Umbraco lancerer no code-platform: "Hvis min mor har lyst, kan hun bygge et website uden jeg behøver at komme ind over"

Interview: "Man skal bruge udviklere til det, der giver mening. Det giver ikke mening at bruge noget, der er mangel på til at lave noget, der er opfundet." Det er Niels Hartvigs vision bag Umbracos nye no code-satstning, Umbraco Uno.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Bliv klogere på Umbracos nye satsning og forretningsområde
  • Læs hvordan Niels Hartvigs mor nu kan bygge sit eget website uden hjælp fra sønnen
  • Indsigt i længe hvor længe den nye platform har været undervejs
  • Tjek nogle af Umbracos store kunder
1.002
5:15 min
Den fynske CMS-virksomhed Umbraco er klar med en ny cloud-baseret no code-platform ved navn Umbraco Uno.

Umbraco Uno gør det via drag and drop det muligt for alle at bygge et website, hvilket frigører udviklerressourcer, som er en mangelvare.

Det fortæller Umbraco-stifter Niels Hartvig til Computerworld.

"Der er en klar tendens til, at der er mangel på udviklere, og når der er mangel på udviklere, så må man finde andre veje. Hvis min mor har lyst, kan hun bygge et website, uden jeg behøver at komme ind over. Det behøver ikke længere blive et projekt," siger han og tilføjer:

"Man skal bruge udviklere til det, der giver mening. Det giver ikke mening at bruge noget, der er mangel på til at lave noget, der er opfundet. Vi ved godt, hvordan fede websites virker."

Arbejdet med platformen har været på prototypestadiet i flere år, men udviklingen blev for alvor accelereret under coronakrisen.

"Jeg har arbejdet med det i længere tid, og vi har længe talt om det, men det handler også om timing. Det har ligget på prototypestadiet i et par år, og det fik så for alvor en over nakken i slutningen af sidste år, og så accelererede vi det over foråret. Ideen har ligget i skuffen i et stykke tid, men det blev forceret af corona," siger Niels Hartvig, der har den særprægede titel chief unicorn.

Læs også: Grundlægger og 'chief unicorn' Niels Hartvig trækker sig som topchef for Umbraco: Skal stå i spidsen for mere end 220.000 udviklere

Platform passer til vision
Og Umbracos nye platform passer perfekt ind i selskabets overordnede filosofi, fortæller Niels Hartvig.

"Lige siden jeg startede Umbraco var formålet at gøre ikke-teknikere i stand til at kunne gøre mere online. Det er så blevet til en mere vag vision i form af demokratisere en digital forretning. Der kan både være et økonomisk perspektiv og et færdighedsperspektiv, så vi har lanceret no code-platformen Umbraco Uno, fordi vi kunne se et klart behov for at kunne komme hurtigere i gang med Umbraco, som hurtigt har udviklet sig til at appellere til større virksomheder," siger han.

Umbraco var aldrig tiltænkt at skulle hjælpe store virksomheder, men sådan er det blevet.

"Vi kan se, at når man først har valgt Umbraco, så forlader man os ikke igen. Men vi kan også se, at nogle vælger Umbraco fra, fordi det tager for lang tid i forhold til andre simplere platforme, og det er en skam, fordi der er en risiko for, at man vokser ud af de andre platforme. Det var aldrig planen, at vi skulle appellere til de store virksomheder, men kun små og mellemstore virksomheder, så det er grotesk, at vi gør det nu," siger Niels Hartvig.

Læs også: Danske Umbraco efter forrygende år: "Vi har endelig knækket nødden med, hvordan vi skaber omsætning i en open source-forretning"

Her er prisen
Prisen for adgang til den nye platform er på mindre end 300 kroner om måneden.

Hertil kommer så eventuelle tilkøb af ekstra features og support.

Så får man adgang til den samme motor, der servicerer nogle af verdens førende virksomheder.

"Man skal ikke starte med noget, der er helt blankt, men der er nogle felter, man kan fylde ud. Så kan man komme i gang for under 300 kroner om måneden, men det er stadig den samme motor, som driver den britiske hær og Mercedes. Og det kræver ingen udviklere. Så det er ret fedt," siger Niels Hartvig.

Han fremhæver også, at Odense Kommune har haft stor glæde af den nye platform.

"Jeg er helt chokeret over, hvad en kommune skal håndtere. Kommunen skal håndtere alt fra, at bedemænd skal finde en ledig gravplads til nogle kinesere skal have en guidet H.C. Andersen-rundtur. De ting plejede at være manuelt, og ellers skulle kommunen ringe til Dafolo for at udviklet en onlineform," siger Niels Hartvig og fortsætter:

"Nu bruger kommunen et af vores no code-produkter, og så der er udviklet en integration til NemID og e-Boks og til deres eget digitale styringssystem. Nu har der siddet folk, som ikke er udviklere og har lavet hundredvis af de her formularer."

Læs også: Umbraco klar med ny CMS-satsning, der skal fjerne dårlige brugeroplevelser: "Jeg har lige bestilt et Rejsekort til mine børn, og det var en fuldstændig håbløs oplevelse"

Det fjerde forretningsben
Umbraco er en open source-virksomhed, hvor indtjeningen i dag er fordelt henholdsvis på certificering af Umbracos partnere og dels abonnementsindtægter fra Umbracos cloud-løsning.

Umbraco Uno skal være det fjerde forretningsben, efter Umbraco Heartcore blev lanceret i begyndelsen af året som det tredje forretning.

Her erklærede Niels Hartvig, at at Umbraco Heartcore skal udgøre en tredjedel af forretningens omsætning i løbet af tre til fem år.

Hvordan er det så gået med Umbraco Heartcore?

"Vi holder budgettet som planlagt i år, så det er fem procent. Det er lidt færre kunder, end vi har regnet med, men til gengæld er de meget store," siger han.

Over tid håber Niels Hartvig på, at de fire forretningsområder kan blive omtrent lige store.

"Jeg har ikke været med til at lancere et nyt produkt hos Umbraco, hvor der har været så meget interesse som med Umbraco Uno. Over 90 procent af de kunder, vi på platformen, er bureauer," siger han.

Læs også: "I en verden, hvor alle snakker kunstig intelligens, er det som om, at folk har glemt den helt almindelige intelligens"


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.