Artikel top billede

Streaming: Bevidste robotter i en dystopisk fremtid

Sæson 4 af HBOs Westworld har netop fået premiere og er – alle sine undertiden forvirrende handlingstråde til trods – stadig et godt bud på ekstremt velproduceret fremtidsdrama med filosofisk kant.

I filmen Westworld fra 1973 sørgede en voldsparat robot i skikkelse af Yul Brynner for, at verdens mest avancerede og dekadente forlystelsespark kørte godt og grundigt af sporet.

Instruktør og manusforfatter Michael Chrichton havde tilsyneladende en grundfrygt for at blive taget af dage i en forlystelsespark. For han genbesøgte temaet i sin senere – og stadig særdeles læsværdige – bog, der dannede forlæg for Spielbergs Jurassic Park.

Men ligesom det tilsyneladende var umuligt at slå de sultne øgler helt ihjel, var historien om de hævngerrige robotter simpelthen også for god til at lade ligge. Så i 2016 fik første sæson af HBO-serien Westworld premiere.

Her sørgede bl.a. Ed Harris, Evan Rachel Wood, Luke Hemsworth og såmænd også Sidse Babett Knudsen for, at blodet fik lov at flyde, da robotterne udviklede en bevidsthed og blev trætte af at lade sig mishandle af velhavere i akut midtvejskrise.

Siden kom sæson to, tre og et voksende persongalleri til. Bl.a. Aaron Paul, der her spiller på lidt andre strenge en i sin gennembrudsrolle som samspilsramt methfabrikant i Breaking Bad.

Det viste sig også, at der var flere temaparker, og på et tidspunkt rykkede dramaet videre til verden udenfor indhegningen.

Men selv om Westworld har vundet talrige priser og høster tårnhøje ratings på IMDb, har en del seere haft svært ved at fastholde interessen i takt med, at handlingen blev stadig mere kompleks.

Det håber sæson fire givetvis at lave om på. Den har netop fået premiere på HBO Max, og her befinder vi os i en lettere dystopisk fremtid med futuristiske biler og gennemsigtige smartphones. Her er med andre ord knap så westernstøvet og ikke helt så mange revolvermænd.

Til gengæld er produktionsværdien stadig tårnhøj, og selv om tempoet er mærkbart lavere end i første sæson, er Westworld stadig et godt bud på nutidig science-fiction med filosofisk og eksistentialistisk kant, hvor virkeligheden er en relativ størrelse.

I hvert fald så længe man formår at holde tungen lige i munden mellem de mange og undertiden let forvirrende handlingstråde.

Se traileren her / Titel: Westworld / Sæson 1-3 kan streames på HBO Max / Første afsnit af sæson 4 har netop fået premiere