Artikel top billede

(Foto: PR-Foto / European Union / Dario Pignatelli)

EU-sanktioner rammer russisk teknologi: "Det vil alvorligt skade Ruslands økonomi"

Eksport af software og teknologi vil blive ramt af nye sanktioner, som EU's medlemslande har vedtaget. USA har også vedtaget en række sanktioner, der skal ramme den russiske regerings brug af teknologi.

Sanktioner fra EU og USA vil ramme eksport af teknologi og software fra Rusland. Det sker, efter Rusland natten til torsdag invaderede Ukraine.

Først præsenterede USA en række sanktioner, der skal sikre, at Rusland ikke kan benytte sig af amerikansk teknologi.

Torsdag aften kunne EU præsentere en række sanktioner mod Rusland, hvor ét af elementerne er et eksportforbud af teknologi til Rusland.

"Vi vil afskære russisk industri fra at bruge teknologi, man desperat har brug for i dag for at bygge fremtiden," sagde formand for EU-Kommisionen Ursula von der Leyen på et pressemøde torsdag aften.

Det er endnu ikke klart, præcist hvordan sanktioner fra EU kommer til at ramme russiske eller europæiske it-virksomheder. Men EU-Kommissionen lagde ikke skjul på, at intentionen er at stække det russiske erhvervslivs adgang til den nyeste teknologi.

"Vores tiltag vil svække Ruslands teknologiske position på en række nøgleområder, der er der, hvor eliten tjener de fleste af sine penge. Det strækker sig fra højteknologiske komponenter til den nyeste software. Det vil samtidig skade den russiske økonomi alvorligt på alle områder i fremtiden," siger Ursula von der Leyen og tilføjer:

"Lad mig gøre det helt klart: Det er præsident Putin, der er nødt til at forklare det her for sine borgere. Jeg ved, at at det russiske folk ikke ønsker den her krig."

Selv om de konkrete sanktioner ikke er kendt i detaljer, så er der en række russiske it-virksomheder, der risikerer at blive ramt af sanktionerne.

USA har tidligere haft stor succes med et fuldt eksportforbud for den kinesiske virksomhed Huawei.

Sanktionerne betød, at Huawei ikke måtte sælge sine produkter i USA, ligesom amerikanske virksomheder ikke må samarbejde med selskabet.

Det har ført til katastrofale resultater for Huawei, der senest har præsenteret et regnskab, hvor omsætningen faldt med yderligere 30 procent.