Artikel top billede

Næsten halvdelen af de danske it-virksomheder kan ikke få besat ledige it-stillinger

Næsten halvdelen af de danske it-virksomheder har i det seneste år måtte opgive at besætte ledige it-stillinger. For it-branchen er manglen på it-kompetencer lige nu det allerstørste problem.

Næsten halvdelen af de danske it-virksomheder - 44 procent - har i det seneste år oplevet, at de ikke har været i stand til at finde folk til ledige stillinger, som de har slået op.

Sådan lyder en af konklusionerne i IT-Branchens netop offentliggjorte it-barometer, hvor 197 it-virksomheder har givet deres besyv på den danske it-branches tilstand lige nu.

Og virksomhederne er ikke i tvivl: Manglen på it-folk fortsætter med at være den ubetinget største barriere for fortsat vækst for branchen.

“Hele 44 procent [har] måtte opgive at besætte it-stillinger i løbet af de seneste 12 måneder. Det har betydet, at 43 procent har været nødsaget til at udskyde videreudviklingen i virksomheden, mens 27 procent simpelthen har skulle sige nej til ordrer,” lyder det fra IT-Branchen.

Fornylig konkluderede en rapport fra RIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen, IDA, at problemet trods stor fokus står til at blive tredoblet frem mod 2030.

Her vil der mangle op mod 22.000 it-professionelle på det danske arbejdsmarked - også selv om der til den tid vil blive uddannet 8.000 flere it-folk end i dag.

“I IT-Branchen har vi en kompetencekrise, ikke en coronakrise. Erhvervslivet hungrer efter nyuddannede med de nødvendige kompetencer alt imens kvalificerede unge står i kø til et alt for lille antal it-uddannelsespladser. Skal vi sikre Danmarks fremtidige vækst er det derfor altafgørende, at der oprettes flere studiepladser,” lyder det fra IT-Branchens direktør, Natasha Friis Saxberg.

Du finder hele IT-Branchens it-barometer-undersøgelse her.Premium
Intels store plan afsløret: Fire nye generationer af processorer klar inden 2025 - og en helt ny æra er på vej
Intels nye CEO Pat Gelsinger har fremlagt planen for de fem års produkter. Planen rummer hele fire nye processorteknologier og en vild ny standard for produktionsteknologien. Se planerne her.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.