Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Ukraine giver fredspris til Google / Sammenligningsside har vildledt sine brugere / Konkurrencerådet stiller krav til Norlys-opkøb

Ukraine giver fredspris til Google. Sammenligningsside har vildledt sine brugere. Konkurrencerådet stiller krav til Norlys-opkøb. Ny pulje fra Sundhedsministeriet skal sikre digitale kompetencer. It-virksomheden Dstny køber AI-selskab. Europæeres data bliver stjålet 376 gange om dagen.

Godmorgen og velkommen indenfor til denne Kristi Himmelfarts-fredag. Uanset om du læser med fra kontoret eller ude i ferielandet, så får du her dagens korte it-nyhedsoverblik sammensat af Jakob Schjoldager.

Ukraine giver fredspris til Google

Krigen i Ukraine har skabt stort fokus på virksomheders forhold og tilstedeværelse i Rusland, og det gælder også for Google.

Det har fået den ukrainske regering til at tildele den amerikanske it-gigant en fredspris. Google har blandt andet haft fokus på at fjerne russisk propaganda fra Youtube, som selskabet ejer.

”På vegne af president Zelenskyy har jeg æren af at uddele Ukraines første fredspris til Google. Vores lille måde at udtrykke vores taknemmelighed. Virksomheden har bevist sin dedikation til frihed, som Ukraine gør hver eneste dag. Google står for Ukraine, prøv bare at Google det, ” skriver Ukraines vicepremierminister Mykhailo Fedorov på Twitter.

Google har desuden også brugt ressourcer på at beskytte nogle af de mest vitale Ukrainske hjemmesider fra cyberangreb.

Sammenligningsside har vildledt sine brugere

Virksomheden bag siden Eltjekket.dk har snydt brugerne til at tro, at siden alene kunne hjælpe dem med at sammenligne el-priser.

Forbrugerombudsmanden mener dog, at sidens egentlige formål var at indsmale oplysninger om brugerne som virksomheden bag kunne bruge til markedsføring.

Det er i strid med reglerne vurderer Forbrugerombudsmanden, der derfor har indskærpet reglerne over for virksomheden Shiver Marketing.

”Det er ulovligt, hvis en hjemmeside udgiver sig for at hjælpe forbrugerne med at finde det billigste produkt, men i virkeligheden blot formidler brugernes kontaktoplysninger videre til samarbejdspartneres telefonsælgere,” siger Forbrugerombudsmand, Christina Toftegaard Nielsen.

Siden fremstod ifølge Forbrugerombudsmanden som en uafhængig prissammenligningsside, med formuleringer som ”Find gratis og uforpligtende din billigste el-aftale.” Den praksis har virksomheden brugt frem til april måned i år.

Konkurrencerådet stiller krav til Norlys-opkøb

Fiberkæmpen Norlys har givet Konkurrencerådet tilsagn om at opkøbet af Verdo Tele ikke kommer til at påvirke konkurrencen på markedet.

Det har fået Konkurrencerådet til at give grønt lys til opkøbet, fordi man vurderer, at det kan ske uden at skade konkurrencen.

”Norlys har blandt andet forpligtet sig til, at selskabet ikke giver konkurrenter, som benytter Verdo Teles fibernet, ringere vilkår end de vilkår, som Norlys’ eget selskab Stofa har. Det betyder, at der fremadrettet kan være konkurrence om at levere det bedste tv- og bredbåndsprodukter til forbrugerne via Verdo Teles net,” siger Formand for Konkurrencerådet, Christian Schultz.

Det er indtil nu Stofa, som er ejet af Norlys, der har været den eneste leverandør af tv- og bredbåndsprodukter på Verdo Teles fibernet. Selskabet har dog sat gang i en åbning af fibernettet for andre leverandører.

Ny pulje fra Sundhedsministeriet skal sikre digitale kompetencer

Regeringen, Venstre, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet er enige om at oprette en ny fond, der skal styrke de digitale kompetencer i sundhedsvæsnet.

Puljen skal understøtte projekter, der styrker digitale kompetencer hos patienter og sundhedspersoner, som er en forudsætning for at fremme anvendelse af nye teknologier i sundhedsvæsenet.

regioner, kommuner, uddannelsesinstitutioner og hospitaler er blandt nogle af de institutioner, der fremover kan søge puljen.

Læs mere om den nye digitale pulje på Sundhedsministeriets hjemmeside.

It-virksomheden Dstny køber AI-selskab

Tactful AI er blevet opkøbt af virksomheden Dstny, der skal sikre selskabet en position indenfor Customer Experience Platform markedet.

”Med Tactful AI ombord styrker vi ikke kun os selv med næste generation af customer engagement teknologi. Vi får også et excellent team til Dstny,” siger Daan De Wever, CEO Dstny Group.

Dstny leverer et cloud-baseret værktøj for virksomhedskommunikation, som hver dag bliver benyttet af mere end 2,3 millioner brugere.

”Tactful og Dstny deler den samme vision om at bringe medarbejdere og kunder sammen gennem interaktive kommunikationsredskaber.
Vi tror begge på, at vi kan påvirke folks liv positivt og endnu bedre sammen.
Ved at gå sammen med Dstny glæder vi os over at kunne accelerere vores go-to-market- strategi og tilbyde endnu mere værdi til vores kunder,” siger Mohamed Elmasry, medgrundlægger og CEO i Tactful AI.

Europæeres data bliver stjålet 376 gange om dagen

Hver eneste dag bliver data om en europæer lækket 376 gange i gennemsnit. Det viser en rapport fra Atlas VPN.

Det er dog markant færre end for de amerikanske borgere, der må se deres data lækket på internettet hele 747 gange dagligt.

”For hvert databrud begynder kunderne at forstå, at hver gang de deler deres personfølsomme oplysninger med enhver virksomhed, så kan den data blive offentliggjort. Derfor er folk i stigende grad blevet mere beviste om deres privatlivsbeskyttelse. Der er brug for lovgivning for at slå ned på overtrædelser af deleing af data,” siger Cybersecurity ekspert hos Atlas VPN Vilius Kardelis.