Artikel top billede

Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr

Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.

Mere end halvdelen af landets borgere risikerer at betale langt mere for deres net-indkøb end forventet.

Det sker, når Toldstyrelsen fra 1. juli skrotter den nuværende bagatelgrænse på 80 kroner, for varer købt uden for EU.

Et træk der vil betyde, at varer modtaget fra lande som USA, Storbritannien og Kina fra netbutikker som Ebay, Amazon UK eller Wish vil blive pålagt moms af varens pris plus fragt samt et transportgebyr på typisk 150 til 250 kroner.

Toldstyrelsen erfarer igennem en rundspørge foretaget af YouGov, at 79 procent af danskerne fortsat ikke er klar over, at bagatelgrænsen ryger, hvilket svarer til potentielt over tre millioner danske net-shoppere.

For at undgå at millionvis af danskere risikerer en uventet momsregning samt gebyrer, appellerer funktionsleder hos Toldstyrelsen, Annette Høve Nielsen, til, at man besøger hjemmesiden undgåprischok.dk før ens næste netkøb:

”Det er rigtig ærgerligt at stå med en ekstraregning, hvis man tror man har gjort et godt køb. Det vil vi gerne hjælpe forbrugerne med at undgå, og derfor skruer vi nu op for vejledningen. Jeg vil også opfordre til at tjekke hjemmesiden undgåprischok.dk, før man sætter sig foran computeren og gør sit næste netkøb,” siger hun.

Dødsstød for Wish

De nye regler gælder i hele EU, og vil betyde, at lavprisprodukter kan blive langt dyrere at anskaffe sig, end hvad butikken lægger op til.

Et iPhone-cover til eksempelvis 13 kroner hos netbutikken Wish, kan ende med at bliver over ti gange dyrere, når varens pris samt fragtpris, der pålægges moms og toldgebyr på 150 kroner er betalt.

I det linkede eksempel vil regningen lyde på sammenlagt 175 kroner, inklusive syv kroners fragt, fem kroners moms og 150 kroners transportgebyr.

Omvendt betyder de nye EU-regler, at danske netbutikker kan se frem til mindre konkurrence, når det gælder de billigste varer i den globale nethandel.

Wish er i dag den 19. mest anvendte netbutik i Danmark, mens Amazon og Ebay koncernerne er henholdsvis på 4. og 17. pladsen over danskernes foretrukne netbutikker. Varer fra Amazon og Ebay kan dog fortsat erhverves igennem flere af selskabets EU-baserede sider.
Premium
Lars Seier headhuntede Mærsk-veteran til sit kryptoprojekt: “Jeg er sikker på, at Mærsk ville vælge en blockchain-løsning som Concordiums, hvis de i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden”
Interview: Mærsk-veteranen Lone Fønss Schrøder, der i dag står i spidsen for Lars Seiers blockhain-satsning Concordium, vurderer, at Mærsk ville have valgt en anden type løsning til selskabets blockchain-satsning, hvis shipping-giganten i dag skulle bygge en blockchain-løsning fra bunden.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.