Danske Unity går på børsen fredag - hæver igen prisen efter stor efterspørgsel: David Helgason står til at blive mangemilliardær

Efter stor efterspørgsel hæver den danske software-virksomhed Unity prisen markant forud for fredagens børsnotering. Medstifter David Helgason står til at blive milliardær på børsnoteringen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium
Der er tårnhøj efterspørgsel efter at komme med på vognen, når den dansk-stiftede software-leverandør Unity Software Inc fredag planmæssigt bliver børsnoteret på New York Stock Exchange.

Det får nu Unity - der har hovedkvarter i San Francisco - til at prisfastsætte aktien til 52 dollar få timer før noteringen.

Unity står bag en software-motor, der anvendes af den globale spilindustri i stor stil. Unity-motoren er eksempelvis anvendt til at bygge mindst halvdelen af de 1.000 mest udbredte spil i App Store og Google Play.

Selskabet blev etableret i København i 2004 under navnet Over the Edge Entertainment og ændrede i 2009 navn til Unity, da det modtog 5,5 millioner dollar i kapitaltilskud fra Sequoia Capital og samme forbindelse flyttede til USA.

Selskabet har siden været gennem flere kapitalrunder.

13,7 milliarder dollar værd
Med en pris på 52 dollar per aktie står Unity til en samlet værdifastsættelse på 13,7 milliarder dollar, når handlen med aktien går i gang fredag eftermiddag dansk tid.

Det svarer til omkring 89 milliarder kroner.

Det betyder, at stifterne, dansk-islandske David Helgason og tyske Joachim Ante, står til at indkassere en betydelig milliardgevinst.

Davis Helgason ejer i dag nemlig fire procent af selskabet, mens Joachim Ante ejer otte procent.

Dermed står David Helgason til at hente 3,5 milliarder kroner på børsnoteringen, mens Joachim Ante står til at hente syv milliarder kroner.

Vi ved ikke, hvor stor en andel den tredje medstifter af selskabet, Nicholas Francis, sidder på og dermed hvor meget han står til at hente på noteringen.

Selskabet blev grundlagt i en kælder i Kronborggade på Nørrebro i København, og selvom Unity i dag har hovedkvarter i Silicon Valley, har Unity stadigvæk en stor udviklingsafdeling i København.

I et interview med Computerworld i 2014 forklarede dansk-islandske David Helgason, at selskabet har valgt at bevare sin tilknytning til København af historiske årsager.

"Det er sådan set ikke et valg, som vi har foretaget. København er bare der, hvor vi startede, og Danmark har så tilmed et højt uddannelsesniveau og er et dejligt sted at bo, så derfor har mange dygtige folk gennem årene valgt at flytte til Danmark for at arbejde for Unity," fortalte han dengang til Computerworld.

David Helgason trak sig i 2014 som direktør, men sidder fortsat i bestyrelsen for selskabet. Joachim Ante er i dag CTO.

Det kan du læse mere om her: Overraskende direktørskifte i dansk spilgigant: Dansk direktør ude - topnavn tager over

Unity planlægger at sælge 25 millioner aktier. De to kapitalselskaber Goldman Sachs og Credit Suisse har desuden mulighed for at købe yderligere 3,8 millioner aktier.

Selskabets bestyrelse betinger sig dog retten til at udstede yderligere op mod 100 millioner aktier, hvis det skal vise sig, at det bliver nødvendigt for at afværge fjendtlige overtagelsestilbud fra konkurrenter.

Du kan læse hele historien om Unitys rejse fra en kælder i København til de bonede gulve her: Danske Unity er blevet en global softwaresucces: Her er hele historien om en af de største danske it-succeser

Der har tidligere været interesse for Unity. Eksempelvis var Facebook i 2015 klar til at købe Unity som led i et fremstød mod VR-markedet efter selskabets køb af Oculus.

Det kan du læse mere om her: Ny afsløring: Den danske it-succes Unity var tæt på at blive solgt til Facebook for milliarder

Læs også:

Unity får milliardindsprøjtning: Nu er selskabet over 40 milliarder kroner værd

Danske Unity scorer gigantisk kapital-investering: Får 2,7 milliarder kroner til mere vækst

Her er den danske it-branches milliard-succeser

Dansk iværksætter-succes: "Vi ser intet loft for vores vækst"

Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.