Artikel top billede

(Foto: Francois Genon)

Ny EU-sundhedsplatform til 18 millarder kroner skal dele borgeres sundhedsdata på tværs at Europa

I EU skal borgerne fra 2025 til at dele sundhedsoplysninger på tværs af landegrænser i et nyt fælles sundhedssystem. Prisen bliver små 18 milliarder kroner - og det er bare starten på de planlagte digitale sundhedsinvesteringer fra EU's side.

EU's European Health Data Space er en ny platform, som fra 2025 skal give borgere adgang til deres e-recepter og sundhedsjournaler online, så EU-borgere kan rejse rundt i EU og stadig få adgang til deres helbredsoplysninger.

Det meddeler Europa-Kommissionen tirsdag ifølge Bloomberg.

Systemet vil blive forbundet med alle 27 EU-medlemslande, og forskere og medicinalvirksomheder vil også få adgang til anonymiserede data for at forbedre udviklingen af ​​medicin.

Det vil blandt andet involvere at lave personlig kræftbehandling eller bruge kunstig intelligens.

Også regulatorer og politiske beslutningstagere vil kunne få adgang til at forbedre sundhedspolitiske beslutninger.

"Med det europæiske sundhedsdatarum kan vi udnytte kraften i sundhedsdata og få stærkere sundhedsforskning, mens borgerne er i kontrol over deres data til enhver tid," udtaler EU-sundhedskommissær Stella Kyriakides i forbindelse med sagen.

"Det vil være en game changer for, hvordan vi leverer sundhedsydelser og sundhedsløsninger, der altid er til gavn for borgere og patienter," lyder det videre.

Omkostningerne ved at skabe det europæiske sundhedsdatarum vil ifølge en EU-konsekvensvurdering være mellem 700 millioner euro og 2,5 milliarder euro - over 18,5 milliarder danske kroner.

Kommissionen anslår desuden, at EU-landene vil bruge yderligere 12 milliarder euro - næsten 90 milliarder kroner - på at digitalisere deres sundhedssystemer bredere.

De store investeringer skal skabe flere fordele ved en koordineret fælles tilgang til sundhed i Europa, som der er kommet særligt fokus på i forbindelse med pandemien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?