Acure skal levere centralt EPJ-register

Mærsk Data-selskabet Acure skal levere det helt centrale landspatientregister til Sundhedsstyrelsen, som de elektroniske patientjournaler skal indberette til. Med ordren cementerer epj-leverandøren Acure sin position på markedet for elektroniske patientjournaler, som er inde i en afgørende fase.

Det bliver et konsortium ledet af Mærsk Data-selskabet Acure, der skal levere og drive det vigtige landsdækkende patientregister, som de elektroniske patientjournaler skal indberette til.

Acure-konsortiet har Carecom, CSC og DM Data med som underleverandører til det Forløbsbaserede Landspatientregister (FLPR), der skal sættes i drift med udgangen af 2005.

Acure skal stå for projektledelsen, mens DM Data skal stå for driften. Carecom og CSC skal stå for udviklingen.

Vigtig strategisk ordre
I Acure betegner administrerende direktør Johannes Mortensen ordren som meget vigtig. Han ønsker ikke at fortælle, hvor meget ordren er værd i kroner og ører.

- Men det er en meget stor ordre strategisk. Patientregisteret bliver jo meget central i den ny nationale database. Det bliver et helt centralt register, som alle skal indberette til, siger han.
 • Fire leverandører trækker fra feltet
  Fire leverandører var i foråret trukket frem forrest i feltet, når det kommer til antallet af sygehusejere, som de leverer EPJ-moduler til.

  IBM?s nylige opkøb af Acure giver en midlertidig førerposition i denne opgørelse, ligesom WM-data vandt terræn på forårets opkøb af B-Data.
  Siden denne status per maj 2004 har WM-data scoret de fleste nye ordrer.

 • IBM (inkl. Acure): Ni
 • CSC-Scandihealth: Seks
 • WM-data (inkl. B-Data): Seks
 • Systematic: Tre

  Kilde: EPJ-Observatoriets årsrapport 2004. Tallene er baseret på sygehusejernes oplysninger per maj 2004

 • Acure - der fornylig er blevet overtaget af IBM - leverer også elektroniske patientjournaler til Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) samt sygehusene i Fyns, Ribe og Ringkøbing Amter, ligesom selskabet står bag det konsortie, der udvikler den offentlige sundhedsportal, Sundhed.dk

  - Og det betyder, at vi nu kan begynde at genbruge den viden, som vi har investeret meget i. Med denne ordre bliver Acure en ret central spiller. Så ordren betyder meget for os, mener Johannes Mortensen.

  Det landsdækkende register er et led i regeringens it-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007.

  Registeret skal indeholde sundhedsdata fra de elektroniske patientjournaler, så sygehusene kan finde informationer om tidligere behandlinger frem på skærmen.

  Skal erstatte register fra 1977
  Landsregisteret har været i pilotprojekt på Amager Hospital. Det skal erstatte det gamle landspatientregister, som har været i brug siden 1977.

  I modsætning til det kommende system, registrerer det gamle register kun, om patienten har været på sygehuset - men ikke hvorfor. Det skyldes ikke mindst, at det i mange år var ulovligt at kæde persondata og sygsdomsdata sammen.

  Registeret bliver baseret på Sundhedsstyrelsens standard G-EPJ (grundstruktur for den elektroniske patientjournal), som sætter rammer for struktur og data-indhold i journalerne.

  Vigtigt for hele Danmark
  - Det er et meget et meget spændende projekt for hele Danmark, som får et central EPJ-register, som alle skal indberette til, siger Jacob Boye Hansen, administrerende direktør i Carecom, der er med som underleverandør til Acure.

  Der er i det seneste år for alvor kommet gang i markedet for de elektroniske patientjournaler, hvor fordelingen af de store ordrer er ved at gå ind i sidste fase - blandt andet med afslutningen af Nordjylland Amts store udbud i december.

  Både leverandører og staten har skarpt fokus på deadline, der lurer forude. 1. januar 2006 er nemlig sat som datoen, hvor de elektroniske patientjournaler skal være indført på landets sygehuse.

  Det forløbsbaserede landspatientregister skal også være klar 1. januar 2006. Det er senere end oprindeligt planlagt, men igangsættelsen af registret blev udskudt i begyndelsen af februar - blandt andet fordi datoen skulle passe med igangsættelsen af de elektroniske patientjournaler.

  Desuden vurderede Sundhedsstyrelsen dengang, at det ikke var realistisk at blive klar tidligere.

  Alt tyder dog på, at de elektroniske patientjournaler langt fra er klar 1. januar 2006. EPJ-Observatoriet har tidligere vurderet, at det kræver et "mirakel", hvis journalerne skal være klar på denne dato, selv om arbejdet er på rette vej.

  Det skyldes ikke mindst, at amternes aftale med regeringen om EPJ-udbredelse har så vage kriterier, at det for eksempel ikke er klart, om alle landets sygehuse skal være fuldt dækkede i januar 2006, eller om det er nok at have en afdeling med EPJ eller være i delvis drift.  Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
  Indlæser debat...


  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Edgemo A/S
  Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

  Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

  19. august 2020 | Læs mere


  Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

  Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

  20. august 2020 | Læs mere


  Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

  Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

  21. august 2020 | Læs mere


  Premium
  SKI stadfæster afgørelse: Atea må fortsat deltage i offentlige udbud
  I 2018 fik Atea lov til at byde med på offentlige udbud trods den store bestikkelsessag. Nu fastholder SKI og Økonomistyrelsen den afgørelse.
  Job & Karriere
  På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
  Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
  White paper
  Sådan skaber du mere effektive forretningsprocesser med automatisering
  Virksomheder skal kunne håndtere enorme mængder af data, hvilket har affødt et behov for smartere og mere effektive løsninger til håndtering af de daglige, ensformige og rutineprægede processer. Hvor disse opgaver tidligere kunne klares via manuel arbejdskraft, kalder markedets udvikling og efterspørgsel nu i højere grad på automatiserede alternativer. Og det er netop her, at process mining kommer ind i billedet som et operativt værktøj til at kunne maksimere procesautomatiseringernes samlede effekt og afkast – gennem visualisering og analyse af dit komplekse dataflow. I dette whitepaper kan du lære om koblingen mellem procesoptimering og process mining – et intelligent optimeringsværktøj, der giver dig mulighed for at spore og visualisere dine data, så de bliver analyserbare og kan udnyttes til procesoptimering og til at eliminere dine digitale omveje.