Spilpirater raser over effektiv kopisikring

En effektiv kopibeskyttelse med navnet Starforce har givet grå hår i hovedet hos spilpirater verden over. Beskyttelsen virker ved at installere sin egen Windows-driver. Blandt andre har det danske spil Gangland brugt beskyttelsen med stor succes.

Det er ikke noget særsyn med piratkopier af nye pc-spil allerede dagen efter, de er sendt på gaden, men en russisk-udviklet kopibeskyttelse er nu ved at ændre på den virkelighed.

Beskyttelsen med navnet Starforce har skabt vrede spilpirater, men omvendt givet ny luft til de selskaber, der kæmper mod piratkopiering.

Starforce bruger en række metoder til at sikre pc-spil mod kopiering så effektivt, at der kan gå op til flere måneder, før en piratkopi er tilgængelig.

Det er måneder, der kan være kritiske for en spiludvikler, som skal tjene sin millioninvestering hjem.

Holdt forbrydere væk
Det har man blandt andet oplevet hos den danske spiludvikler Media Mobsters, som har brugt Starforce til at beskytte sit mafiaspil Gangland.

Her gik der omkring halvanden måned, før den første fungerende piratkopi var at finde på nettet.

- Og den var mere eller mindre ubrugelig og krævede, at man fysisk skulle hive stikkene ud af alle sine drev i computeren for at få det til at fungere, fortæller Jacob Nordahl, producer hos Media Mobsters.

Den effektive kopibeskyttelse har fået spilpirater over hele verden til at søge efter metoder, hvorpå kopibeskyttelsen kan brydes.

Starforce er således emnet på en lang række af nettets debatfora.

- Jeg vil vide, hvordan man brænder Gangland eller får en kopi, der virker. Spillet bruger denne forbandede Starforce, som nogle folk kalder dødsstødet til piratkopier, skriver for eksempel en bruger med dæknavnet "thecrow-realone".

Opfordrer til sagsanlæg
Også i Danmark har Starforce vakt vrede hos forbrugerne, men her skyldes det primært, at kopibeskyttelsen anklages for at have en masse bivirkninger.

Blandt andet har selskabet bag erkendt, at kopibeskyttelsen i tidlige versioner har givet mange brugere problemer med deres USB-produkter.

Det har fået en enkelt bruger til på et debatforum at opfordre til sagsanlæg mod firmaet bag, fordi beskyttelsen angiveligt kan få computeren til at gå ned.

- Vi har ikke oplevet markante problemer, men vi har selvfølgelig mødt nogle ting. Brugervenligheden er da også et område, som man prøver at opgradere, siger Jacob Nordahl fra Media Mobsters.

Udfordrer Macrovision
Selv ser Starforce sig som udfordrer til amerikanske Macrovision, der sidder tungt på markedet for kopibeskyttelse med sit produkt Safedisc.

Det russiske selskab mener dog, at det har en langt mere effektiv beskyttelse, som ikke kan brydes på en enkelt dag.

- Firmaet går godt. Vi får mange nye store kunder, og vi er vel på omkring 100 spiltitler om året, siger den europæiske salgsdirektør, Olivier Duran, til Computerworld Online.

Selve kopibeskyttelsen udvikles af omkring 40 programmører i Rusland, mens selskabet også har afdelinger i Kina, USA og Europa.

Olivier Duran forklarer, at Starforce rent teknisk adskiller sig ved at være et værktøj, som spiludviklere kan implementere i kildekoden i deres spil i stedet for at bruge et standardprodukt.

Det giver udviklere mulighed for at kryptere alle filer og ikke kun den programfil, der styrer spillet.

Installerer egen driver
Samtidig kan Starforce aflæse, om den spil-cd, der bruges, er en original eller en kopi.

Det gøres blandt andet ved at installere sin egen Windows-driver, hvilket er et af de største kritikpunkter fra de forbrugere, som på nettet raser over kopibeskyttelsen.

Spiludviklere betaler per cd for at bruge kopibeskyttelsen, og det er ifølge Olivier Duran en forretningsmodel, som bruges af alle spillere på markedet.

En undersøgelse fra IDC vurderede for nyligt værdien af piratkopieret software i Danmark til at have rundet en milliard kroner i 2003, mens værdien i hele Europa var knap 60 milliarder kroner.

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Her er de teknologier danske virksomheder og myndigheder vil satse på i de kommende år
Vi vil se en markant vækst i anvendelsen af en række it-discipliner, der i de kommende år vil vinde indpas i den danske private og offentlige sektor. Det viser undersøgelsen IT i Praksis.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan grundlægger du en datacenterstrategi
Covid-19 understregede behovet for at kunne administrere datacentret på afstand – og for at lade virksomhedens øvrige medarbejdere løse endnu flere opgaver hjemmefra. Det har givet en lang række erfaringer, som kan komme din organisation til gavn på jeres videre digitale rejse. Herunder om, hvordan man optimerer forbindelsen mellem applikationer og data – og om, hvordan man målrettet placerer specifikke workloads, hvor det giver den største forretningsmæssige værdi. Det kan du læse meget mere om i denne hvidbog.