Artikel top billede

Modtræk mod Kinas stigende dominans: EU vil udvikle 5G-standarder med Indien og andre lande

EU vil samarbejde med Indien og andre lande om udviklingen af nye standarder inden for 5G-sikkerhed. Det skal ske som et modtræk mod Kinas stigende dominans. “Vi må sammen beskytte det, der virkeligt er vigtigt,” siger Margrethe Vestager.

EU vil samarbejde med Indien om at udvikle nye sikkerheds-standarder til brug i 5G, som skal kunne anvendes internationalt.

Det sker ikke mindst på grund af stigende bekymring over Kinas dominans på området, som EU vil forsøge at tøjle ved at øge samarbejdet med demokratiske lande.

EU’s konkurrence-kommissær, Margrethe Vestager, siger ifølge Bloomberg, at EU vil samarbejde med demokratiske partnere med henblik på at etablere ‘åbne og transparente standarder,’ når det gælder sikkerheds-protokoller anvendt til 5G.

“Da vi har en systemisk konkurrent, må vi gå sammen for at beskytte det, der virkeligt er vigtigt. Den måde, som tech anvendes på, afspejler det system, som vi foretrækker, og det er demokrati,” siger hun ifølge Bloomberg.

EU og Indien skal mødes i Portugal i næste måned for at drøfte forskellige emner inden for sikkerhed og samhandel.

Mange lande i Europa har sammen med Indien og USA i de senere år forsøgt at distancere sig fra kinesiske leverandører af 5G-udstyr som Huawei og ZTE, som de frygter samarbejder for tæt med den kinesiske regering.

Indien har eksempelvis helt udelukket kinesiske 5G-selskaber i at deltage i de kommende 5G-auktioner i landet.

Margrethe Vestager siger til Bloomberg, at der er stor fokus på at bygge standarder til sikring af sikkerheden i 5G på tvæs af hele værdikæden for tiden.

Disse standarder kan eksempelvis omhandle tekniske aspekter som interface-teknologi og lignende samt metoder og processer til inddragelse af lokale leverandører og lignende.

“Etablering af standarder er en af nøglerne til at sikre et retfærdigt marked samt til at sikre hastighed, når det handler om digitalisering,” siger hun.