Artikel top billede

(Foto: Francois Genon)

EU klar med nyt forslag som skal digitalisere hele det europæiske retssystem

Det er alt for besværligt og ressourcekrævende at opklare kriminalitet på tværs af grænserne mellem EU's lande. Derfor skal hele retsområdet digitaliseres. Sådan lyder et nyt forslag fra EU-Kommissionen. Læs alt om det her.

EU-Kommissionen vil digitalisere EU's juridiske systemer, så myndigheder på tvæsr af lande kan handle hurtigere, når cyberkriminalitet bliver grænseoverskridende.

Sådan lyder et nyt forslag som Kommissionen har stillet ifølge Ritzau.

"Vi skal bruge de digitale teknologier bedst muligt for at sikre, at juridiske myndigheder, borgere og virksomheder hurtigt og sikkert kan udveksle information. Det er afgørende for nemmere og hurtigere retfærdighed," lyder det fra EU-kommissær Vera Jourová.

Forslageet, der blev stillet onsdag har to overordnede fokus:

For det første er det i dag et problem, at juridisk samarbejde på tværs af grænser er enormt ineffektivt.

For det andet fokus stiller skarpt på de udfordringer, som myndigheder har i grænseoverskridende civile, kommercielle og kriminelle sager.

Tre punkter til en løsning

Også tre tiltag, er listet i forslaget, som svar på disse to problemer:

1. Det skal være nemmere for parter at kommunikere elektronisk med de relevante myndigheder.

2. Der skal tillades brug af video ved høringer i for eksempel grænseoverskridende kriminelle sager - det vil skære rejsetid væk og sikre hurtigere behandling.

3. Det skal sikres, at nationale myndigheder kan udlevere relevante dokumenter og data digitalt til andre lande.

Al kommunikation mellem medlemslandene forgår i dag i papirform. Man anslår at der kan spares omtrent 25 million euro - næsten 186 millioner danske kroner - om året alene på udgifter til papir og pakkepost.

To ekstra ændringer i samarbejde

Foruden disse tre punkter, så indeholder EU-forslaget to yderligere forbedringstiltag.

I dag er det nemlig sådan, at medlemslandene ved terrorsager sender information til EU-agenturet Eurojust på usikker vis via mails eller cd-rommer. Dette vil kommissionen modernisere gennem digitalisering.

Derudover skal Eurojust, som er et samarbejde mellem landenes anklagemyndigheder, rustes bedre til at se sammenhænge mellem tidligere og nuværende terrorrelaterede sager.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere