Topnyhed:David Heinemeier Hansson vinder IT-Prisen 2023

Artikel top billede

Forsvarets Efterretningstjeneste: ”Den verdensorden, som har været gældende i de sidste mange årtier, er under pres”

En ny risikovurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste slår fast, at verdens store kolosser, USA, Kina og Rusland, er ved at skubbe magtforholdet. Se hvad det betyder for Danmarks sikkerhedssituation.

”I risikovurderingen for 2019 pegede vi på, at den verdensorden, som har været gældende i de sidste mange årtier, er under pres.”

Sådan lyder det fra fungerende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) Svend Larsen.

”Denne udvikling er fortsat, og der sker desuden i disse år en forskydning i magtforholdet mellem stormagterne USA, Kina og Rusland, som udfordrer vestlige alliancer og idealer.”

Tendens har været synlig i længere tid, men Corona-pandemien har i høj grad sat hjul under processen. Og den påvirker i særlig grad Danmarks sikkerhedsmæssige situation og interesser, skriver tjenesten i en pressemeddelelse.

Corona udfordrer vores samarbejdsvillighed

Vi var digitale i forvejen, men under pandemien er endnu flere aktiviteter rykket online. Men det er ikke det eneste, som Covid-19 har udfordret os på.

I FE's rapport slås det fast, at Corona har ”forstærket en tendens til, at nationale interesser og interne konflikter vejer tungere end internationale normer og institutioner.”

Vi trækker os altså globalt mere sammen om os selv under krisens rasen. Og det står blandt andet Rusland på spring for at udnytte.

”USA har under Trump-regeringen haft et større fokus på nationale interesser på bekostning af internationalt samarbejde. Det har sat traditionelle alliancer under pres og givet plads til de andre stormagter. Kina indtager en gradvist mere fremtrædende plads i verden, mens Rusland forsøger at udfordre det internationale sammenhold.”

Derfor forventer efterretningstjenesten også, at der i de kommende år vil være et stigende militært aktivitetsniveau i Arktis, hvor både EU og NATO vil have mere indflydelse i området.

Cybertruslen er stadig den mest alvorlige mod Danmark

Staters og kriminelles cyberangreb er fortsat blandt de mest alvorlige trusler mod Danmark, vurderer FE. De danske virksomheder og myndigheder udsættes løbende for cyberangreb – spionage og kriminalitet.

”Derudover vil den fortsatte digitalisering til gavn for det danske samfund potentielt give hackere nye muligheder for at spionere, udøve kriminalitet og i sidste ende udføre destruktive angreb mod Danmark.”