Huawei fremviser pilotafsnittet af "Tech med Tommy", der er selskabet nye børnefjernsynssatning. Til venstre ses Tommy Zwicky, kommunikationschef i Huawei Danmark.

Ballade om Huaweis nye danske børne-tv allerede inden premieren: Her er den nye Huawei-profil Tommy Zwickys svar på kritikken

Reportage: Huawei er på vej med tech-tv til danske børn. Men allerede inden lanceringen møder selskabet kritik. Bag satsningen står Huaweis nye danske kommunikationschef, Tommy Zwicky, der tidligere har været børnefjernsynsvært hos DR. Her er hans svar på kritikken.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Indblik i Huaweis nye børnefjernsynskoncept "Tech med Tommy"
  • Hvilken kritik selskabet allerede har mødt
  • Hvorfor Huawei vil formidle teknologisk viden til danske børn
  • Huaweis svar på kritikken
1.148
5:45 min
Fredag morgen løftede Huawei Danmark sløret for selskabets nye børnefjernsyns-satsning "Tech med Tommy."

Foran en stribe journalister på Hotel Nimb i København fremvises dummy-versionen af første afsnit.

Men lanceringen bar præg af en debat, der allerede havde taget form inden premieren.

"Der skulle være verdenspremiere i dag, hvorefter vi kunne tage diskussionen, men nu er den begyndt lidt forlods på en eller anden måde," fortæller Tommy Zwicky, Huaweis nye danske kommunikationschef og drivkraften bag videosatningsen.

Han fortsætter:

"Der er en masse, der har holdninger til det uden at have set det, og det synes jeg selvfølgelig er ærgerligt."

Tommy Zwicky begyndte som kommunikationschef hos Huawei Danmark tilbage i juni 2020.

Han har tidligere arbejdet 15 år som journalist, hvor 10 af dem har kredset omkring børne-tv. Blandt andet som vært på DR UltraNyt og redaktør på Børneavisen.

Venstre-ordfører klar med kritik
Debatten om Huaweis nye børne-tv-satsning begyndte, da selskabet sidste uge udsendte invitationen til dagens pressemøde.

Efterfølgende kunne Altinget skrive, at en række danske politikere udviste bekymring på baggrund af tiltaget.

Heriblandt Venstres udenrigsordfører, Michael Astrup Jensen, der sagde følgende til mediet:

"Det er de facto den kinesiske stat, der dermed laver børne-tv til danskere via Huawei. Så groft forenklet kan det siges. Der bliver jeg bekymret, for alle kan sige sig selv, at det ikke ligefrem er verdens smarteste idé," fortalte han tl Altinget.

På banen kom også Camilla Tenna Nørup Sørensen, lektor på Forsvarsakademiet og forsker i Kinas ageren som stormagt. Ifølge hende er det nye tiltag et forsøg på at modstå det internationale pres, som Huawei udsættes for.

Læs også: Nyt omfattende USA-forbud kan blive ‘dødbringende slag’ mod Huawei

Da kritikken af Huaweis nye tiltag nævnes på pressemødet, addresserer Tommy Zwicky Venstres udenrigsordfører, der havde meldt sig ind i kampen inden premieren.

"Hvis Michael Aastrup Jensen gik så meget op i det, så skulle han have ringet til mig, så kunne vi godt have arrangeret et særligt privat sneak peek. Og så måtte han have den holdning til det, som han nu måtte have. Men videoen handler om fakta. Skyen er ikke anderledes, om det er mig, der fortæller om den end alle mulige andre."

Havde ikke forventet "bøvl"
Det kan vel ikke komme bag på dig, at der er alarmklokker der ringer, når der er den her debat med Kina generelt om sikkerhed og TikTok osv.?
"Jeg havde forventet, der var nogen, der havde lyst til at udtale sig om den efter, at de havde set den. Igen, i dag skulle være verdenspremieren, så vi havde ikke forestillet os, at vi allerede skulle have snakket om det i to dage," lyder svaret fra Tommy Zwicky.

Læs også: Huawei tvinges til at stoppe med at producere top-chip til smartphones: USA blokerer

Hvad får I ud af det, hvis der er så meget bøvl med det?
"Vi havde heller ikke forventet, at der ville blive så meget bøvl med det, det vil jeg ærligt indrømme, at det kommer lidt som en overraskelse," siger kommunikationschefen og tilføjer:

"Når vi gør det, så er det selvfølgelig fordi, at vi føler, at vi har et ansvar som tech-gigant til at forklare om den teknologi. Og det, som vi får ud af det på sigt, det er, hvis børn forstår teknologi og bliver interesseret i teknologi, så vil de også forhåbentligt få interesse for Huawei."
Bag om "Tech med Tommy"
De korte videoer, som Huawei lancerer på YouTube fra 5. oktober og to måneder frem, har til formål at formidle moderne teknologi til børn.

De vil vare to-tre minutter og fungere som explainere, hvor cloud-teknologi, bluetooth, wifi og kunstig intelligens vil få en pædagogisk indgangsvinkel.

Afsnittet, der iføle Tommy Zwicky er en dummy-version, der fremvises på pressemødet over en projektor, omhandler cloud-teknologi.

"Ved du hvad skyen er for noget?," spørges der indledende i videoen, hvorefter en række børn giver deres upræcise svar på, hvad skyen er for en størrelse.

Læs også: Huawei ville have skriftlig garanti mod udelukkelse på det danske marked - Udenrigsministeriet afviste

På pædagogisk vis kommer forskellige animationer frem i videoen, mens Tommy Zwicky som vært forklarer, hvordan skyen fungerer.

Formidlingsgrebene er de samme, som han tidligere har benyttet hos blandt andet DR, hvor han ligeledes har været børne-tv-vært, lyder det. Og tilgangen til udelukkende af benytte faktabaseret viden, er ligeledes den samme.

Den her folkeoplysning til børn, er det ikke mere en opgave, som DR burde påtage sig?

"Det er bestemt også en opgave, som Danmarks Radio bør påtage sig, og det gør de også i nogen udstrækning. jeg har ikke set noget, der handler specifikt om teknologi. Altså Ultranyt, som jeg selv har været med til at lave, gør det jo super godt, men det er jo nyhedsformidling, og den skal vi ikke gå ind i," siger han og tilføjer:

"Men teknologiformidling giver god mening for os. YouTube er jo børnenes Google, hvis der er noget, de ikke forstår, går de derind og søger, så dukker der noget op."


Fortryder ikke tv-satsningen
På trods af den debat, der blev rejst om Huaweis børnefjernsyn på forkant af premieren, så er Huawei på ingen måde kede af tiltaget.

Nu er der allerede kommet ballade omkring de her videoer. fortryder du, at I har gjort det?

"Overhovedet ikke. Tværtimod. Jeg er utrolig stolt over det, I har set her og over den programserie, vi lancerer. Så det gør jeg ikke. Jeg er utrolig glad for det," fortæller kommunikationschefen.

Læs også: Huawei får kniven i Storbritannien: Slut med at sælge nyt 5G-grej ved årsskiftet - kan forsinke udrulning med et år

Tommy Zwicky håber, at så mane som muligt kommer til at se videoerne, fordi den viden, der formidles, er vigtig, tilføjer han.

Det er ikke en del af den umiddelbare plan, men som med andre af hans børne-tv-produktioner, der er blevet benyttet i undervisning i folkeskolen, kunne han "sagtens forestille sig", at "Tech med Tommy" ville blive brugt i undervisningen.

Han understreger dog, at det "selvfølgelig er lærernes vurdering, om de vil bruge dem eller ej."Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Mystikken breder sig om pludselig fyring af Waoo-topchef efter alvorlige beskyldninger: Selskabet er fuldkomment tavst

0 Premium-indhold

Waoo-ejer vil have alt undersøgt efter pludselig fyring af direktør Jørgen Stensgaard: "Vi ser på sagen med stor alvor"

0 Premium-indhold

E-boks på vej til Bahrain: Vil 'indfri det store digitaliserings-potentiale i regionen'

0 Premium-indhold

Tradeshift-boss advarer mod alvorlig konsekvens af hjemmearbejde: "Jeg frygter, at vi kommer til at tabe en hel generation på gulvet"

0 Premium-indhold

DXC Technology siger farvel til mere end 60 danske ansatte


Premium
Mystikken breder sig om pludselig fyring af Waoo-topchef efter alvorlige beskyldninger: Selskabet er fuldkomment tavst
Mystikken breder sig om årsagen til, at Waoo med øjeblikkelig virkning har fyret topchef Jørgen Stensgaard. Spørgsmålene hober sig op, men der er total tavshed hos Waoo og selskabets bestyrelse, der ikke vil stille op til interview. Her er hvad, vi ved.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Minimér spildtid og understøt det nye arbejdsliv med effektive videomøder
Under nedlukningen i foråret 2020 vænnede dine medarbejdere sig til at mødes via Microsoft Teams. Men mange blev frustrerede over at vende tilbage til kontoret og opdage, at dette – nu helt essentielle! – møderedskab ikke fungerede særligt godt sammen videoudstyret i mødelokalerne. Nu bygger en ny løsning endelig bro mellem Teams og verdens nok mest udbredte og velfungerende løsning til professionelle videomøder – Cisco Webex. Det kan du læse mere om i denne korte og præcise gennemgang af løsning og muligheder fra NetDesign.