THE VELUX FOUNDATIONS/Jakob Boserup

Dansk kæmpeprojekt skal kaste lys over algoritmers indflydelse på vores liv: I dag tror vi, at vi selv træffer vores egen valg - men det er forkert

Interview: Algoritmer er i dag med til at bestemme den måde, vi hver især opfatter virkeligheden på. Men vi ved ikke ret meget om, hvad det betyder for vores samfund og det danske demokrati. "Det største problem er, at rigtigt mange mennesker ikke ved, at der er algoritmer involveret i de beslutninger, de selv tror, de træffer," siger professor Sine Nørholm Just, der skal stå i spidsen for dansk forskningsprojekt i algoritmer til 100 millioner kroner.

Premium Kun for abonnenter

Det får du i artiklen

  • Se hvad professor Sine Justs store ambition med forskningsprojektet om 10 år er.
  • Læs hvad forskningsprojekets første algoritme-dilemmaer kommer til at bestå af.
1.065
5:30 min
Villum Fonden og Velux Fonden har besluttet af fejre deres jubilæer i 2021 ved at bevilge 100 millioner kroner til et nyt forskningsprojekt, der over de næste 10 år skal kortlægge og levere konkrete løsninger på, hvordan vi som samfund kan leve med og bruge algoritmer til at styrke det danske demokrati.

Projektet har navnet 'Algoritmer, Data og Demokrati' (ADD), og skal ledes af professor Sine Nørholm Just, der har sin daglige gang på Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab på Roskilde Universitet.

Foruden professor Just skal opgaven udføres sammen med fem forskere fra fem andre af landets universiteter.

Ifølge professoren er det store problem med algoritmer i dag, at vi som samfund ikke ved meget om, hvordan de fungerer.

fuld adgang til Computerworld Premium

Vælg det abonnement, der passer til dig eller din virksomhed

Vælg abonnement

Hvad er Premium?

Betalingskort

Prøv Computerworld Premium

1 måned for 19kr. Herefter 295kr/mdr.

Få fuld adgang til Computerworld Premium i 12 måneder for 2.195 kr.

Mulighed for faktura og EAN betaling

Vil du hellere snakke med os?


Premium velkomsttilbud

Tilmelder du dig Premium sender vi dig via mail de tre seneste udgivelser af Computerworld - fyldt med unikke artikler, reportager og analyser af krydsfeltet mellem teknologi, ledelse og forretning

Link til udgivelserne sendes via mail umiddelbart efter der er købt adgang til Premium. Udgivelserne leveres digitalt.

Computerworlds udgivelser

Ingen binding - kan opsiges når som helst. Abonnement fornyes automatisk.

Allerede abonnent?

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
IBM fortsætter offensiv opkøbsstrategi: Køber en af de største og ældste multicloud-leverandører i USA
IBM opkøber cloud-virksomheden MSP Taos. Det er blot det seneste opkøb fra IBM i jagten på de store cloud-giganter og falder i tråd med IBM's offensive hybrid cloud-strategi.
Computerworld
IBM vinder millionaftale om nyt toldsystem
Skatteforvaltningen har tegnet en tiårig kontrakt IBM om levering af det sidste it-system til i en omfattende systemudskiftning i toldsystemerne og som først forventes afsluttet i 2025. Se alle detaljerne her.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.