Spilpirater raser over effektiv kopisikring

En effektiv kopibeskyttelse med navnet Starforce har givet grå hår i hovedet hos spilpirater verden over. Beskyttelsen virker ved at installere sin egen Windows-driver. Blandt andre har det danske spil Gangland brugt beskyttelsen med stor succes.

Det er ikke noget særsyn med piratkopier af nye pc-spil allerede dagen efter, de er sendt på gaden, men en russisk-udviklet kopibeskyttelse er nu ved at ændre på den virkelighed.

Beskyttelsen med navnet Starforce har skabt vrede spilpirater, men omvendt givet ny luft til de selskaber, der kæmper mod piratkopiering.

Starforce bruger en række metoder til at sikre pc-spil mod kopiering så effektivt, at der kan gå op til flere måneder, før en piratkopi er tilgængelig.

Det er måneder, der kan være kritiske for en spiludvikler, som skal tjene sin millioninvestering hjem.

Holdt forbrydere væk
Det har man blandt andet oplevet hos den danske spiludvikler Media Mobsters, som har brugt Starforce til at beskytte sit mafiaspil Gangland.

Her gik der omkring halvanden måned, før den første fungerende piratkopi var at finde på nettet.

- Og den var mere eller mindre ubrugelig og krævede, at man fysisk skulle hive stikkene ud af alle sine drev i computeren for at få det til at fungere, fortæller Jacob Nordahl, producer hos Media Mobsters.

Den effektive kopibeskyttelse har fået spilpirater over hele verden til at søge efter metoder, hvorpå kopibeskyttelsen kan brydes.

Starforce er således emnet på en lang række af nettets debatfora.

- Jeg vil vide, hvordan man brænder Gangland eller får en kopi, der virker. Spillet bruger denne forbandede Starforce, som nogle folk kalder dødsstødet til piratkopier, skriver for eksempel en bruger med dæknavnet "thecrow-realone".

Opfordrer til sagsanlæg
Også i Danmark har Starforce vakt vrede hos forbrugerne, men her skyldes det primært, at kopibeskyttelsen anklages for at have en masse bivirkninger.

Blandt andet har selskabet bag erkendt, at kopibeskyttelsen i tidlige versioner har givet mange brugere problemer med deres USB-produkter.

Det har fået en enkelt bruger til på et debatforum at opfordre til sagsanlæg mod firmaet bag, fordi beskyttelsen angiveligt kan få computeren til at gå ned.

- Vi har ikke oplevet markante problemer, men vi har selvfølgelig mødt nogle ting. Brugervenligheden er da også et område, som man prøver at opgradere, siger Jacob Nordahl fra Media Mobsters.

Udfordrer Macrovision
Selv ser Starforce sig som udfordrer til amerikanske Macrovision, der sidder tungt på markedet for kopibeskyttelse med sit produkt Safedisc.

Det russiske selskab mener dog, at det har en langt mere effektiv beskyttelse, som ikke kan brydes på en enkelt dag.

- Firmaet går godt. Vi får mange nye store kunder, og vi er vel på omkring 100 spiltitler om året, siger den europæiske salgsdirektør, Olivier Duran, til Computerworld Online.

Selve kopibeskyttelsen udvikles af omkring 40 programmører i Rusland, mens selskabet også har afdelinger i Kina, USA og Europa.

Olivier Duran forklarer, at Starforce rent teknisk adskiller sig ved at være et værktøj, som spiludviklere kan implementere i kildekoden i deres spil i stedet for at bruge et standardprodukt.

Det giver udviklere mulighed for at kryptere alle filer og ikke kun den programfil, der styrer spillet.

Installerer egen driver
Samtidig kan Starforce aflæse, om den spil-cd, der bruges, er en original eller en kopi.

Det gøres blandt andet ved at installere sin egen Windows-driver, hvilket er et af de største kritikpunkter fra de forbrugere, som på nettet raser over kopibeskyttelsen.

Spiludviklere betaler per cd for at bruge kopibeskyttelsen, og det er ifølge Olivier Duran en forretningsmodel, som bruges af alle spillere på markedet.

En undersøgelse fra IDC vurderede for nyligt værdien af piratkopieret software i Danmark til at have rundet en milliard kroner i 2003, mens værdien i hele Europa var knap 60 milliarder kroner.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Fremtidens kundeservice: Kom i gang med de bedste chatbots

Der er store gevinster at hente med chatbots, som kan håndtere en stor del af kommunikationen med brugere - både de eksterne som kunder og de interne som medarbejdere.Og lige rundt om hjørnet venter næste generation, nemlig de stemme-baserede chatbots, som står på skuldrene af de stemmestyrede home-devices som Amazons Alexa og Google Home.

22. september 2020 | Læs mere


RPA og software-robotter: Businesscase og teknologi

Robot process automation - RPA - har i det seneste års tid for alvor fået et gennembrud i både virksomheder, organisationer og (ikke mindst) i den offentlige sektor, hvor både kommuner, styrelser og andre institutioner har taget de små software-robotter til sig.

23. september 2020 | Læs mere


"One Minute Workflow" til ad hoc-opgaver

De seneste mange måneder har givet os alle en helt ny opfattelse af arbejdspladsen. Fjernarbejde forventes at blive en del af den nye hverdag, som vi alle kigger ind i. Det har været en øjenåbner for mange, men det har også givet os vigtig læring - hvordan sikrer du, at dine medarbejdere har samme muligheder og kan opretholde effektiviteten, også når de ikke arbejder på kontoret?

23. september 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Se listen: Her er Danmarks 28 bedste virksomheder inden for outsourcing, hosting og drift
Computerworld Top 100 2020: Computerworld har endnu engang kåret Danmarks dygtigste it-selskaber til outsourcing, hosting og drift. Se listen over de 28 selskaber her.
Computerworld
For to år siden nedsænkede Microsoft 864 servere i Nordsøen: Nu er datacenteret på land igen - se resultatet her
Microsoft har efter to år hævet sit undervands-datacenter op af Nordsøen. Her er de erfaringer, selskabet har gjort sig.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Vil du med på vej mod den moderne dataestate?
At gøre data tilgængelig, ment hurtist og med de færreste ressourcer, er de første og nødvendige skridt mod en moderne dataestate. Tiden er inde til, at du bevæger dig ned af den digitale landevej, der fører til hurtige og konsistente svar på simple forretningsspørgsmål. Vi giver her et bud på, hvordan du kommer igang.