Artikel top billede

(Foto: Jacob Wittorf)

NemKonto misbrugt til svindel gennem fire år: Styrelse får hård kritik

NemKonto er blevet misbrugt af svindlere gennem flere år. Digitaliseringsstyrelsen er blevet informeret af flere omgange uden at gribe ind. Derfor høster styrelsen nu kritik.

Nemkonto er blevet udnyttet af svindlere gennem fem år.

Det skriver DR, der har fået aktindsigt i en række dokumenter fra Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for Nemkonto-løsningen, som danskerne er forpligtet til at bruge i forbindelse med udbetalinger fra det offentlige.

"Dybt utilfredsstillende. Og især fordi man jo ikke kan melde sig ud. Det er jo en lovgivning, der kræver, at man skal have en NemKonto," siger Jan Pries-Heje, der er professor i digitalisering på Roskilde Universitet, til DR.

Aktindsigterne viser desuden, at Digitaliseringsstyrelsen er blevet advaret mere end 30 gange siden starten af 2016.

Alligevel har styrelsen ikke ændret systemet, så svindlen kunne stoppes.

Svindlen er blandt andet sket ved, at kriminelle ændrer en persons Nemkonto til anden konto.

Hvis en kriminel har fået fat i en persons NemID, kan svindlerne flytte offerets Nemkonto til en hvilken som helst anden bankkonto. Derefter bliver offerets løn, offentlige ydelser eller pension udbetalt til svindleren.

Ifølge DR er advarslerne mod svindlen kommet fra banker, politikredse, Skat, brancheforeninger og privatpersoner med mere.

Digitaliseringsstyrelsen gentagende svar til advarslerne er, at styrelsen vil løse problemerne i forbindelse med det kommende udbud.