Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Datatilsynet advarer om brugen af "forbundne biler" / It-gigant lancerer biometrisk betaling / Dansk AI-virksomhed sikrer investering på 30 millioner

Datatilsynet advarer om brugen af "forbundne biler". It-gigant lancerer biometrisk betaling. Dansk AI-virksomhed sikrer investering på 30 millioner. Dansk software-leverandør udpeger ny bestyrelse. NemLog-in bliver utilgængeligt i otte timer

Velkommen til en endnu en morgen-briefing her fra Computerworld. Vi lægger ud med en gennemgang af dagens korte it-nyheder, hvor vi blandt andet skal forbi nyt fra Datatilsynet.

Bag tasterne sidder endnu engang Jakob Schjoldager.

Datatilsynet advarer om brugen af "forbundne biler"

Udbredelsen af selvkørende biler, der er forbundne med hinanden rejser en række dataetiske problemstillingen.

Det mener Datatilsynet, der advarer om at være særlig opmærksom, når man begynder at tage den nye teknologi i brug.

"Flere af de databeskyttelsesmæssige problemstillinger i relation til forbundne biler kan sammenlignes med dem, der gør sig gældende for f.eks. mobiltelefoner; man kan downloade apps, spore sin lokalitet, låse sin enhed op med biometriske oplysninger mv. Det er således et databeskyttelsesmæssigt bredt og komplekst felt at navigere i," skriver Datatilsynet.

Derfor har sammenslutningen af de europæiske datatilsyn EDPB udgivet en vejledning på området.

Du finder hele vejledningen på Datatilsynets hjemmeside.

It-gigant lancerer biometrisk betaling

Fremover vil du kunne betale dine køb i supermarkedet med et betalingskort med indbygget fingeraftrykslæser.

Det er i hvert fald planen for it-giganten Thales, der netop har lanceret muligheden til alle sine kunder.

"Ovenpå en succesfuld test af Thales’ biometriske betalingskort tilbyder vi det nu til alle vores kunder. Det er en fantastisk løsning, der takler flere udfordringer på en gang, da det både er bekvemt, sikkert og kontaktløst. Vi har etableret en enkel og grundig proces i filialerne, der sikrer, at de biometriske oplysninger aldrig forlader kortet. Det er en forudsætning, da vi tager vores kunders privatliv meget seriøst," siger Jean-Marie Dragon, som er Head of Payments and Cards i BNP Paribas i en meddelelse.

Behovet er særligt blevet forstærket efter coronapandemien, forklarer selvskabet, og derfor er der behov for at kunne betale sikkert med sit betalingskort uden at skulle røre unødigt ved betalingsterminaler.

"Covid-19 har presset teknologisektoren i retning af kontaktløse løsninger og har indirekte resulteret i, at flere betalinger er gået igennem, uden der er blevet brugt to-faktor-godkendelse til kundeautentifikation. Det biometriske betalingskort giver mulighed for kontaktløs betaling – uanset beløbsstørrelsen – samtidig med at meget personlige data forbliver privat," lyder det fra Bertrand Knopf, der er SVP Banking and Payment Solutions i Thales.

Dansk AI-virksomhed sikrer investering på 30 millioner

Den danske virksomhed Capturi, der udvikler software til analyse af kundedialoger ved hjælp af AI har fået 30 millioner til at udvikle virksomheden.

Investeringen kommer fra Vækstpartner Kapital, og skal bruges på yderligere ekspansion.

Det skriver Børsen.

“Efter at have været i gang i et år havde vi konstateret, at der her var et solidt forretningsgrundlag. Det var mest af alt et spørgsmål om, at der skulle eksekveres. Så da henvendelsen fra Vækstpartner Kapital kom, så var det bare som fod i hose,” lyder det fra Tue Martin Berg, administrerende direktør i Capturi.

Capturi har base i Aarhus og er kun lidt over to år gammel. Stifterne forventer dog allerede, at virksomheden lander et overskud på et etcifret millionbeløb når regnskabet for 2021 skal gøres op.

NemLog-in bliver utilgængeligt i otte timer

Natten til 18. august bliver det ikke muligt at tjekke sundhed.dk, skat.dk eller en anden offentlig tjeneste, der kræver NemID for at logge ind.

I otte timer fra klokken 22.00 17. august til 06.00 dagen efter lukker Digitaliseringsstyrelsen nemlig ned for NemID, mens man udfører nogle tekniske ændringer.

"Så ved du allerede nu, at du skal tjekke dine oplysninger på sundhed.dk eller har andre ærinder på fx SKAT eller borger.dk, hvor du har brug for at logge på via NemLog-in, bør du gøre det om aftenen inden kl. 22 den 17. august, inden NemLog-in lukkes ned – eller vente til om morgenen," skriver styrelsen på sin hjemmeside.

Nedlunkningen sker for at forberede overflytningen på det kommende MitID.

Digitaliseringsstyrelsen forsikrer dog om, at man fortsat vil kunne benytte sit coronapas i tidsrummet. Det vil også stadig være muligt at bruge sit digitale kørekort og digitale sundhedsapp. Nye brugere vil dog ikke kunne bruge natten på at hente de to apps.

Dansk software-leverandør udpeger ny bestyrelse

Den danske software-virksomhed Chisa har udpeget en sprit ny bestyrelse.

Målet er at gøre virksomheden klar til en mere global ekspansion, lyder det fra selskabet selv.

"Med det populære byggestyringsværktøj stærke position på hjemmemarkedet har vi en unik mulighed for at erobre markedsandele udenfor landets grænser, hvor bygge- og anlægsbranchen også buldrer derudaf. Holdet er nu fundet, så vi kan realisere CHISAs kæmpe vækstpotentiale," fortæller John Theisen, der er indehaver af virksomhed, og overdrog posten som direktør til Ulrik Hvid for få måneder siden.

Ny bestyrelsesformand bliver for selskabet bliver Per Engsø Larsen, der i dag er indehaver af entreprenørkoncernen Engsø Gruppen. Derudover bliver it-iværksætter Thomas Sehested også en del af den nye bestyrelse.