Artikel top billede

Udstilling: Ulven kommer – og det er ikke første gang

Den 26. juni åbner udstillingen Dansker med ulve på Naturhistorisk Museum Aarhus. Den handler dels om ulvens historie i Danmark, dels om hvorvidt der overhovedet er plads til ulven herhjemme.

I mange år blev ulven betragtet som en pestilens, man ikke kunne få ekspederet hurtigt nok, og i de seneste 200 år har den reelt været fraværende i den danske natur.

Så det vakte en del opsigt, da en ornitolog i december 2012 fandt en død ulv i Nationalpark Thy – og især da det viste sig, at den ikke var alene. Det vakte stor glæde hos nogle og knap så stor glæde hos andre.

Den 26. juni åbner udstillingen Danske med ulve på Naturhistorisk Museum Aarhus. Den handler dels om ulvens historie i Danmark, dels om hvorvidt der er plads til ulven herhjemme.

Udstillingen kommer også ind på, om den glubske ulv er en realitet eller en forestilling. Samt på, om og hvilke muligheder der er for sameksistens mellem mennesker og ulve i et moderne samfund.

Udstillingen beskæftiger sig også med de mange myter og sagn, der omgiver ulven – samt med nutidens rygter om ulvedrab og med forskernes viden om dyrets migration og adfærd.

I øvrigt har ulven sandsynligvis ikke været virkeligt talstærk i Danmark på noget tidspunkt gennem de seneste 700-800 år.

Undertiden er de dog vandret over isen fra Skåne under virkeligt hårde vintre og har slået sig ned, hvilket både bønder og herrefolk var en kende trætte af.

Derfor har ulvene også været udryddet af flere omgange – i første omgang efter ordre fra Kong Valdemar i 1357. Men i perioder tog bestanden til igen, og så tog man ellers riflen på nakken og gik i skoven.

I mange år mente man, at den sidste vilde danske ulv blev skudt af godsejer og justitsråd Hans Henrik de Lichtenberg ved Bidstrup Gods i 1769. Og er man på de kanter, kan man på godset faktisk stadig se den velvoksne kanon af en riffel, herremanden skød den med.

Men den gode godsejer måtte afgive titlen som landets sidste ulvedræber til yngre kræfter i 1813, og i de senere år har atter andre gjort begge skytter rangen stridig. Det kan man sikkert også høre mere om på Dansker med ulve.

Læs mere på museets hjemmeside her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.