Sådan arbejder Helle Thornings højtlønnede Facebook-udvalg, der snart skal tage stilling til sin største sag nogensinde

De vellønnede medlemmer af Facebooks nye Tilsynsråd skal snart tage den største beslutning i rådets levetid. Det sker, når de skal tage stilling til Donald Trumps skæbne på platformen.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det får du i artiklen

  • Få indsigts i rådsmedlemmernes løn og arbejdstid
  • Blive klogere på de sager, som de har behandle. Herunder Donald Trumps sag
  • Få indsigt i hvor gode muligheder Donald Trump har for at få medhold i sin klage
975
5 min
Facebook har investeret næsten 800 millioner kroner i et nyt Tilsynsråd, der snart skal afgøre Donald Trumps skæbne på platformen, og i spidsen for udvalget står Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt.

For da tusindvis af vrede Donald Trump-tilhængere stormede og hærgede den amerikanske kongres den 6. januar fik Donald Trump lukket sine konti på Facebook, Twitter og en lang række andre sociale medier.

Twitter meddelte at beslutningen om at lukke for præsidentens adgang var endegyldig.

Men hos Facebook skal det særlige Tilsynsråd, som Helle Thorning-Schmidt er medformand for nu tage stilling sagen, der uden sammenligning bliver den største sag for det nye og prestigefyldte råd.

Mødes via Zoom
New York Times har i ny stor artikel sat fokus på rådet, der skal tage beslutningen.

Rådet begyndte i starten af december arbejdet med at vurdere de første sager, og rådet mødes primært via videoplatformen Zoom, skriver avisen.

Det er meningen at rådet skal have 40 medlemmer, men i øjeblikket har det 20 medlemmer, der ifølge New York Times kommer fra 18 forskellige lande på seks forskellige kontinenter og taler 27 forskellige sprog.

Blandt medlemmerne er der tidligere politikere, nobelprisvindere og menneskerettighedsadvokater.

Facebook siger selv, at rådet er uafhængigt og adskilt fra virksomheden, samt at Facebook vil følge de kendelser, som rådet kommer frem til.

”Rådet benytter sig af sine uafhængige bedømmelser til at støtte folks ret til ytringsfrihed og til at sikre at disse rettigheder respekteres. Rådets afgørelse om at stadfæste eller omstøde Facebooks indholdsafgørelser vil være bindende,” står der på rådets hjemmeside.

Læs også: Twitter lukker 70.000 konti efter optøjer mod USA's kongres


15 timers arbejdsuge
Ifølge New York Times har Facebook investeret 130 millioner dollar i rådet.

Pengene er blevet sat ind i en fond, der er juridisk uafhængig af Facebook og har et personale som består af i alt 30 personer.

Medlemmerne af rådet, altså dem der skal træffe beslutningerne, tjener ifølge New York Times hver især et sekscifret beløb i dollar om året.

Det vil sige, at deres løn ligger et sted mellem 99.999 dollar og 999.999 dollar om året. Men den aktuelle kurs svarer det til en løn, der ligger et sted mellem 612.000 kroner og 6,12 millioner kroner.

Ifølge New York Times skal medlemmerne forvente at bruge 15 timer om ugen på råds-arbejdet.

Det danske erhvervsmedie Finans har tidligere skrevet, at Helle Thorning-Schmidt fik et samlet honorar på fire millioner kroner for at sidde i rådet i en tre-årig periode.

Det viste sig dog at være en fejl, da mediet tog afsæt i lønnen for en såkaldt trustee i fonden bag rådet, og altså ikke medlemmerne af selve Tilsynsrådet.

Helle Thorning-Schmidt har selv oplyst til Finans om hendes honorar, at ”beløbet kan sammenlignes, hvad der ellers gælder i tech-branchen”.

Honoraret til medlemmerne af rådet tager udgangspunkt i en individuel kontrakt, der har løbetid på tre år, men kan forlænges i op til ni år.

Læs også: Helle Thorning-Schmidt tjener millioner på ny Facebook-tjans

Fokus på brystvorter og Goebbels
Ifølge New York Times har rådet indtil videre diskuteret mere principielle, og knap så sprængfarlige spørgsmål.

De har blandt andet skulle vurdere en række sager fra almindelige Facebook-brugere, som på grund af deres principielle karakter er endt på bordet hos rådet.

Sagerne kan læses på Tilsynsrådets hjemmeside, og det drejer sig blandt andet om en sag fra Brasilien, hvor en bruger der ønskede at oplyse om brystkræft fik fjernet sine opslag, fordi det var billeder af utildækkede kvindelige brystvorter.

Andre sager blandt andet handler om opslag, der er blevet fjernet, fordi de indeholder citater af Joseph Goebbels eller misinformation om covid-19.

New York Times skriver, at rådet forventes at komme med de første afgørelser i den kommende uge.

Læs også: Facebooks tilsynsråd går snart i arbejdstøjet: Her er planen ifølge Helle Thorning-Schmidt

Donald Trump har gode odds
Sagen om lukningen af Donald Trumps konto vil ifølge New York Times oplysninger først blive vurderet af et udvalg bestående fem rådsmedlemmer, hvor af mindst en af dem skal være amerikaner.

De fem rådsmedlemmer skal herefter komme frem til en beslutning om, hvad der skal ske med Donald Trumps konto.

Den beslutning vil efterfølgende blive fremlagt for hele rådet, der skal tage den endelige beslutning om, hvorvidt Trumps konto skal genoprettes eller om den skal spærres for altid.

Flere eksperter som avisen har talt med vurderer, at Donald Trumps muligheder for rent faktisk at få medhold i sin klage er gode.

Noah Feldman, der er professor ved det juridiske fakultet på Harvard University i USA, vurderer, at Trumps ofte meget nationalistiske støttere kan blive overraskede, når afgørelsen kommer. For måske har de fået en allieret i den nye internationale og multikulturelle institution.

”Det går måske op for dem at Facebooks Tilsynsråd har mulighed for at være meget mere lydhøre overfor bekymringer om ytringsfriheden, end en platform som også skal tage real-politiske hensyn,” siger han til New York Times.

Læs også: Der er ingen vej udenom: Google, Facebook og Amazon skal reguleres


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

0 Premium-indhold

Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken

0 Premium-indhold

Ny vejledning fra Rådet for Digital Sikkerhed skal gøre GPDR-arbejdet lidt nemmere: "Vi prøver at tilpasse ambitionsniveauet"

0 Premium-indhold

Finanstilsynet efter inspektion: Bankdata har ‘væsentlige svagheder’ i sin it-sikkerhed - retter hård kritik på stribe områder

0 Premium-indhold

Stor undersøgelse: Her er Danmarks og Nordens bedste teleselskaber

0 Premium-indhold

To gange er it-aftaler med KMD indgået på SKI 02.19 blevet dømt ulovlige: Er der noget galt med SKI's rammeaftale eller skal ansvaret placeres et helt andet sted?


Premium
Bankdata efter hård kritik af it-sikkerheden fra Finanstilsynet: Vi kan godt genkende kritikken
Interview: Bankdata kan godt nikke genkendende til den række af kritik-punkter, som Finanstilsynet retter mod selskabets it-sikkerhed. Men der er en god forklaring, mener compliance-direktør Lene Weldum.
Computerworld
Spotify på vej med kæmpe satsning: Vil være mere end blot en musikstreamingtjeneste
Svenske Spotify er klar med en række nyheder, der rækker længere end blot lyd.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.