Spilpirater raser over effektiv kopisikring

En effektiv kopibeskyttelse med navnet Starforce har givet grå hår i hovedet hos spilpirater verden over. Beskyttelsen virker ved at installere sin egen Windows-driver. Blandt andre har det danske spil Gangland brugt beskyttelsen med stor succes.

Det er ikke noget særsyn med piratkopier af nye pc-spil allerede dagen efter, de er sendt på gaden, men en russisk-udviklet kopibeskyttelse er nu ved at ændre på den virkelighed.

Beskyttelsen med navnet Starforce har skabt vrede spilpirater, men omvendt givet ny luft til de selskaber, der kæmper mod piratkopiering.

Starforce bruger en række metoder til at sikre pc-spil mod kopiering så effektivt, at der kan gå op til flere måneder, før en piratkopi er tilgængelig.

Det er måneder, der kan være kritiske for en spiludvikler, som skal tjene sin millioninvestering hjem.

Holdt forbrydere væk

Det har man blandt andet oplevet hos den danske spiludvikler Media Mobsters, som har brugt Starforce til at beskytte sit mafiaspil Gangland.

Her gik der omkring halvanden måned, før den første fungerende piratkopi var at finde på nettet.

- Og den var mere eller mindre ubrugelig og krævede, at man fysisk skulle hive stikkene ud af alle sine drev i computeren for at få det til at fungere, fortæller Jacob Nordahl, producer hos Media Mobsters.

Den effektive kopibeskyttelse har fået spilpirater over hele verden til at søge efter metoder, hvorpå kopibeskyttelsen kan brydes.

Starforce er således emnet på en lang række af nettets debatfora.

- Jeg vil vide, hvordan man brænder Gangland eller får en kopi, der virker. Spillet bruger denne forbandede Starforce, som nogle folk kalder dødsstødet til piratkopier, skriver for eksempel en bruger med dæknavnet "thecrow-realone".

Opfordrer til sagsanlæg

Også i Danmark har Starforce vakt vrede hos forbrugerne, men her skyldes det primært, at kopibeskyttelsen anklages for at have en masse bivirkninger.

Blandt andet har selskabet bag erkendt, at kopibeskyttelsen i tidlige versioner har givet mange brugere problemer med deres USB-produkter.

Det har fået en enkelt bruger til på et debatforum at opfordre til sagsanlæg mod firmaet bag, fordi beskyttelsen angiveligt kan få computeren til at gå ned.

- Vi har ikke oplevet markante problemer, men vi har selvfølgelig mødt nogle ting. Brugervenligheden er da også et område, som man prøver at opgradere, siger Jacob Nordahl fra Media Mobsters.

Udfordrer Macrovision

Selv ser Starforce sig som udfordrer til amerikanske Macrovision, der sidder tungt på markedet for kopibeskyttelse med sit produkt Safedisc.

Det russiske selskab mener dog, at det har en langt mere effektiv beskyttelse, som ikke kan brydes på en enkelt dag.

- Firmaet går godt. Vi får mange nye store kunder, og vi er vel på omkring 100 spiltitler om året, siger den europæiske salgsdirektør, Olivier Duran, til Computerworld Online.

Selve kopibeskyttelsen udvikles af omkring 40 programmører i Rusland, mens selskabet også har afdelinger i Kina, USA og Europa.

Olivier Duran forklarer, at Starforce rent teknisk adskiller sig ved at være et værktøj, som spiludviklere kan implementere i kildekoden i deres spil i stedet for at bruge et standardprodukt.

Det giver udviklere mulighed for at kryptere alle filer og ikke kun den programfil, der styrer spillet.

Installerer egen driver

Samtidig kan Starforce aflæse, om den spil-cd, der bruges, er en original eller en kopi.

Det gøres blandt andet ved at installere sin egen Windows-driver, hvilket er et af de største kritikpunkter fra de forbrugere, som på nettet raser over kopibeskyttelsen.

Spiludviklere betaler per cd for at bruge kopibeskyttelsen, og det er ifølge Olivier Duran en forretningsmodel, som bruges af alle spillere på markedet.

En undersøgelse fra IDC vurderede for nyligt værdien af piratkopieret software i Danmark til at have rundet en milliard kroner i 2003, mens værdien i hele Europa var knap 60 milliarder kroner.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere