Artikel top billede

THE VELUX FOUNDATIONS/Jakob Boserup (Foto: Fotokredit: Jakob Boserup)

Dansk kæmpeprojekt skal kaste lys over algoritmers indflydelse på vores liv: I dag tror vi, at vi selv træffer vores egen valg - men det er forkert

Interview: Algoritmer er i dag med til at bestemme den måde, vi hver især opfatter virkeligheden på. Men vi ved ikke ret meget om, hvad det betyder for vores samfund og det danske demokrati. "Det største problem er, at rigtigt mange mennesker ikke ved, at der er algoritmer involveret i de beslutninger, de selv tror, de træffer," siger professor Sine Nørholm Just, der skal stå i spidsen for dansk forskningsprojekt i algoritmer til 100 millioner kroner.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Se hvad professor Sine Justs store ambition med forskningsprojektet om 10 år er.
  • Læs hvad forskningsprojekets første algoritme-dilemmaer kommer til at bestå af.
1.065
5:30 min
Villum Fonden og Velux Fonden har besluttet af fejre deres jubilæer i 2021 ved at bevilge 100 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt, der over de næste 10 år skal kortlægge og levere konkrete løsninger på, hvordan vi som samfund kan leve med og bruge algoritmer til at styrke det danske demokrati.

Projektet har navnet 'Algoritmer, Data og Demokrati' (ADD), og skal ledes af professor Sine Nørholm Just, der har sin daglige gang på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.

Foruden professor Just skal opgaven udføres sammen med fem forskere fra fem andre af landets universiteter.

Ifølge professoren er det store problem med algoritmer i dag, at vi som samfund ikke ved meget om, hvordan de fungerer.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter