jakob Fastrup.


Her er svaret fra ministeren
Der er ingen oplysninger om, hvornår undersøgelsen er færdig eller dens resultater.

"Det giver sig selv, at det er dybt beklageligt, at der er sket fejl. Jeg forventer, at jeg snart kan få et klart svar på, hvad der præcis er gået galt. Derfor er det for tidligt at begynde at spekulere i problemets omfang. Den diskussion vil jeg i hvert fald ikke selv involvere mig i, før vi kan tage den på et oplyst grundlag," lyder det i et skriftligt svar fra ungerende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad (S) til DR.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.