Intel overrasker med sine nye kollektion: Banker AMD på flere fronter

Vi prøver den processor, som bare ikke må fejl for Intel. Den har dog gode odds, for der er krummer i Intels nye laptop-processorer.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Se hvordan Intel klarer sig den skærpede laptop-konkurrence
  • Se hvor stor udvikling Intels grafiske ydelse er i
1.133
5:45 min
Den amerikanske chip-gigant Intel har længe ligget underdrejet, når der gælder udvikling af processorer.

En blanding af udskudte lanceringer af nye procesteknikker og en ærkerival AMD, som langsomt men sikkert har forbedret sin portefølje, gør at Intel i 2020 for første gang i lang tid er den chip-producent, der skal indhente en konkurrent.

Det sigter Intel efter med 11. generation af sine Core-processorer, som i dagens test tørner sammen med AMD’s Ryzen 4000-serie af processorer, som allerede fra begyndelsen synes at have en væsentlig fordel i sine otte regnekerner mod Intels blot fire.

Men det skal vise sig, at Intel har noget at skyde med den anden vej.

Det er godt, for vi er efterhånden der, hvor Intel ikke må fejle længere.

Noget af et generationsskifte
Intels Core-processorer har igennem det seneste årti budt på relativt små udviklinger fra generation til generation.

I sidste år rørte giganten dog på sig – her bød producenten på sin første processor printet med 10 nanometer litografi, mens der både blev fintunet på arkitekturen og den grafiske co-processor.

I denne ombæring tager Intel hul på et stort arkitektonisk skifte i det Intel kalder ’Tiger Lake’ generationen.

Her er både processorens underliggende arkitektur optimeret og udvidet med nye neurale netværk, printteknologien er først med de såkaldte ’SuperFin’ transistorer, der kan fræse med op til hæsblæsende 4,8 GHz, mens den grafikken sikres af Intels helt nye Xe-grafik, som også er på vej til at blive selskabets første grafikkort i årtier.

Uanset hvor store landvindingerne måtte være, har Intel dog et stykke vej op til ærkerivalen AMD, som byder på kerneekplosioner i laptop-format, med tynde og lette maskiner med octa-core processorer ombord.

Læs også: Ingen tvivl - Asus ROG Zephyrus G14 er størst blandt de små bærbare computere

Om Intel kan hamle op med AMD, afprøver Computerworld i samarbejde med søstermediet PCWorld, som har fået fingre i en prototype med topmodellen i Intels nye lineup: Core i7-1185G7.

Her vil Intel skulle dyste ved fire forskellige performance-niveauer: 41 watt og fuld udblæsning, 28 watt med ’Dynamic Tuning’ slået til og fra samt i strømbesparende tilstand på 15 watt. Processoren forbliver den samme i alle tests, men de forskellige strømbegrænsninger gør at frekvenserne vil variere væsentligt.

I det modsatte ringhjørne er AMD’s Ryzen 7 4800U, som får lov til at trække op til 38,5 watt strøm og snurrer med op til 4,2 GHz på de otte regnekerner.

Halvanden gange hurtigere
Dagens testemne kan snurre med op til 4,8 GHz eller 4,3 GHz på alle kerner, men det ændrer ikke ved, at den har halvt så mange regnekerner som sin rival fra AMD.

Intel formår dog alligevel at udbygge sig en solid føring i kontor-disciplinen i benchmark-programmet PCMark 10, hvor den formår at distancere både Ryzen 7 samt sidste års seks-kernede ’Comet Lake’ med henholdsvis 27 og 13 procent.

Og det er endda i sin mere ydmyge variant, som er droslet ned til et strømforbrug på 15 watt.

Testen viser, at mange programmer fortsat er afhængige af en høj ydelse på de enkelte regnekerner, og at processorer med seks, otte eller flere regnekerner langt fra altid bliver udnyttet til fulde.

I renderingstesten Cinebench viser også med al tydelighed, at Intels nye processor er slagkraftig, når der kun er bud på mellem en eller fire kerner, mens fordelen udhules, når programmer aktiverer mellem flere end seks kerner.

I sin stærkeste konfiguration formår I7-1185G7 lige akkurat at overhale sidste års seks-kernede topmodel fra selskabet. De enkelte kerner kan altså være halvanden gange hurtigere i dette tilfælde.

Når de mange kerner kan udnyttes optimalt af programmet, eksempelvis i videoprogrammet Handbrake kommer AMD’s Ryzen 7 til sin ret overfor Intels kernefattige CPU: Her yder Ryzen 7 4800U hele 59 procent højere end Intels stærkeste konfiguration.

Grafik i særklasse
Det er første gang, at vi får Intels spritnye ’Xe’ grafik i aktion, hvilket er lidt af en nyhed, da det også er den grafikarkitektur, som Intel vil anvende i sine kommende grafikkort.

Med Xe-opgraderingen følger også en mærkbar opgradering af grafiske enheder ombord. Nu er der 96 af dem mod maksimalt 64 i sidste års modeller. Hver af disse har otte såkaldte ’shader’-enheder og en tekstur-enhed, som altså giver Intels nye processor en fordel på 768 shaders og 96 ’Texture units’

Den skal tage kampen op mod de henholdsvis 512 shaders og 32 texture units der findes i Vega 8 grafik-chippen, som AMD’s Ryzen 7 processor har i sidevognen.

På papiret har Intel overtaget i en disciplin, som AMD som grafikproducent ellers bør dominere. Og Intel leverer her.

Allerede i benchmark-programmet 3D Mark synes fordelen at være tydelig, hvor der leveres ydelse som er en tredjedel højere end i AMD maskinen.

I forhold til tidligere Intel-maskiner er udviklingen endnu mere markant. Her er Intels nye stjerne næsten dobbelt og firedobbelt gange så kvik som henholdsvis Intels Iris Plus og UHD grafik.

Klasseforskellen afspejler sig i spil som Far Cry New Dawn, hvor Xe-grafikken rammer 32 frames per sekund mod 24 i Ryzen-maskinen og deciderede ubrugelige framerates i Intels tidligere processorer.

Fører på kunstig intelligens
Intels nye processor-kollektion er udstyret med reviderede kredsløb til at varetage neurale netværksopgaver.

Den dedikerede hardware kan fremskynde udregninger, til teknikker som ’Deep Learning’, som fortsat ikke er særligt udbredte, men som vinder frem i stadigt flere programmer.

Et af dem er fotoredigeringsprogrammet Nero AI Photo Tagger, som kan gennemgå ens billeder og sortere dem efter motiv.

I denne test sorterede Intels topprocessor 19,5 billeder per sekund, mod 15,3 i AMD-maskinen. Sidste års topmodel med seks kerner klarede sig værst i den disciplin ved kun at behandle 9,1 billede per sekund.

Intel vinder, der hvor det tæller
Intel må siges at være tilbage der, hvor det sandsynligvis vil tælle for de fleste brugere.

En bærbar med 11. generations Core-processor ombord vil brillere, når det gælder kontoropgaver og spil - og dermed være relevant for langt størstedelen af laptop-brugerne.

Skal der udføres tungere regneopgaver, er AMD's Ryzen stadig en favorit, men det er nu op til AMD, at byde ind med komponenter, der kan give Intel kamp til stregen.

Det sker givetvis allerede næste måned, når AMD forventes at løfte sløret for den næste generation af Ryzen-processorer.

Som forbruger kan man kun glæde sig, for de laptops, der tilbydes det kommende efterår, er mere spændende, end de har været længe.

Se også: Skal du købe ny pc? Her er efterårets bedste bærbare til prisen


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.


Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
Verdens tredjestørste smartphone-producent blacklistes af Trump-administrationen
Smartphoneproducenten Xiaomi er blandt de ni nytilkomne på Trump-administrationens sorte liste over kinesiske virksomheder, som amerikanerne ikke længere må investere i.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Cisco Umbrella: Sådan udvikler truslerne sig netop nu
Hver eneste dag håndterer de mere end 30 datacentre under Cisco Umbrella mere end 240 milliarder forespørgsler fra 190 lande. Det giver sikkerhedseksperter hos Cisco Talos et enestående datagrundlag for at kortlægge, hvordan cybertrusselsbilledet udvikler sig. I dette whitepaper kan du læse, hvordan trusselsbilledet har udviklet sig hen over 2020. Men – endnu vigtigere – om, hvordan din organisation bedst forbereder sig på at håndtere truslerne i tiden der kommer.