Acure skal levere centralt EPJ-register

Mærsk Data-selskabet Acure skal levere det helt centrale landspatientregister til Sundhedsstyrelsen, som de elektroniske patientjournaler skal indberette til. Med ordren cementerer epj-leverandøren Acure sin position på markedet for elektroniske patientjournaler, som er inde i en afgørende fase.

Det bliver et konsortium ledet af Mærsk Data-selskabet Acure, der skal levere og drive det vigtige landsdækkende patientregister, som de elektroniske patientjournaler skal indberette til.

Acure-konsortiet har Carecom, CSC og DM Data med som underleverandører til det Forløbsbaserede Landspatientregister (FLPR), der skal sættes i drift med udgangen af 2005.

Acure skal stå for projektledelsen, mens DM Data skal stå for driften. Carecom og CSC skal stå for udviklingen.

Vigtig strategisk ordre

I Acure betegner administrerende direktør Johannes Mortensen ordren som meget vigtig. Han ønsker ikke at fortælle, hvor meget ordren er værd i kroner og ører.

- Men det er en meget stor ordre strategisk. Patientregisteret bliver jo meget central i den ny nationale database. Det bliver et helt centralt register, som alle skal indberette til, siger han.

  • Fire leverandører trækker fra feltet
    Fire leverandører var i foråret trukket frem forrest i feltet, når det kommer til antallet af sygehusejere, som de leverer EPJ-moduler til.

    IBM?s nylige opkøb af Acure giver en midlertidig førerposition i denne opgørelse, ligesom WM-data vandt terræn på forårets opkøb af B-Data.
    Siden denne status per maj 2004 har WM-data scoret de fleste nye ordrer.

  • IBM (inkl. Acure): Ni
  • CSC-Scandihealth: Seks
  • WM-data (inkl. B-Data): Seks
  • Systematic: Tre

    Kilde: EPJ-Observatoriets årsrapport 2004. Tallene er baseret på sygehusejernes oplysninger per maj 2004

  • Acure - der fornylig er blevet overtaget af IBM - leverer også elektroniske patientjournaler til Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) samt sygehusene i Fyns, Ribe og Ringkøbing Amter, ligesom selskabet står bag det konsortie, der udvikler den offentlige sundhedsportal, Sundhed.dk

    - Og det betyder, at vi nu kan begynde at genbruge den viden, som vi har investeret meget i. Med denne ordre bliver Acure en ret central spiller. Så ordren betyder meget for os, mener Johannes Mortensen.

    Det landsdækkende register er et led i regeringens it-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007.

    Registeret skal indeholde sundhedsdata fra de elektroniske patientjournaler, så sygehusene kan finde informationer om tidligere behandlinger frem på skærmen.

    Skal erstatte register fra 1977
    Landsregisteret har været i pilotprojekt på Amager Hospital. Det skal erstatte det gamle landspatientregister, som har været i brug siden 1977.

    I modsætning til det kommende system, registrerer det gamle register kun, om patienten har været på sygehuset - men ikke hvorfor. Det skyldes ikke mindst, at det i mange år var ulovligt at kæde persondata og sygsdomsdata sammen.

    Registeret bliver baseret på Sundhedsstyrelsens standard G-EPJ (grundstruktur for den elektroniske patientjournal), som sætter rammer for struktur og data-indhold i journalerne.

    Vigtigt for hele Danmark
    - Det er et meget et meget spændende projekt for hele Danmark, som får et central EPJ-register, som alle skal indberette til, siger Jacob Boye Hansen, administrerende direktør i Carecom, der er med som underleverandør til Acure.

    Der er i det seneste år for alvor kommet gang i markedet for de elektroniske patientjournaler, hvor fordelingen af de store ordrer er ved at gå ind i sidste fase - blandt andet med afslutningen af Nordjylland Amts store udbud i december.

    Både leverandører og staten har skarpt fokus på deadline, der lurer forude. 1. januar 2006 er nemlig sat som datoen, hvor de elektroniske patientjournaler skal være indført på landets sygehuse.

    Det forløbsbaserede landspatientregister skal også være klar 1. januar 2006. Det er senere end oprindeligt planlagt, men igangsættelsen af registret blev udskudt i begyndelsen af februar - blandt andet fordi datoen skulle passe med igangsættelsen af de elektroniske patientjournaler.

    Desuden vurderede Sundhedsstyrelsen dengang, at det ikke var realistisk at blive klar tidligere.

    Alt tyder dog på, at de elektroniske patientjournaler langt fra er klar 1. januar 2006. EPJ-Observatoriet har tidligere vurderet, at det kræver et "mirakel", hvis journalerne skal være klar på denne dato, selv om arbejdet er på rette vej.

    Det skyldes ikke mindst, at amternes aftale med regeringen om EPJ-udbredelse har så vage kriterier, at det for eksempel ikke er klart, om alle landets sygehuse skal være fuldt dækkede i januar 2006, eller om det er nok at have en afdeling med EPJ eller være i delvis drift.




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Jobindex Media A/S
    Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

    Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

    30. april 2024 | Læs mere


    Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

    For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

    01. maj 2024 | Læs mere


    ERP-trends 2024

    Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

    02. maj 2024 | Læs mere