Artikel top billede

(Foto: Nasa.org)

USA’s militær arbejder på super-avanceret AI-system: Skal overvåge fjendeland i realtid

Det amerikanske militær er i gang med at teste et avanceret AI-system, som via systematisk overvågning i realtid skal gør det muligt for amerikanerne at reagere langt tidligere end i dag.

Det amerikanske militær er i fuld gang med at teste et ny AI-system, der under navnet Global Information Dominance Experiments (Gide) i yderste konsekvens skal gøre det muligt at forudsige angreb og lignende.

Systemet er baseret på en kombination af AI, machine learning cloud og forskellige former for sensorer.

Militæret er ifølge Engadget godt i gang med at teste systemet.

Systemet holder ifølge avisen øje med en række ændringer og forandringer i en lang række datakilder, som kan indikere, at der er noget på færde hos fjender eller andre, som USA mener, at det er formålstjenstligt at holde øje med.

Det kan eksempelvis være billeder fra satellitter, der kan afsløre bevægelser og lignende, som kan indikere, at for eksempelvis en ubåd er i gang med at blive klargjort til afgang fra en bestemt havn.

Her vil systemet kunne varsko de amerikanske myndigheder om, at den pågældende ubåd inden længe efter alt at dømme vil forlade havnen.

Det er arbejde, som hidtil har taget dage eller uger, men som Gide-systemet vil kunne udføre på få sekunder - altså nærmest i realtid.

Ifølge Engadget kalder det amerikanske militær den seneste testkørsel for Gide 3. Testen har været den hidtil største med deltagelse af alle 11 amerikanske militære enheder samt det amerikanske Forsvarsministerium.

Data har her bygget på en lang række både militære og civile sensorer, som systemet har trukket data fra.

Platformen er nu næsten klar til at blive igangsat, og den amerikanske generalt VanHerck siger ifølge Engadget, at softwaren står til at blive valideret i foråret 2022.

Der er dog stadig begrænsninger, skriver Engadget.

Eksempelvis holder systemet øje med forandringer, som kan indikere, at noget er på færde - eksempelvis en stigning i antal parkerede biler eller fly eller lignende.

Men systemet kan ikke sige det mindste om, hvad der er på færde. Her skal der fortsat menneskeligt personal på banen.