Artikel top billede

Ukraines parlament Verkhovna Rada.

Ukraine bønfalder ukrainske hackere om at melde sig frivilligt til cyber-undergrundshær

Ukraine anmoder landets hacker-undergrund om at træde til som frivillige og hjælpe med til at forsvare landet mod Rusland. Det vælter ind med henvendelser - nu skal Ukraine forsøge at sikre, at de ikke kommer fra russiske agenter.

I et desperat nødkald anmoder den ukrainske regering landets hacker-undergrund om at træde frem og hjælpe med at forsvare landet mod Rusland, der er godt i gang med at invadere Ukraine.

Rusland er kendt for at have verdens måske skrappeste hackere, og digital krigsførelse og hacker-angreb har da også udgjort en del af angrebet mod Ukraine parallelt med kampvognenes og landtroppernes fremmarch.

Ifølge Reuters begyndte anmodningerne fra regeringen om hjælp fra Ukraines hacker-miljøer at cirkulere i hacker-foraer torsdag morgen.

Her anmoder regeringen de lokale hackere om at hjælpe med at beskytte kritisk infrastruktur mod russiske hacker-angreb samt om at indsamle informationer om eksempelvis russiske troppe-bevægelser.

“Ukraines cyber-community! Tiden er inde til at involvere sig i vores lands cyber-forsvar,” lød det i beskeden.

Her bliver hackerne opfordret til at melde sig via et Google Docs-dokument, hvor de kan opliste de områder, som de hver især er dygtige til - eksempelvis malware-udvikling.

Skal sikre at de ikke er russiske

Beskeden er skrevet af it-sikkerhedsmanden Yegor Aushev på vegne af den ukrainske regering.

Han fortæller, at han allerede har modtaget flere hundrede henvendelser, som han nu er i gang med at forsøge at verificere for at sikre, at de ikke kommer fra russiske agenter.

Yegor Aushev står i spidsen for it-sikkerhedsselskabet Cyber Unit Technologies, der arbejder for den ukrainske stat.

Han fortæller, at de frivillige hackere, som melder sig, vil blive delt ind i to grupper - en defensiv og en offensiv.

Den defensive skal forsvare de systemer, der styrer eksempelvis kraftværker og vand-forsyning, mens den offensive gruppe skal indsamle efterretninger og lignende.

Yegor Aushev erkender, at det er meget sent, at Ukraine går i gang med at opbygge en digital hær.

Landet har ingen decideret cyberafdeling i hæren.