Artikel top billede

(Foto: Mercedes PR)

Strømlinede Mercedes EQXX er en el-karet, der kan køre dig 1.000 km fra København til Munchen på én opladning

Mercedes nye elbilskoncept er så aerodynamisk og strømeffektiv, at du vil kunne køre over 1000 kilometer, før du behøver at bekymre dig om at lade op.

Elbiler er fine, så længe ledningen er lang nok.

Det plejede man at klukle, dengang elbiler var noget, der blot kunne køre et par hundrede kilometer, før man skulle spejde efter en ladestation.

Sådan kommer hverdagen nu ikke til at være ombord på Mercedes’ nye kreation, koncept-elbilen EQXX.

Her har bilproducenten gjort sit bedste for at reducere vægt og vindmodstand, så der kan tilbagelægges 100 kilometer på blot 10 kWh strøm – det samme som en tørretumbler kan trække over tre timer.

Bedriften er lykkedes ved at minimere vægten til 1.750 kilogram – omtrent en Jersey-ko mindre end Mercedes nuværende luksusflyder, elbilen EQS.

Samtidig sprænger Mercedes rekorden for luftmodstandskoefficienter, ved at ramme en værdi på 0,17 – 15 procent lavere end hos den nuværende rekordholder blandt produktionsbiler, Mercedes EQS.

Det skulle, ifølge bilproducenten selv, række til, at EQXX kan køre over 1000 kilometer mellem stikkontakterne – nok til at klare turen fra København til München uden en enkel pause.

Når bilen holder stille, sørger solceller på taget for, at der tilmed kan tankes op til 25 kilometers rækkevidde dagligt under optimale forhold – det skulle betyde over 9.000 kilometer strøm på et år.

Fremtidskabine

Inde i kabinen på EQXX vil fører og passagerer opleve Mercedes’ vision for, hvordan en luksusbil skal se ud indvendigt i fremtiden.

Udsynet vil blive domineret af en 48 tommer bred 8K-skærm, der strækker sig over både der, hvor både instrumentbræt, infotainment og handskerum plejer at ligge.

Dertil er i Mercedes i færd med at udvikle et nyt ’NAVIS’ navigationssystem, som skulle tilbyde 3D-navigation i realtid, hvor der vil kunne zoomes fra satellitvisning og helt ned til gadeplan med en nøjagtighed på 10 meter.