Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: IT-Branchen reagerer på regeringens sundhedsudspil / Norsk kryptobørs gør indtog i Danmark / Datatilsynet giver Den Blå Avis medhold i sag / Peytz leverer bedste resultat nogensinde

Morgen-briefing: IT-Branchen reagerer på regeringens sundhedsudspil / Norsk kryptobørs gør indtog i Danmark / Meta for bøde i Irland for databrud / Datatilsynet giver Den Blå Avis medhold i sag / Peytz leverer bedste resultat nogensinde / Microsoft annoncerer udbytte for kvartalet.

Godmorgen kære læser og velkommen til Computerworlds morgenbriefing.

Denne onsdag morgen er det Kristoffer Ingemand, som står for nyhedsopsamlingen.

I dag kan du læse om en norsk kryptobørs, som gør sit indtog i Danmark, ITB's reaktion på det nye sundhedsudspil, Datatilsynet, der giver Den Blå Avis medhold, Microsofts udbytte og selskabet Peytz, der leverer sit bedste regnskab.

IT-Branchen reagerer på regeringens sundhedsudspil: Der mangler digitalisering

Regeringen fremlagde i går sit udspil til en sundhedsreform, hvor det blandt andet foreslås at ændre minimumsalderen for at købe alkohol fra 16 til 18, og der åbnes for muligheden for at forbyde cigaretter for alle, som er født efter 2010.

Udspillet imponerer dog ikke brancheorganisationen IT-Branchen, som mener, at der mangler digitalisering.

"Hvor blev den digitale sundhedsreform af? Der er enkelte digitale initiativer i udspillet, men det kommer bag på os, at det digitale fylder så lidt i reformen. Specielt fordi vi netop under coronaen har set, hvad et digitale setup omkring test, vacciner og opsporing kan gøre for sundhedsvæsenet," udtaler Freddy Lykke, direktør for Sirenia og formand for IT-Branchens Sundheds-it-udvalg i en skriftlig besked til Computerworld.

Og han fortsætter:

"Regeringens digitaliseringspartnerskab pegede for ikke så længe siden på sundhedsområdet som et af de helt centrale områder, hvor mere digitalisering kan gøre en kæmpe forskel. Det undrer os, at man regeringen ikke har lyttet til sin egen ekspertgruppe og fået deres forslag med i sundhedsreformen."

Han mener, at mere innovation er nødvendigt for at sikre sundhedsvæsenet i fremtiden.

Norsk kryptobørs gør sit indtog i Danmark

Den norske kryptobørs Firi, som har over 140.000 brugere i Norge, kommer nu til Danmark.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Derfor får danske krypto-investorer nu endnu en valgmulighed i forhold til platform, når de for eksempel skal handle med bitcoin, ethereum og cardano.

Firi starter op i Danmark til sommer, og vil platformen vil fremgå på dansk.

"Det er helt unikt, at Danmark nu endelig får en børs, som lever op til alle de påkrævede regulativer, og hvor ambitionen er at få så mange som muligt til at lære om og investere i fremtidens teknologier. Der er ingen tvivl om, at området fortsat er nyt for mange, og derfor sætter jeg en stor ære I at være med til at præge forståelsen og lysten til at lære mere om emnerne til så mange som muligt," udtaler Karina Rothoff Brix, der er dansk landechef for Firi, i meddelelsen.

Meta for bøde i Irland for databrud

De irske myndigheder har udstedt en bøde til facebooks moderselskab, Meta, på 17 millioner euro, svarende til 126 millioner kroner.

Det skriver Reuters.

Det sker efter undersøgelser af 12 sager om databrud fra 2018.

Den irske databeskyttelseskommissionudtaler, at "metaplatforme ikke havde på plads passende tekniske og organisatoriske foranstaltninger, som ville gøre det muligt for det let at demonstrere de sikkerhedsforanstaltninger, som det implementerede i praksis for at beskytte EU-brugeres data," skriver mediet.

Datatilsynet giver Den Blå Avis medhold i sag

Datatilsynet har besluttet at give DBA medhold i en sag, hvor selskabet havde afslået en anmodning om sletning af en profil.

Det skriver tilsynet i en meddelelse.

DBA’s argument for ikke at slette brugerens data var, at der havde været tre klager fra køber af sælgerens produkter.

DBA havde derfor brug for at beholde dataene, for at kunne holde vedkommende ude af platformen.

"Under sagen anførte DBA, at klager tidligere havde forsøgt at omgå blokeringen ved at oprette nye profiler via forskellige e-mailadresser, og at opbevaringen af oplysninger om klager netop havde medvirket til, at DBA var i stand til at lukke samtlige profiler," skriver tilsynet i en meddelelse.

Peytz leverer sit stærksets resultat

It-virksomheden Peytz leverer sit stærkeste regnskab til dato.

Selve Peytz lander med en bruttofortjeneste på 40 millioner kroner, og en bundlinje på 6,7 millioner kroner. Det fremgår af regnskabet.

Samtidig er virksomheden Peytzmail også kommet med regnskab, og tilsammen har de to en omsætning på omkring 76,8 millioner kroner og et resultat før skat på 8,3 millioner kroner.

Omsætningen er derved steget med cirka 20 procent i forhold til sidste års 63 millioner, og resultatet før skat er steget med 54 procent i forhold til sidste års 5,3 millioner.

Microsoft annoncerer udbytte for kvartalet

Den børsnoteret tech-kæmpe Microsoft har nu annonceret sit udbytte for dette kvartal.

Det fremgår af en meddelelse fra selskabet.

Udbyttet vil blive betalt 9. juni i år, og den såkaldte ex-dag, altså dagen, hvor en aktionær senest skal eje aktien for at kunne få udbytte, er 18. maj.

Der vil blive udbetalt 0,62 dollar per aktie til selskabets aktionærer, svarende til 4,2 kroner, hvilket er det samme som ved sidste kvartal.