Artikel top billede

Computerworld mener: Microsofts kommende datacentre i Danmark er reelt den eneste vej fremad for selskabet

Computerworld mener: Microsoft vil investere milliarder i byggeriet af tre danske datacentre. Spørgsmålet er, om tech-giganten reelt har et valg, hvis den vil holde førerpositionen på det danske marked i en tid præget af et stadigt mere aktivistisk EU og en gryende bevidsthed blandt de europæiske brugere.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Computerviews: Datacentre i Danmark: Google, Apple og Facebook har det.

Og så er der Microsoft, der mandag kunne fortælle, at selskabet snart har tre på Sjælland.

Tillykke med det - især til Microsofts danske direktør, Nana Bule som forleden fortalte Computerworld, at hun har arbejdet med opgaven, siden hun tiltrådte som direktør i juni 2019 – og faktisk lidt før.

Det kan du læse mere om her: Derfor vil Microsoft bygge ultramoderne datacentre i Danmark: "Det er den samlede Microsoft-cloud, der kommer til Danmark nu - ikke bare Azure"

Med lanceringen har Microsoft for alvor skudt cloud-krigen i gang i Danmark.

Men det var også et skud, som er nødvendig for Microsoft, hvis positionen som de fleste danske it-afdelingernes foretrukne leverandør skal holdes.

Microsoft har med andre ord ikke noget valg.

Selv fremhæver Nana Bule over for Computerworld de danske virksomheders efterspørgsel efter hurtige svartider, som en af de største fordele ved de nye datacentre.

Det er også sandt.

Men mon ikke en væsentlig del af sandheden er, at Microsofts strateger de seneste år har kigget på de fleste europæiske lande med stadigt mere rynkede pander?

Loven er strammet op

For med GDPR, Krigsreglen og senest Schrems II er både europæisk og lokal dansk lovgivning endelig blevet strammet op.

Det kan du læse mere om her: Forvirring og bekymring over Schrems II-dom breder sig: Næsten alle vil blive ramt - her er overblikket

Derfor har tech-giganternes hidtidige løsninger, hvor mere eller mindre sensitive data med løs hånd er blevet spredt ud over hele kloden, været under konstant beskydning de seneste fire-fem år. Hvor især offentlige myndigheder har skulle se sig grundigt for.

Det samme gælder de ofte meget amerikansk-prægede aftaler, som både private og offentlige organisationer har måtte acceptere for at udnytte cloud-teknologiens muligheder fuldt ud.

Kombinationen af et stadigt mere aktivistisk EU og en gryende bevidsthed blandt de europæiske brugere har derfor især sat markedslederne hos Amazon, Google og Microsoft under pres.

Derfor lyder det også bekendt, når Microsoft snart slår dørene op for tre nye datacentre i Sverige, hvor Google i øvrigt også er i gang med byggeri.

Brugerne nær Gävle, Sandviken og Staffanstorp får helt sikkert hurtigere svartider.

Men vigtigst af alt: Microsoft får et vigtigt modsvar til de højlydte kritikere af tech-giganternes hidtidige ”take-it-or-leave-it”-tilgang.

Og i det lys betyder de fire, fem eller seks milliarder kroner som det koster at bygge datacentrene ikke alverden.

Samtidig sætter Microsofts annoncering også konkurrenterne fra Amazon Web Services under pres.

Ifølge Computerworlds oplysninger har Amazon det seneste år øget sin tilstedeværelse betragteligt i Danmark.

Men det notorisk lukkede og hemmelighedsfulde firma har endnu til gode at dele sine planer eller overvejelser om et eventuelt dansk datacenter.

Hvorfor er Microsoft stille? Det er jo en succes

Et sidste spørgsmål er imidlertid, hvorfor Microsoft i forbindelse med lanceringen ikke slår benhårdt på de fordele, som selskabets kommende lokationer udgør, når det gælder især offentlige kunder.

Det ville ellers være en ren vindersag. En slags it-udgave af den gamle ”Køb dansk”-kampagne.

Her kunne et bud være, at det fra Microsofts side er blevet vurderet til at være et farligt emne som ingen pt. vinder på at skabe opmærksomhed om.

Der er trods alt et par år til, at serverne snurrer tre steder på Sjælland. Og indtil da er det (cloud)business as usual.

Læs også:

Forvirring og bekymring over Schrems II-dom breder sig: Næsten alle vil blive ramt - her er overblikket

Microsoft åbner tre kæmpe datacentre i Sverige i 2021 - kommer til at køre helt på bæredygtig energi med splinternyt system

Microsofts tre nye danske datacentre skal leve i skjul og koster "et markant milliardbeløb"

Derfor vil Microsoft bygge ultramoderne datacentre i Danmark: "Det er den samlede Microsoft-cloud, der kommer til Danmark nu - ikke bare Azure"

Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Jørn Larsen beholder 20 procent af alle aktier i Trifork efter børsnotering: “Jeg skal stadig kunne bevare en følelse af at være ejer”

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Danske universiteter lægger 56 millioner kroner hos Oracle uden udbud - ingen andre selskaber kan levere

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Trifork afsætter aktier for 33,5 millioner kroner til medarbejderne

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Danske Bank-CIO sat i spidsen for kæmpe agil omstilling: "Vi har startet en paladsrevolution"


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.