Artikel top billede

(Foto: Jacob Wittorf)

Derfor er det gået galt: Kæmpe NemID-nedbrud skyldes kombination af driftsforstyrrelser og "menneskelig fejl"

Nu er det kun de sidste 10 procent af NemID-brugerne, der stadig må væbne sig med tålmodighed, inden log-in-tjenesten igen er i luften, lover Nets.

Der arbejdets forsat på højtryk i Nets for at få rettet den fejl, der har lagt brugertjenesten NemID ned i nu mere end to døgn.

Men i den seneste opdatering, som Nets har sendt ud, løfter selskabet et lille hjørne mere af sløret for, hvad der ligger bag det flere dage lange nedbrud.

Nedbruddet, der begyndte 21. juni kl. 23.56, opstod i forbindelse med et planlagt serverskifte.

"Driftsforstyrrelsen opstod i forbindelse med opdateringen af en server og skyldes en uheldig kombination af en menneskelig fejl," lyder det i den seneste pressemeddelelse, som Nets i dag har udsendt.

Meget mere bliver der ikke oplyst om de tekniske årsager. Men Nets oplyser, at nedbruddet nu er gået fra at påvirke en tredjedel af NemID-brugerne til kun at involvere 10 procent af brugerne.

"Brugere, der er migreret til MitID, kan benytte denne løsning og få adgang til netbank og offentlige tjenester der benytter denne løsning," skriver selskabet. MitID er dermed ikke længere påvirket af nedbruddet.

Det angives desuden, at der forventes "at se betydelige forbedringer over de kommende dage", hvorfor Nets også opfordrer brugerne til at blive ved med at prøve at logge ind på NemID.

"Først og fremmest vil jeg dybt beklage den alvorlige driftsforstyrrelse, som de berørte borgere stadig har på NemID. Vi har afsat alle nødvendige ressourcer i døgndrift på at løse problemet," lyder det desuden fra landechef i Nets Danmark, Torsten Hagen Jørgensen i meddelelsen.

"Vi arbejder med flere alternative løsningsscenarier, hvor vi for først og fremmest fokuserer på at genoprette normaldrift af NemID for de berørte så hurtigt som muligt efter to dage med driftsforstyrrelser."

Endelig vil det for de NemID-erhvervskunder, der er berørt af nedbruddet, være muligt at benytte deres NemID nøglefil.