Acure skal levere centralt EPJ-register

Mærsk Data-selskabet Acure skal levere det helt centrale landspatientregister til Sundhedsstyrelsen, som de elektroniske patientjournaler skal indberette til. Med ordren cementerer epj-leverandøren Acure sin position på markedet for elektroniske patientjournaler, som er inde i en afgørende fase.

Det bliver et konsortium ledet af Mærsk Data-selskabet Acure, der skal levere og drive det vigtige landsdækkende patientregister, som de elektroniske patientjournaler skal indberette til.

Acure-konsortiet har Carecom, CSC og DM Data med som underleverandører til det Forløbsbaserede Landspatientregister (FLPR), der skal sættes i drift med udgangen af 2005.

Acure skal stå for projektledelsen, mens DM Data skal stå for driften. Carecom og CSC skal stå for udviklingen.

Vigtig strategisk ordre
I Acure betegner administrerende direktør Johannes Mortensen ordren som meget vigtig. Han ønsker ikke at fortælle, hvor meget ordren er værd i kroner og ører.

- Men det er en meget stor ordre strategisk. Patientregisteret bliver jo meget central i den ny nationale database. Det bliver et helt centralt register, som alle skal indberette til, siger han.
 • Fire leverandører trækker fra feltet
  Fire leverandører var i foråret trukket frem forrest i feltet, når det kommer til antallet af sygehusejere, som de leverer EPJ-moduler til.

  IBM?s nylige opkøb af Acure giver en midlertidig førerposition i denne opgørelse, ligesom WM-data vandt terræn på forårets opkøb af B-Data.
  Siden denne status per maj 2004 har WM-data scoret de fleste nye ordrer.

 • IBM (inkl. Acure): Ni
 • CSC-Scandihealth: Seks
 • WM-data (inkl. B-Data): Seks
 • Systematic: Tre

  Kilde: EPJ-Observatoriets årsrapport 2004. Tallene er baseret på sygehusejernes oplysninger per maj 2004

 • Acure - der fornylig er blevet overtaget af IBM - leverer også elektroniske patientjournaler til Hovedstadens Sygehusfællesskab (H:S) samt sygehusene i Fyns, Ribe og Ringkøbing Amter, ligesom selskabet står bag det konsortie, der udvikler den offentlige sundhedsportal, Sundhed.dk

  - Og det betyder, at vi nu kan begynde at genbruge den viden, som vi har investeret meget i. Med denne ordre bliver Acure en ret central spiller. Så ordren betyder meget for os, mener Johannes Mortensen.

  Det landsdækkende register er et led i regeringens it-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007.

  Registeret skal indeholde sundhedsdata fra de elektroniske patientjournaler, så sygehusene kan finde informationer om tidligere behandlinger frem på skærmen.

  Skal erstatte register fra 1977
  Landsregisteret har været i pilotprojekt på Amager Hospital. Det skal erstatte det gamle landspatientregister, som har været i brug siden 1977.

  I modsætning til det kommende system, registrerer det gamle register kun, om patienten har været på sygehuset - men ikke hvorfor. Det skyldes ikke mindst, at det i mange år var ulovligt at kæde persondata og sygsdomsdata sammen.

  Registeret bliver baseret på Sundhedsstyrelsens standard G-EPJ (grundstruktur for den elektroniske patientjournal), som sætter rammer for struktur og data-indhold i journalerne.

  Vigtigt for hele Danmark
  - Det er et meget et meget spændende projekt for hele Danmark, som får et central EPJ-register, som alle skal indberette til, siger Jacob Boye Hansen, administrerende direktør i Carecom, der er med som underleverandør til Acure.

  Der er i det seneste år for alvor kommet gang i markedet for de elektroniske patientjournaler, hvor fordelingen af de store ordrer er ved at gå ind i sidste fase - blandt andet med afslutningen af Nordjylland Amts store udbud i december.

  Både leverandører og staten har skarpt fokus på deadline, der lurer forude. 1. januar 2006 er nemlig sat som datoen, hvor de elektroniske patientjournaler skal være indført på landets sygehuse.

  Det forløbsbaserede landspatientregister skal også være klar 1. januar 2006. Det er senere end oprindeligt planlagt, men igangsættelsen af registret blev udskudt i begyndelsen af februar - blandt andet fordi datoen skulle passe med igangsættelsen af de elektroniske patientjournaler.

  Desuden vurderede Sundhedsstyrelsen dengang, at det ikke var realistisk at blive klar tidligere.

  Alt tyder dog på, at de elektroniske patientjournaler langt fra er klar 1. januar 2006. EPJ-Observatoriet har tidligere vurderet, at det kræver et "mirakel", hvis journalerne skal være klar på denne dato, selv om arbejdet er på rette vej.

  Det skyldes ikke mindst, at amternes aftale med regeringen om EPJ-udbredelse har så vage kriterier, at det for eksempel ikke er klart, om alle landets sygehuse skal være fuldt dækkede i januar 2006, eller om det er nok at have en afdeling med EPJ eller være i delvis drift.

  Brancheguiden
  Brancheguide logo
  Opdateres dagligt:
  Den største og
  mest komplette
  oversigt
  over danske
  it-virksomheder
  Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
  Targit A/S
  Udvikling og salg af software til business intelligence.

  Nøgletal og mere info om virksomheden
  Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

  Kommende events
  Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

  De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

  03. december 2020 | Læs mere


  Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

  Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

  09. december 2020 | Læs mere


  Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

  Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

  10. december 2020 | Læs mere


  Computerworld
  Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
  Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
  CIO
  Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
  The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
  Job & Karriere
  Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
  Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
  White paper
  Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
  Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.