Artikel top billede

Voldsom vækst i brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor: Vil fordobles over tre år

Nye teknologier som kunstig intelligens, RPA og big data bliver mere og mere populært i det offentlige. Inden for de næste tre år vil brugen af kunstig intelligens fordobles, viser ny undersøgelse. Derfor er det afgørende med dataetiske overvejelser, lyder det fra Dansk IT.

Det offentlige Danmark vil fordoble brugen af kunstig intelligens inden for de næste tre år.

Det konkluderer den nyudgivne rapport, IT i praksis, som er udgivet af Rambøll og Dansk IT for 26. gang.

Kommuner, regioner og statslige myndigheder er i gang med at tage hul på en ny epoke af den offentlige digitalisering, hvor der satses på nye teknologier.

Undersøgelsen peger på, at der i dag er fire ud af 10 myndigheder, der anvender AI. Samtidig fremstår det, at inden for tre år vil nu ud af 10 myndigheder vil benytte sig af det inden for tre år.

En tilsvarende vækst forventes med teknologiområdet big data.

Når det offentlige ønsker at skrue så markant op for AI, så kalder det på dataetiske overvejelser en masse, lyder det fra organisationerne bag undersøgelsen.

”Der er mange spændende perspektiver og potentialer i brugen af AI og big data i den offentlige sektor, men det er afgørende, at politikerne i højere grad kommer på banen og sikrer den politiske, demokratiske styring af udviklingen. Ellers tages teknologierne i brug, uden at der reelt er taget stilling til, hvilken retning vi ønsker at samfundet skal bevæge sig i,” forklarer Rikke Hvilshøj, dirktør i Dansk IT.

Asger Højen Danielsen, Business Manager i Rambøll Management Consulting, peger på, at den offentlige sektor er i gang med en digital transformation, hvor AI og big data er nogle af de helt fundamentale elementer.

”Vi har et fantastisk udgangspunkt for at kunne styrke den offentlige sektor og for at løfte hele serviceniveauet. Det potentiale skal vi udnytte, men det skal ske med udgangspunkt i gennemtænke, langsigtede strategier og en høj grad af transparens," siger han og tilføjer, at derfor er regeringens kommende digitaliseringsstrategi også afgørende for den videre rejse med brugen af AI og big data.

De mest populære teknologier i det offentlige

Rapporten viser, at langt størstedelen af de offentlige instanser allerede benytter sig af cloud, RPA, API'er og cybersikkerhedsovervågning.

Når det kommer til kunstig intelligens, så er det 41 procent af de adspurgte offentlige myndigheder, der allerede er med på vognen. Dette vil mere end fordobles inden for tre år.

Samme billede gør sig gældende ved brugen af IoT, hvor det i dag er 59 procent, men hvor forudsigelsen går på, 90 af alle vil benytte det inden for tre år.

Herunder ser du listen over de mest populære teknologier i den offentlige sektor.