Andy Jassy, CEO hos AWS, på scenen til re:Invent2020.

Amazon Web Services har sværm af nye produkter på vej: Her er topchef Andy Jassys plan

AWS re:Invent 2020: Med en forventet deltagelse af op mod 600.000 deltagere skød Amazon Web Services CEO, Andy Jassy, på en tre timer lang keynote gang i re:Invent-konferencen. Den bød på en lang række produktnyheder og en omfavnelse af hybrid cloud. Her er højdepunkterne.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Tjek højdepunkterne fra AWS-CEO Andy Jassys keynote
  • Sådan vil AWS omfavne hybrid cloud
  • Indblik i AWS' eksplosive vækstrejse
  • Overblik over produktnyheder
1.365
7 min
AWS re:Invent 2020: På en knap tre timer lang keynote skød Amazon Web Services' (AWS) CEO Andy Jassy gang i en af årets helt store konferencer.

Det skete, da han forleden annoncerede den ene produktnyhed efter den anden i det mekka af cloud-services, som AWS allerede er en af verdens absolut største leverandører af.

Hovedbudskabet fra Andy Jassy lå allerede i konferencens navn - re:Invent.

De virksomheder, der i tide formår at genopfinde sig selv - naturligvis med den rigtige understøttelse af teknolog - vil vinde.

"Du vil gerne genopfinde hele tiden. Noget af det handler om at bygge den rigtige 'reinvention'-kultur, og noget handler om at vide, hvilken teknologi, der er tilgængelig for dig og hoppe på den for at få denne genopfindelse til at ske," sagde han som optakt til den store gennemgang af AWS' forretning og services netop nu.

Læs også hovedbudskaberne fra re:invent 2019: Forstå verdens mægtigste cloud-selskab: Her er fire vigtige pointer om AWS efter kæmpe-konferencen AWS re:Invent i Las Vegas

Verdens femtestørste enterprise it-leverandør
Andy Jassy begyndte dog i de høje luftlag med at udråbe AWS til nu verdens femtestørste enterpise it-leverandør i verden målt på omsætning i 2020 - kun overgået af Microsoft, Dell, IBM og Cisco i nævnte rækkefølge.

AWS, fortsatte han, regner ind til videre med en årlig omsætning på over 46 milliarder dollar - svarende til 282 milliarder kroner - senest med en vækst i tredje kvartal 2020 på 29 procent.

Væksten er dog gået en smule ned sammenlignet med tidligere år, hvor AWS' forretning eksplosivt har cementeret selskabet som verdens største cloud-udbyder. I 2018 havde AWS eksempelvis vækstrater på oppe mod de 50 procent.

Men de 29 procent i tredje kvartal kan ikke helt matche konkurrenterne hos blandt andet Google og Microsoft.

Men pointerede Andy Jassy, når det kommer til cloud-forretningen er "AWS' omsætningsbase langt højere end deres."

Og skulle nogen være i tvivl om, hvorvidt forretningen vil fortsætte med at vokse i fremtiden, fejede han de bekymringer helt af bordet.

"Hvis du ser på det samlede beløb for globale it-udgifter, der går til cloud, er det kun fire procent på dette tidspunkt. Og hvis du mener, ligesom vi, at langt størstedelen af ​​databehandlingen bevæger sig til cloud, betyder det, at der er meget vækst foran os," sagde Andy Jassy fra scenen.

AWS dominans i cloud-markedet er gået stærkt over de seneste år.

Hvor det tog AWS 10 år at vokse til en omsætning på 10 milliarder dollar, tog det 23 måneder for AWS at gå fra 10 til 20 milliarder dollar.

Senest tog det selskabet bare et år at gå fra 30 milliarder dollar til 40 milliarder, klargjorde Andy Jassy.

"Så vækstraten i AWS fortsætter med at accelerere."

Og navnlig har corona-pandemien fremskyndet cloud-planer hos mange, pointerer han.

"Virksomheder, vi har talt med i mange år, er gået fra at tale til at have en reel plan. Virksomhederne tager et skridt tilbage for at genoverveje, hvad de laver," fortalte Andy Jassy.

Læs også: Pensionsselskabet Velliv bygger helt ny it-platform i AWS efter skilsmisse fra Nordea: "Opgaven hedder, at vi skal etablere os fuldstændig for os selv"

Nye hybrid cloud-takter fra AWS
Det er niende gang, at AWS afholder re:Invent-koncerencen, som for første gang på grund af corona afholdes i en virtuel form.

Det forventes, at op mod 600.000 kunder, partnere og folk i markedet vil se med i konferencen, der strækker sig over tre uger.

Blandt de vigtigste pointer fra Andy Jassys maratonkeynote er nye takter fra AWS, når det kommer til hybrid cloud.

Ifølge Andy Jassy er begrebet hybrid cloud blevet defineret for snævert - som et binært valg mellem cloud og on premise.

Han erkendte, at AWS har skiftet holdning til spørgsmålet om hybrid cloud, for ifølge ham er realiteten i dag, at valget mellem cloud og on premise er mere nuanceret og komplekst end tidligere forventet.

Det er nye takter for AWS, der tidligere har slået hårdt på, at hybride cloud-løsninger blot var en mellemstation for virksomhederne mod en fuld cloud-omfavnelse.

Andy Jassy erkendte, at der nok er områder i virksomhedernes it-landskab, der i forskelligt omfang altid må forblive on premise.

Som svar på det har AWS udvidet sin portefølje inden for on premise og hybrid cloud-teknologier, bekendtgjorde han.

"Vi tror, at det mest af databehandlingen vil ende op i cloud over tid, men flere andre workloads vil ligge, hvor det giver mest mening. Du har on premise-datacentre, når du foretager overgangen fra on premise til cloud, og du har dem på forskellige mindre steder, når du ønsker dem i en restaurant, hospital eller en fabrik."

Og der vil også være on premise-datacentre, fortsatte Andy Jassy, i situationer, hvor du har behov for ekstrem lav latency, og hvor du er villig til at betale ekstra for det.

Læs også: AWS går på jagt efter 20 medarbejdere i Danmark: Coronakrisen har sat ekstra fart på den nordiske forretning

Den hybride verden skal AWS også sætte sig tungt på, forstår man.

"Folk vil have, at denne hybridoplevelse leveres af AWS ved at distribuere AWS til disse 'edge nodes' med de samme API'er, det samme kontrolplan, de samme værktøjer og den samme hardware, som de får i AWS-regioner. Det er her, vi mener, at hybrid er på vej hen, og hvordan vi prøver at muliggøre det."

Andy Jassy lagde i sammenhæng med hybrid cloud også vægt på selskabets omfattende og ifølge ham unikke samarbejde med VMware.

Med VMware Cloud on AWS får kunderne mulighed for at bruge de VMware-værktøjer, de i mange har år har brugt til at administrere deres on premise-infrastruktur, til også at administrere en infrastruktur i AWS.

Nye løsninger og services
Med de noter annoncerede Andy Jassy hertil en række nyheder.

Her er overblik over nogle af dem:

- AWS udvider AWS Outpost-porteføljen med to ny formater målrettet virksomheder med et mindre on premise-setup og -behov. De har de samme egenskab som den fulde AWS Outpost-løning, men bare til situationer med mindre skala, lød det fra Andy Jassy.

- En af de store nyheder fra Andy Jassy var AWS' database-løsning Amazon Aurora. AWS har nu koblet Babelfisk på Aurora, hvilket ifølge Andy Jassy betyder, at alle applikationer skrevet til Microsoft SQL Server nu let kan oversættes til AWS' Aurora PostgreSQL.

Andy Jassy kunne blandt andet fortælle, at over 350.000 databaser er migreret til AWS.

- I EC2-porteføljen kunne Andy Jassy fortælle om en række opdateringer og nye løsninger. De inkluderede blandt andet nye EC2-løsninger til high performance grafik-workloads (G4ad), netværksintensive workloads (c6gn) og hukommelsesintensive appliaktioner (R5B).

Herudover er det også blevet annonceret, at AWS har åbnet op for macOS, hvilket du kan læse mere om her: AWS lancerer ny cloud-løsning til Apple-udviklere

- Der blev også annonceret en række nye muligheder for at udrulle contrainer-teknologi on premise. Servicen ECS Anywhere giver kunder mulighed for at køre Amazons contrainer- og kubernetes-løsninger i deres egne datacentre.

- AWS er også klar, fortalte Andy Jassy, med nye services til container og serverless-området i form af AWS Proton. Proton skal give mulighed for at udvikle en 'stack', der skal gøre det lettere at skalere cotainers.

- På machine learning-området er AWS nu klar med AWS Trainium, der er AWS' nye chip dedikeret til at træne machine learning-modeller i clouden. Ifølge AWS kan Trainium levere en højere performance end nogen af cloud-konkurrenter.

Læs også: AWS sætter farten op for cloud-forretningen i Danmark: Åbner nyt kontor i København


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.