Ulf Munkedal, stifter af sikkerhedsvirksomhed FortConsult (solgt i 2014 til NCC Group), business angel og danmarksmester i wingsuite.

Kendt it-sikkerhedsmand er Danmarks bedste til wingsuit: "Det er virkelig intenst at flyve så stærkt, mens landskabet flyver forbi under en. Det er en vanvittig følelse og utroligt smukt"

For tredje år i træk har it-sikkerhedsmanden og iværksætteren Ulf Munkedal vundet DM i wingsuit. Her får du forklaringen og historien på, hvorfor han springer ud i den hæsblæsende ekstremsport, og hvad det har lært ham om iværksætteri og it-branchen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
"Det hele behøver ikke at være så fandens rationelt."

Ordene falder fra den erfarne it-sikkerhedsmand Ulf Munkedal, der helt bogstaveligt for 10 år siden selv sprang ud i noget yderst irrationelt.

Som 39-årig smed han sig for første gang ud fra af en flyver med en faldskærm.

Det sendte chokbølger gennem Ulf Munkedal, der i de følgende 10 år har brugt enhver lejlighed til at kaste sig ud fra enorme højder, som kun få af os vil turde.

I dag står Ulf Munkedal på tærsklen til 50 år, og så har han netop vundet danmarksmesterskabet i wingsuite. For tredje år i træk.


I det årti der er gået fra, at han første gang tog faldskærmen på ryggen, kan han notere sig over 1.500 spring, 1.000 af dem er i wingsuit, danmarksmester i wingsuit performance flying tre år i træk, nummer 12 ved VM foruden en række danske og internationale rekorder og medaljer.

Hvorfor springer han ud?

Fordi det er fedt.

"Mange har haft en barndomsdrøm om at kunne flyve. Tænk hvis jeg kunne det. Det er sådan, jeg føler det," siger han og fortæller videre:

"Jeg er fri. Jeg kan flyve lige derhen, hvor jeg vil. Jeg har fløjet 21 kilometer i lige linje, og jeg har fløjet 321 kilometer i timen. Det er virkelig intenst at flyve så stærkt, mens landskabet flyver forbi under en. Det er en vanvittig følelse og utroligt smukt." En irrationel passion
Den hæsblæsende ekstremsport er med andre ord blevet en passion for Ulf Munkedal. En irrationel passion. Og det er også meningen, forklarer han og fortæller, hvordan hans tidligere liv var styret af det modsatte.

"Alt, hvad jeg beskæftigede mig med, var rationelt," siger han.

Ulf Munkedals karriere frem mod det første spring handler mest af alt om it-sikkerhed og iværksætteri, langt fra den ekstremsport, som han nu dyrker.

Alt i mens selvstartede virksomheder og en solid it-karriere kører på sporet, beslutter Ulf Munkedal sig for at gøre noget helt andet, end han er vant til, hvilket leder ham til det første skæbneshop ud fra en flyer.

Ulf Munkedal, der er uddannet dataingeniør, står i, hvad mange nok vil kalde en midtvejskrise.

Hvor andre køber en åben sportsvogn eller rejser jorden rundt, har Ulf Munkedal brug for noget helt nyt i sit liv.

"Jeg følte, at jeg havde lagt for mange bånd på mig selv. Som ingeniør handler det om at regne og kunne sætte to streger under resultatet. Det er logisk og rationelt. Men der er også følelsesmæssige og irrationelle komponenter i os alle sammen. Det skal man ikke undervurdere. Det var noget af det min midtvejskrise handlede om," siger han og fortsætter:

"I min karriere har jeg nok været en smule micro management og kontrolfokuseret. Jeg ville gerne have styr på al ting. Faldskærmen betød, at jeg bogstavelig talt gav slip. Det gør man, når man hopper ud fra en flyver. Du giver slip på flyveren, men også alt fornuft. Det er utroligt irrationelt at hoppe ud i flere kilometers højde. Men det gav mig en stor glæde, som skubbede til nogle grænser i mig selv," siger han.

Læs også: Tidligere chef for Europol og PET bliver en del af dansk sikkerhedsvirksomhed: "Det ville jeg gerne hjælpe med til at give et skub med på vejen"

Indtil han begynder på faldskærmen, er iværksætteri og erhvervskarrieren den eneste ekstremsport, Ulf Munkedal dyrker.

Men da han først begynder på den nye faldskærmssport, ser han sig ikke tilbage.

"Da jeg havde gjort det, kunne jeg godt mærke, at det gjorde noget ved mig. Det måtte jeg have mere af," siger han.

Han fortæller, at det gav en balance i forhold til alt det rationelle:

"Der var faldskærm og wingsuit en befrielse. Det er jo totalt irrationelt, men det giver en kæmpe glæde, og det har givet mig en større personlig forståelse for, at vi alle er irrationelle følelsesmennesker."

Har lært at håndtere risici og tillid
Når Ulf Munkedal ikke hopper ud fra flere kilometers højde, bruger han blandt andet tiden på rollen som bestyrelsesformand hos tre danske it-sikkerhedsvirksomheder og sine investeringer i syv virksomheder og et par venture fonde.

Og selvom wingsuite ifølge Ulf Munkedal er irrationelt, ser han faktisk flere fællestræk med iværksætteri og forretningsverdenen.

I begge situationer handler det ifølge den garvede it-sikkerhedsmand om at kunne håndtere følelser og elementer som risiko, resultater, tillid og frygt.

Læs også: Jeg kommer fra en familie af iværksættere. Det er det, jeg har med mig. I hver generation er der altid en, der skaber noget iværksætteri, der bliver stort"

Der er risici, når man investerer eller starter noget op, konstaterer Ulf Munkedal.

"Det er der også, når man springer ud i wingsuit. Jeg er ikke ligeglad med risiko, men jeg forsøger at forstå den og afdække den, så den er mindst mulig, når jeg springer eller investerer," siger han.

Så er der et resultatorienteret fokus på at præstere, som går igen.

"Jeg er yderst resultatorienteret, når jeg springer wingsuit. Det er konkurrence, tal og rekorder. Det er noget med at brage igennem, og det er det også for start ups. Iværksætteri handler også benhårdt om at levere resultater – det er ikke bare en masse frihed til at kunne gøre lige det, man har lyst til. Der skal også leveres resultater," siger han.

Og med investeringer i andre personer eller et hop fra en flyver, følger også en god portion tillid.

"Når du springer dit første faldskærmsspring, ved du reelt set ikke, om du lander på jorden igen. Du er nødt til at stole på piloten og instruktørerne, og den der har pakket din faldskærm. Det var utrolig grænseoverskridende, men samtidig enormt givende. Det lærer dig om tillid," siger Ulf Munkedal. 40 døde på et år
Endelig er der frygten.

Selv pointerer Ulf Munkedal, at han tager sin forholdsregler og er meget bevidst om sin "risikoappetit", som han kalder det.

For nu begiver han sig eksempelvis ikke ud i de ifølge ham langt mere risikobetonede genrer base jump eller proximity flyving, hvor man flyver frygtindgydende tæt på klipper, bjerge og andre objekter, som man helst ikke vil støde ind i, når man er i frit fald.

"Det er de hop, hvor det oftest går galt. Det er over min grænse for, hvad jeg vil tage af risiko," siger han og fortsætter:

"Jeg tror, der var et år, hvor vi talte 40 dødsfald. Men statistikkerne er helt anderledes for os, som springer i faldskærm og ud fra et fly. Vi kan også godt komme galt afsted, men det er nogle andre tal og mere betinget af ting, vi selv har styring over."

Læs også: Dansk sikkerhedsfirma solgt til it-gigant

Men 10 gange har Ulf Munkedal været nødt til at udløse sin reserveskærm.

Frygten er derfor også en følelse, han er nødt til gang på gang at se i øjnene.

"Det at kunne styre sine følelser, registrere at de er der, bruger jeg både, når jeg investerer og springer ud af et fly. Ingen af stederne kan du tillade dig, at din frygt tager kontrollen. Du skal registrere den, kunne rumme den og så tage din beslutning baseret på situationen og ikke på din frygt. Ellers fører det sjældent noget godt med sig," siger han og fortsætter:

"Du kan i virkeligheden bare købe dig en faldskærm og hoppe ud fra en klippe. Det er der desværre også nogle, der gør. De kaster sig ud i det uden at være forberedt. Det går sjældent godt. Som regel er det godt med erfaring og uddannelse." Et godt råd til it-folket
Ulf Munkedals tværfaglige erfaringer og læring fra henholdsvis it-verdenen og hans ekstremsport kan koges ned til et råd om også at give plads til alt det, der ikke nødvendigvis kan puttes ned i et regneark og en cost benefit-analyse.

”Jeg har fundet ud af, at jeg, og jeg tror, at vi alle har brug for en balance mellem det rationelle og irrationelle også i forretningsverdenen – selvom vi ofte prøver at gøre alle ting så rationelle."

Det er blandt andet følelser som passion og et drive, som ofte er helt udtalt i startup-miljøet, og som ifølge Ulf Munkedal ikke altid er særligt rationelle.

Det rationelle ville ifølge ham være at få sig et stabilt job og et trygt liv i stedet for at begive sig ud i en usikker tilværelse som iværksætter.

"Min transformation i de seneste 10 år har handlet om at gå væk fra altid at gribe tingene an med et regneark og en cost benefit-analyse. Det handler også om at kunne mærke efter, og kunne føle en passion og få andre mennesker med på det - så ender resultatet ofte med at blive selvopfyldende," siger han.

Når man gør noget irrationelt, kan belønningen vente lige om hjørnet, pointerer han.

”Wingsuite er en fantastisk måde at opleve verden og naturen på. Det er også en stor del af belønningen. Du opdager, at verden virkelig er et sted, der er værd at bevare. Vi har en vanvittig smuk planet. Det kan man rationelt og intellektuelt godt sige til sig selv, men det føler jeg også helt ind i maven, fordi jeg virkelig er en del af den, når jeg springer," siger Ulf Munkedal.

Læs også: "Sveden og udmattelsen dryppede ned over geværerne. Vi var færdige. ’Walking dead’ er en god beskrivelse af, hvordan vi så ud. Stemmen kørte rundt i hovedet på mig. Du kan ikke mere. Giv op."

Afslutningsvis kommer wingsuite-it-sikkerhedsmanden med et kontant råd til Computerworlds læsere.

"Vi er meget rationelle, når vi arbejder med it. Der er vi også nødt til at være, for ellers ville det ikke virke," siger han og fortsætter:

"Men vi skal ikke tage fejl af, at vi er mennesker. Vi har brug for at leve den anden side ud. Mit menneskelige råd til mine med-it-kollegaer er – sørg for at få en passion for et eller andet. Det behøver ikke at være en vild ekstremsport. Men at give plads til at dyrke en menneskelig side af dig selv vil gøre dig både gladere og bedre i stand til at kommunikere. Det kan jeg kun anbefale, at man tillader sig selv, så det hele ikke bliver så fandens rationelt."

Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Find den rette model til din organisation: Ny guide til outsourcing er fyldt med tips & tricks
Mængden af outsourcede it-opgaver er steget støt over de sidste 10 år. Det giver mening, for samtidig er kompleksitet og forretningens forventninger til hastighed også steget. Men outsourcing er også et strategisk valg. For skal du hyre direkte, gennem en leverandør eller skabe dit eget sourcingselskab? Og hvad er fordele - og ulemper ved hver model? Det får du en række konkrete bud på hvor 5 relationship modeller og 3 prismodeller gennemgås og evalueres.