Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Første danske digitale medicinalselskab går på børsen / Voldsom stigning i antallet af hackerangreb mod banker / Her er Danmarks bedste CIO

Første danske digitale medicinalselskab går på børsen. Voldsom stigning i antallet af hackerangreb mod banker. It-kriminelle slår kløerne i rejsebranchen. Samlino køber belgisk virksomhed. Københavns Lufthavne opnår ISO-certificering. Skat vil se nærmere på indtægter via deleøkonomisk platform. Her er Danmarks bedste CIO.

Her kommer dit vanlige overblik over de helt hurtige it-nyheder. I dag er de fundet og serviceret af Alexander Haslund.

Herfra er der kun at sige god læselyst. Og god weekend, når den nu indfinder sig rundt om i det danske land.

Første danske digitale medicinalselskab går på børsen

Den danske medtech-virksomhed Brain+ går på First North.

Det sker med målet om at få tilført omkring 15 millioner kroner til yderligere international ekspandering, lyder det i en meddelelse til Computerworld.

Brain+, der er vurderet til en markedsværdi på 40 millioner kroner, bliver det første danske børsnoterede selskab inden for digital medicin - også betegnet digital terapi eksempelvis til træning gennem brug af apps, der minder om spil.

Det danske selskab driver seks kliniske studier af tre produkter til behandling og forebyggelse af demens og Alzheimers.

Alle tre produkter er i den kliniske fase 2a og fuldt finansierede.

Målet er at indlede fase 3-forsøg og opnå regulatorisk godkendelse af kommerciel lancering af produktet Cognitive Stimulation Therapy, som er digital kognitiv stimulationsterapi til behandling af demens.

Det første produkt forventes at kunne lanceres i 2025.

Tegningsperioden løber fra 17.-30. september 2021. Første handelsdag forventes at blive torsdag 7. oktober 2021.

Voldsom stigning i antallet af hackerangreb mod banker

Antallet af angreb med ransomware mod banker er steget med voldsomme 1.318 procent det seneste år.

Stigningen skal ses i lyset af et bemærkelsesværdigt fald på hele 50 procent i det samlede antal angreb med ransomware mod alle brancher i samme periode.

Det viser en ny rapport fra cybersikkerhedsvirksomheden Trend Micro.

Ud over banker har ransomware især ramt offentlige institutioner og produktionsvirksomheder i første halvdel af 2021, viser rapporten.

Generelt registrerede og blokerede Trend Micro i alt 40,9 milliarder cybertrusler i første halvdel af 2021. Det er en stigning på 47 procent, når man sammenligner med første halvdel af 2020.

80 procent af hackerangrebene kommer ind via e-mail, mens ransomware er den mest udbredte type af trussel med 7,3 millioner registrerede angreb i første halvdel af 2021.

Du kan læse mere i rapporten, som du finder her.

It-kriminelle slår kløerne i rejsebranchen

Og vi bliver hos hackerne, for phishing mails og ondsindede links relateret til rejsebranchen er steget drastisk i takt med antallet af vaccinerede borgere.

Det viser en ny rapport fra Palo Alto Networks’ forskningsgruppe indenfor ransomware, Unit 42.

"It-kriminelle har altid været på udkig efter måder at udnytte trends til at ramme potentielle ofte med social engineering-fælder – og det sker nu i forbindelse med, at folk endelig kan rejse igen efter lange og hårde nedlukninger," lyder det fra Anna Chung, medforfatter til rapporten hos Unit 42, i en meddelelse.

Rapporten viser desuden, at it-kriminelle benytter Googles Firebase Application development platform til at hoste ondsindede hjemmesider til at høste login-oplysninger, betalingsdata og videredele malware til både kunder og ansatte i rejsebranchen.

Google har lukket disse scams, efter Unit 42 har meldt dem, herunder falske ferieudlejningssider, falske sider for hotelkæder, luftfartsselskaber og andre rejseselskaber.

Du finder hele rapporten her.

Samlino køber belgisk virksomhed

Samlino har købt den belgiske sammenligningsplatform for energiprodukter, Tariefchecker.

I forvejen ejer Samlino den største belgiske platform for sammenligning af bankprodukter med platformen TopCompare.be, men går nu med opkøbet mere aggressivt ind i markedet.

"Selv om vi har et stærkt momentum i vores nuværende virksomheder, er vi konstant på udkig efter yderligere muligheder i både eksisterende og nye markeder, enten via opkøb eller ved at starte op fra bunden," lyder det fra Samlinos direktør Stefan Bruun i en meddelelse, der fortsætter:

"Vi har med stor interesse fulgt udviklingen inden for energimarkedet i Belgien og nøje overvejet, hvordan vi bedst greb det an. Det er et stort marked i stærk vækst, og med Tariefchecker har vi fundet en fremragende indgangsvinkel."

Tariefchecker hjalp sidste år mere end 100,000 belgier, med at spare penge på deres energiregninger.

Mere end 10 millioner europæere brugte i 2020 Samlinos platform til at tjekke deres forsikrings-, bank- eller teleprodukter.

Københavns Lufthavne opnår ISO-certificering

Københavns Lufthavne har sikret sig certificeringen ISO27001.

Certificeringen sker som led i NIS-direktivet, der har til formål at øge informationssikkerheden inden for de samfundskritiske sektorer, oplyser Københavns Lufthavne på Linkedin.

ISO-certificeringen sikrer, at en af de helt centrale porte til Danmark, har en dokumenteret og styret tilgang til informationssikkerhed, lyder det.

Skat vil se nærmere på indtægter via deleøkonomisk platform

Skat gør klar til at se nærmere på udlejeres indtægter på en udvalgt deleøkonomisk platform.

Det har Skatterådet nemlig netop givet Skattestyrelsen tilladelse til.

"Deleøkonomi via forskellige digitale platforme er efterhånden blevet en fast del af manges hverdag. Også når det kommer til deling af bil, båd og bolig. Derfor er det kun naturligt, at vi kontrollerer, om udlejere husker at få oplyst deres indtægter til os, så der bliver betalt den rigtige skat og moms," lyder det fra underdirektør i Skattestyrelsen, Britt Rønne, i en meddelelse fra Skattestyrelsen.

Det er fjerde gang Skattestyrelsen får lov til at hente oplysninger om indtægter via digitale platforme.

I dette tilfælde er der tale om oplysninger fra en af de såkaldte kapitalplatforme, der faciliterer udlejning af aktiver som for eksempel bil, båd og bolig.

Oplysningerne, der vil blive indhentet, drejer sig om kalenderåret 2020. Der vil være tale om blandt andet identifikationsoplysninger, beløb, anvendte konti samt andre oplysninger, der kan belyse den enkelte udlejers lejeindtægter gennem platformen.

Da Skattestyrelsen har tavshedspligt, er det ikke muligt at få at vide, hvilken kapitalplatform, der er tale om.

Her er Danmarks bedste CIO

Danmarks bedste CIO lige nu er Morten Holm Christiansen, CIO i Coop.

Det står klart efter, at Morten Holm Christiansen torsdag aften blev hædret med titlen som Årets CIO 2021 af Computerworld, IDC og Dansk IT.

Prisen blev overrækt til et arrangement i det centrale København, hvor Computerworlds chefredaktør Lars Jacobsen fra scenen havde flotte ord med på vejen til Coop-CIO'en.

Morten Holm Christiansen vandt titlen som Årets CIO 2021 efter et særdeles tæt opløb med de fire øvrige nominerede:

- Anders Romare, CIO hos Novo Nordisk.

- Jerrik Bagger Sørensen, CIO hos Cowi.

- Peer Omann, CIO hos Bunker Holding.

- Rochus Ettinger Riisgaard, it- & digitaliseringschef hos Grønbech.