Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Løbet er ved at være kørt for spejlrefleks-kameraet: Canon opgiver de dyre DSLR-kameraer

Klodens førende kameraproducent har opgivet troen på sine professionelle spejlreflekskameraer.

Skulle du have et professionelt digitalkamera, har Canons avancerede 1D-serie været toneangivende igennem flere årtier.

Her samlede klodens førende kameraproducent al sin knowhow og klemte det ned i noget af det mest hårdføre og gennemprøvede, et system-kamera kan være.

I et interview med den japanske avis Yomiuri Shimbun lader Canons administrerende direktør, Fujio Mitarai, forstå, at dagene er talte, og at udviklingen samt fremstillingen af Canons top-spejlreflekskameraer vil ophøre inden for de kommende år.

Alternativet er på plads

Foto-kæmpen har ikke i sinde at opgive markedet, fastslår chefen i interviewet.

Han spår istedet et stadigt mere hastigt skifte til de spejlløse kameraer, såsom Canons nyligt lancerede topmodel Canon EOS R3.

”Markedets efterlyser i hastigt stigende grad spejlløse kameraer. Vi ønsker at tilpasse vores produktion til den udvikling,” siger han.

Det vil ifølge Canon-chefen betyde, at Canons 1-serie, som debuterede tilbage i 1989, ikke vil blive afløst, skriver netmediet YMCinema.

Udmeldingen betyder, at Canons 1Dx Mark III står til at blive det sidste professionelle spejlreflekskamera fra kamera-giganten.

Dyster udsigt for EF-fatningen

Canons strategiske skifte betyder samtidig et sandsynligt skifte væk at en af klodens mest udbredte og populære fatninger til objektiver: Canons EF-fatning.

Denne har siden 1987 defineret, hvordan autofokus-objektiver har fungeret og har budt på flere afgørende nyskabninger i perioden med blandt andet være først med teknologier som ultrasonisk motorer, diffraktionsbaseret optik, fire-vejs optisk billedstabilisering samt vilde åbninger som f/1,0 – en rekord som ikke er matchet indenfor autofokus-objektiver i dag,.

Selvom 35 års optisk historie ser truet ud, vil Canons objektiver fortsat kunne anvendes i sammenspil med afløseren, RF-fatningen til spejlløse kameraer igennem en stribe adaptere, med forskellig funktionalitet såsom selskabets V-ND adapter som ud over at fungere som adapter virker som variabelt ND-filter.