Sverige forbyder kommende operatører at anvende udstyr fra Huawei og ZTE i kommende 5G-net

Sverige forbyder al anvendelse af udstyr fra Huawei og ZTE på centrale funktioner i Sveriges kommende 5G-net.

Det kommende svenske 5G-net skal bygges helt uden udstyr fra de kinesiske selskaber Huawei og ZTE.

Sådan lyder det fra den svenske Post- og Telestyrelsen (PTS), der svarer til den danske Energistyrelsen og altså er den myndighed, der håndterer udmøntning af love og regler på området.

Post- og Telestyrelsen har netop godkendt de fire teleoperatører Hi3G Access (3), Net4Mobility (Tele2 og Telenor), Telia Sverige og Teracom som budgivere i den kommende auktion for 3,5 GHz og 2,3 GHz-frekvensbåndene i Sverige, der åbner 10. november.

Med godkendelsen følger krav om, at operatørerne ikke anvender udstyr fra Huawei og ZTE.

“Nyinstallation og ny implementering af centrale funktioner i frekvensbåndene må ikke udføres med produkter fra leverandørerne Huawei og ZTE,” lyder det fra PTS.

Operatørerne skal desuden udfase al nuværende udstyr fra Huawei og ZTE, hvis de vil anvende den eksisterende infrastruktur til det, der kaldes for ‘centrale funktioner’ i forbindelse med de kommende frekvensbånd.

Denne udfasning skal være helt afsluttet senest 1. januar 2025, hedder det.

Post- og Telestyrelsen meddeler, at de to kinesiske selskaber sættes på porten på grund af hensyn til den nationale sikkerhed.

Styrelsen har således formuleret kravene om at udelukke Huawei og ZTE sammen med militær og politi i Sverige.

“Det er afgørende for den fortsatte digitalisering af samfundet, at 5G-netværket bygges på en måde, der beskytter Sveriges sikkerhed. Vores tætte samarbejde med Forsvaret og sikkerhedspolitiet om godkendelse af ansøgerne har til formål at sikre dette,” lyder det fra PTS.

Huawei og ZTE har i flere år været genstand for en omfattende debat i en lang række lande, der er bekymrede over, at de kinesiske selskaber kommer til at få dyb adgang til data i forbindelse med etableringen af de vigtige 5G-netværk.

PTS kræver desuden, at centrale job-funktioner i forbindelse med 5G skal placeres i Sverige.

Du finder hele meddelelsen fra den svenske Post- og Telestyrelsen her.Premium
Coop ansætter ny digital direktør: Her er hans vigtigste opgave
Interview: Den danske supermarkedskoncern Coop skifter ud i topledelsen og ansætter Morten Viktor i en nyoprettet stilling som direktør for digital & e-commerce. "Min rolle bliver at få samlet hele det digitale kundemøde," fortæller han.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Hvor klogt er dit netværk?
Er dit netværk klar til fremtiden? Nye tider kræver fleksibilitet. I denne eGuide får du en håndfuld konkrete eksempler på, hvordan du kan optimere og fremtidssikre virksomhedens netværk.