Artikel top billede

For første gang nogensinde får man reel spilydelse med den indbyggede grafik

Intel og AMD's nyeste processorer kan faktisk godt bruges til spil. Det var langt fra en selvfølge tidligere.

Igennem årtier har det heddet sig, at man skulle undgå processorers indbygget grafik-chip, hvis man skulle spille.

Lige siden Intel og AMD i 90'erne introducerede processorer med indbyggede grafikløsninger, har de skuffet, når der blev fyret op for, hvad der nu var dagens hotteste spiltitel.

Nyeste kuld fra både Intel og særligt AMD tyder dog på, at tendensen slet ikke holder længere.

Man kan faktisk afvikle mange spil på bærbare maskiner, som ellers ikke har noget dedikeret grafikkort.

Computerworld ser på, hvor det på overraskende vis lykkedes for de nye processorer at overhale selv rimelige grafikkort som Nvidias GTX 1650.

AMD og Intels nye grafik-stjerner

Strømforbrug, chip-design og adgangen til hurtig hukommelse har længe været til hindring for, at din bærbare maskine kunne være med, når det gælder spil – medmindre der altså var gjort plads til et dedikeret grafikkort i maskinen.

Computerworlds søstermagasin PCWorld har set på de to bedste laptop-processorer på markedet i dag og sat dem op imod Nvidias mindste og billigste ’seriøse’ grafikkort på markedet i dag: Geforce GTX 1650.

Her viser Intels Core i9-12900HK gemt i en MSI Raider GE76 maskine sammen med en AMD Ryzen 9 HS ombord på en Asus ROG Zyphyrus G14, at der sagtens kan afvikles spil på maskinerne – endda også nye spil.

Intels nye processor debuterer med at matche Nvidias GTX 1650 Max Q i et grafisk krævende spil som Red Dead Redemption. Med omkring 30 billeder per sekund er det i underkanten af, hvad der skal til for at være flydende, men det rækker til, at spillet kan afvikles.

Processoren har mere held i Horizon Zero Dawn, hvor det lykkedes at levere 60 procent højere ydelse end Nvidia kortet og omkring 52 fps i snit.

AMD-CPU stråler

AMD og sin RDNA2 grafik-arkitektur tager dog skridtet videre og leverer reel ydelse på niveau med mellemklasse-grafikkort.

Den indbyggede Radeon 680M grafikchip i Ryzen 9 6800HS leverer henholdsvis 68 fps i Red Dead Redemption og hele 85 fps i Horizon Zero Dawn og kan distancere Intels ellers udemærkede grafik i stort set alle discipliner.

Den nye løsning formår rutinemæssigt at levere ydelse over de 60 fps, selvom det dog forudsætter, at de visuelle effekter holdes nede på et minimum.

Den fine ydelse afhænger dog af, at man vælger en Ryzen 7 eller 9 CPU med Radeon 680M ombord.

De billigere Ryzen 5 processorer med Radeon 660M får nemlig kun halvt så mange regneenheder (384 i stedet for 768) med væsentlig ringere ydelse til følge