IT-Branchen og Dansk Erhverv sender høringsvar til EU i kølvandet på Schrems II-dom: Efterspørger klar overførselsaftale

Der er brug for nye aftaler om overførsel af persondata til tredjeland, ellers risikerer den digitale udvikling at blive sat over styr. Sådan lyder det i en fælles erklæring fra IT-Branchen og Dansk Erhverv.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Tjek IT-Branchen og Dansk Erhvervs bekymringer i kølvandet på Schrems II-dommen
  • Bliv klogere på følgevirkningerne af Schrems II
480
2:30 min
EU er nødt til at komme på banen med en klar aftale for overførsel af persondata til tredjelande, hvis ikke den digitale udvikling skal sættes over styr.

Sådan lyder meldingen fra IT-Branchen og Dansk Erhverv, der har sendt et høringssvar til Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB).

Forvirring og bekymring spreder sig for tiden i erhvervslivet i hele Europa efter EU-Domstolens afgørelse i den såkaldte Schrems II-dom.

Med dommen blev den tidligere aftale, Privacy Shield, om overførsel af persondata til USA underkendt.

Endnu er EU kun kommet med en række anbefalinger på området, og ifølge de to brancheorganisationer er der brug for klare aftaler, hvis ikke det skal føre til uoprettelig skade på den digitale udvikling i såvel Danmark som EU.

"Vi har ikke i dag reelt muligheden for at fravælge dataoverførsler til 3.-lande, og i særdeleshed ikke til USA. Det er derfor meget vigtigt, at EDPB (EU's datatilsyn, red.) – indtil der foreligger en ny aftale med USA – fremkommer med detaljerede retningslinjer og eksempler, der viser, hvordan tingene skal gøres i praksis," lyder det fra Martin Jensen Buch, chefkonsulent i IT-Branchen, i meddelelsen.

Der kan komme til at gå flere måneder, inden EU er klar med en ny transatlantisk aftale med USA om overførsel af data, kom det frem tidligere på måneden.

Det kan du læse mere om her: EU: Vi har ingen afløser for Privacy Shield-aftale med USA - ny aftale tidligst om flere måneder

EU er dog kommet med en række anbefalinger på området.

Læs mere om dem her: Nye cloud-krav fra EU kan få alvorlige konsekvenser for de fleste organisationer: Disse punkter skal du lægge mærke til

Men trods anbefalingerne om forholdsregler og juridiske krumspring, man skal benytte for at sende data ud af EU, er der stadig udfordringer, mener Dansk Erhverv.

"Det forekommer meget urealistisk og som en kæmpe byrde, at for eksempel en lille dansk webshop selv blandt andet skal læse hele den amerikanske, indiske og kinesiske lovgivning igennem og skrive en rapport og vurdering – bare for eksempelvis at kunne sende et kvartalsmæssigt nyhedsbrev ud til deres kunder," lyder det fra Sven Petersen, erhvervsjuridisk chef i Dansk Erhverv.

Ifølge IT-Branchen og Dansk Erhverv bør EU have en ny aftale med USA om dataoverførsler allerøverst på prioriteringslisten på linje med arbejdet for en Brexit-aftale.

Høringssvaret fra de to brancheorganisationer, der indeholder en række bekymringer, er i dag 22. december sendt til EDPB.

Læs også: Henning Mortensen: Store cloud-tjenester er (næsten) dømt ude af Europa efter Schrems II-dommen


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Sådan kommer den nye coronapas-app til at se ud
Nu er der ikke længe til, at danskerne får mulighed for at downloade et coronapas, der er mindre afslørende i forhold til brugernes personlie sundhedsoplysninger. Se hvordan det nye pas kommer til at se ud.
Computerworld
Endnu en tragisk ulykke med førerløs Tesla: Musk har store forventninger til ny software
En tragisk dødsulykke i USA i weekenden har sat forøget fokus på Teslas eksisterende semiautomatiske system og det kommende fuldautomatiske, der skal gøre bilerne helt selvkørende.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.