Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Rusland overvejer at legalisere software-pirateri / Her er de nominerede til Digitaliseringsprisen 2022 / Forbrugerombudsmanden advarer mod bilvurderingsside

Morgen-briefing: Rusland overvejer at legalisere software-pirateri / Her er de nominerede til Digitaliseringsprisen 2022 / Forbrugerombudsmanden advarer mod bilvurderingsside / Airbnb trækker stikket i Rusland og Hviderusland

Godmorgen og velkommen til Computerworlds morgen-briefing og denne første forårsmandag, hvor solen vil skinne over landet, mens termometeret vil forsøge at nærme sig de ti grader.

Med morgenens udvalg af små nyhedscroissanter er ugens nye briefing-bestyrer, Niels de Boissezon.

Rusland overvejer at legalisere software-pirateri

Den russiske regering overvejer at indstille straf og efterforskning af brug af pirat-software ovenpå landets mange internationale sanktioner på blandt andet software.

Den midlertidige legalisering vil kun berøre software fra lande, der understøtter de sanktioner der i øjeblikket rammer Rusland.

Tiltaget skulle indføres som en del af større lovpakke møntet på at understøtte den russiske økonomi, mens den er under pres fra eksterne sanktioner.

I loven skulle der i nødstilfælde kunne gives hjemmel til at bryde blandet andet software- og database-licenser, ophavsretsbeskyttelse og design til integrerede kredsløbs som chips,

Det skriver det russiske medie Kommersant, ifølge netmediet Digitnews.

Her er de nominerede til Digitaliseringsprisen 2022

Listen over de nominerede til årets Digitaliseringspris er ude.

Denne tæller tre offentlige instanser i ’Innovationsprisen’, tre offentlige styrelser er nominerede i ’Sammenhængsprisen’.

De nominerede til Innovationsprisen er:

  • Aarhus Kommune på vegne af de 36 deltagende kommuner med "Det kommunale chatbot-samarbejde MUNI"
  • Region Hovedstaden, CIMT med "Projekt AI-Mammo - kunstig intelligens til vurdering af billeder ved brystkræftscreening"
  • Aabenraa Kommune, Driftsenheden med "Vejtilsyn med kunstig intelligens"
De nominerede til Sammenhængsprisen er:
  • Digitaliseringsstyrelsen og Sundhedsdatastyrelsen med "Digitalt Coronapas"
  • Erhvervsstyrelsen med "COVID-19 kompensationsordning"
  • Domstolsstyrelsen med ”Domsdatabasen"
Kåringen af vinderne foregår den 23. marts. Bag prisen er Digitaliseringsstyrelsen, Danske Regioner, Djøf, Rambøll, KMD, DANSK IT og Charlie Tango. Målsætningen med Digitaliseringsprisen er at 'fremhæve og belønne succesfulde og værdiskabende digitaliseringsinitiativer, der gavner samfund og borgere, og som tjener til inspiration for andre og kommende projekter".

Digitaliseringsprisen har været kåret årligt siden 2004.

Forbrugerombudsmanden advarer mod bilvurderingsside

Forbrugerombudsmanden advarer mod snyd fra vurderingssiden vurdererebil.dk.

Det sker efter at flere forbrugere har rettet henvendelse til myndigheden.

Hjemmesiden opererer ved at annoncere for gratis bilvurderinger via Facebook og e-mails, hvor der ikke fremgår pris for vurderingen.

På hjemmesiden oplyses vurderingsprisen på 990 kroner nederst på siden med små bogstaver på lys baggrund. Det får Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen, til at fraråde, at man betaler:

”Vi har fået mange klager over hjemmesiden vurderebil.dk, og efter vores opfattelse er forbrugerne ikke forpligtet til at betale, hvis de modtager en opkrævning eller bliver truet med inkasso,” lyder det i en meddelelse.

Airbnb trækker stikket i Rusland og Hviderusland

Det vil ikke være muligt at leje sig ind hos nogen Airbnb-vært i Rusland eller Hviderusland i den nærmeste fremtid.

Airbnbs medstifter og CEO Adrian Chesky melder, at selskabet vil boykotte de to markeder ovenpå Ruslands invasion af nabolandet Ukraine.

Selskabets bundlinje forventes ikke at blive synderligt ramt af sit boykot, da mange flyselskaber allerede har indstillet flyvningerne til landene, skriver finansmediet CNBC.

Ovenpå den russiske angrebskrig har selskabet tilbudt midlertidigt gratis husly til 100.000 flygtninge, finansieret af Airbnb værter og selskabets fond ’ Airbnb Refugee Fund’.

En bevægelse til støtte for ukrainske Airbnb-værter er i de seneste dage dukket op, hvor hundredvis af donorer booker overnatninger hos ukrainske værter som en måde at overføre donationer direkte til det krigsramte land, lyder det.