Artikel top billede

Streaming: Da en død vagabond snød Hitlers spioner så vandet drev

Operation Mincemeat får snart premiere på Netflix og fortæller den næsten ufattelige historie om en af 2. verdenskrigs mest fantasifulde efterretningsoperationer.

Sidst i april 1943 samlede spanske fiskere liget op af en britisk major, og efter lidt forviklinger fik den tyske militære efterretningstjeneste Abwehr adgang til nogle – helt oplagt særdeles fortrolige – dokumenter på liget.

De indeholdt informationer om en storstilet, vestallieret invasion af Grækenland og om en lige så vigtig afledningsmanøvre på Sicilien, og tyskerne opfattede informationerne som noget af et kup.

Men i virkeligheden var den bjærgede ”Major Martin” en uheldig, dødfunden vagabond, som den britiske efterretningstjeneste havde klædt ud og med stor møje anbragt, så papirerne ville falde i tyske hænder.

Formålet var netop at få tyskerne til at tro, at den senere invasion af Sicilien bare ville være en afledningsmanøvre, og derfor gik den langt nemmere, end man ellers kunne forvente.

Afledningsmanøvren fik navnet Operation Mincemeat, der samtidig er titlen på en helt ny Netflixfilm om affæren, der får premiere 11. maj.

Filmens forlæg er en bog af den britiske historiker Ben Macintyre med titlen ”Operation Mincemeat: How a Dead Man and a Bizarre Plan Fooled the Nazis and Assured an Allied Victory.”

Bogen har – ligesom forfatterens øvrige historiske bøger – høstet megen ros som både velresearchet og underholdende. Hvilket ikke er det værste udgangspunkt, når man skal fortælle historien om en af 2. verdenskrigs absolut vildeste og mest fantasifulde efterretningsoperationer.

I denne korte præsentation fortæller Ben Macintyre selv om bogen, og her kan du se en trailer til den nye film.

Titel: Operation Mincemeat / Premiere 11. maj på Netflix