NemKonto misbrugt til svindel gennem fire år: Styrelse får hård kritik

NemKonto er blevet misbrugt af svindlere gennem flere år. Digitaliseringsstyrelsen er blevet informeret af flere omgange uden at gribe ind. Derfor høster styrelsen nu kritik.

Nemkonto er blevet udnyttet af svindlere gennem fem år.

Det skriver DR, der har fået aktindsigt i en række dokumenter fra Digitaliseringsstyrelsen, der er ansvarlig for Nemkonto-løsningen, som danskerne er forpligtet til at bruge i forbindelse med udbetalinger fra det offentlige.

"Dybt utilfredsstillende. Og især fordi man jo ikke kan melde sig ud. Det er jo en lovgivning, der kræver, at man skal have en NemKonto," siger Jan Pries-Heje, der er professor i digitalisering på Roskilde Universitet, til DR.

Aktindsigterne viser desuden, at Digitaliseringsstyrelsen er blevet advaret mere end 30 gange siden starten af 2016.

Alligevel har styrelsen ikke ændret systemet, så svindlen kunne stoppes.

Svindlen er blandt andet sket ved, at kriminelle ændrer en persons Nemkonto til anden konto.

Hvis en kriminel har fået fat i en persons NemID, kan svindlerne flytte offerets Nemkonto til en hvilken som helst anden bankkonto. Derefter bliver offerets løn, offentlige ydelser eller pension udbetalt til svindleren.

Ifølge DR er advarslerne mod svindlen kommet fra banker, politikredse, Skat, brancheforeninger og privatpersoner med mere.

Digitaliseringsstyrelsen gentagende svar til advarslerne er, at styrelsen vil løse problemerne i forbindelse med det kommende udbud.


mest debatterede artikler

Premium
Vi prøver klodens letteste kontor-laptop: Med HP Probook 635 Aero G7 har du ingen undskyldninger
Test HP's nyeste kontor-kreation er klodens letteste kontor-maskine - på papiret. Når arbejdsdagen er ovre, er det dog ikke maskinens fluevægt, der vækker mest glæde.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.