Artikel top billede

Vigtig milepæl for Linux-brugerne: Nu fungerer Apples M-baserede Macs med styresystemet

En ny klasse af programmer og muligheder åbner sig for ejerne af Apples nye M1-baserede Macs.

Apples Mac og Macbooks har længe kunne prale af at være nogle af de mest smidige maskiner, når det gælder valg af styresystem. Windows, MacOS, Linux eller Unix – næsten alle desktop-styresystemer kunne fungere ombord på Apples enheder.

Men med overgangen til Apples egenudviklede, højydende M1 processorer, fjernede selskabet den evne fra Mac- og Macbook-familien.

Her kunne der udelukkende køres MacOS, mens selskabets Senior VP, Craig Federighi lod forstå, at hverken dual-boot eller Boot camp lå i kortene, skriver The Verge.

Det skulle dog vise sig, ikke at være et endegyldigt farvel til Linux-styresystemet, for denne uge synes det at være lykkedes at få den populære Ubuntu-variant til at fungerere på de nye Apple-maskiner.

Dermed synes Linux-opfinderen Linus Torvalds bøn at være hørt: Linus Torvalds vil have den nye ARM-Macbook til at køre Linux, men han orker ikke at kæmpe med Apple.

Entusiaster fra sikkerhedsselskabet Correlium har bevist hvordan man får det alternative styresystem til at virke på Apples nye enheder.

Guide viser vejen

Correlium nøjes ikke bare med at få Ubuntu-Linux til at fungerere. På deres hjemmeside gives også en udførlig forklaring på, hvordan Linux-installationen kan foretages.

Guiden kan følges her, mens den særligt tilpassede Ubuntu-version kan hentes her.

Mens selve Linux-interfacet og USB-input fungerer, driller flere funktioner fortsat. Bluetooth, UART-input og andre komponenter fungerer ikke optimalt endnu, lyder det.

Læs også: Microsoft klar med sin første dedikerede Linux-browser