Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

EU vil indføre gebyr for de store it-platforme i Europa: Skal betale 0,1 procent af deres årlige globale overskud til EU

EU vil have de tech-kæmper til at betale 0,1 procent af deres årlige overskud til EU. Pengene skal blandt andet finansiere EU’s overvågning af, om tech-kæmperne er compliant med EU-regler.

EU vil have de store tech-kæmper til at lægge 0,1 procent af deres årlige overskud på bordet hos EU.

Pengene skal bruges til at finansiere EU’s monitorering af de selvsamme it-kæmper, som altså selv skal betale for, at EU holder øje med, om de nu også følger de af EU fastsatte regler.

Sådan lyder et forslag, der ifølge Reuters for tiden cirkulerer i EU-systemet.

Her kaldes det kommende gebyr for et ‘supervisory fee’, som skal udregnes ud fra de ‘estimerede omkostninger,’ som EU vil have på at monitorere og rådgive selskabernes overholdelse af EU’s regler.

“Gebyret skal ikke overstige 0,1 procent af den globale netto-indtjening for leverandører af meget store online-platforme (eller meget store søgemaskiner) i det forudgående finansår,” hedder det ifølge Reuters.

EU definerer ‘meget store online-platforme’ som platforme med mindst 45 millioner månedlige brugere i EU.

Dog fremgår det af forslaget ifølge Reuters, at ‘not-for-profit’-leverandører vil være fritaget for at betale gebyret. Dette tæller eksempelvis Wikipedia.

Ifølge Reuters har danske Margrethe Vestager oplyst, at det måske kommende gebyr vil kunne indbringe EU mellem 22 millioner og 30 millioner euro om året.