Artikel top billede

Streaming: Gilead Strikes Back i ny sæson af The Handmaid’s Tale

Femte sæson af The Handmaid’s Tale er snart på vej, og har du ikke set de første fire sæsoner, skal du nok ikke læse videre her.

Timingen kunne næsten ikke være bedre, da første sæson af den nervepirrende og svært deprimerende The Handmaid’s Tale fik premiere i 2017.

Donald Trump var netop blevet indsat som præsident, og den amerikanske religiøse højrefløj vejrede morgenluft. Nogle gik endda så vidt som til at spekulere på, om et de-facto diktatur med fokus på gode, solide familieværdier og hænderne over dynen var lige om hjørnet.

Så galt gik det heldigvis ikke, men i mellemtiden er de politiske fronter kun trukket endnu skarpere op.

Og når HBO Max blænder op for femte sæson af The Handmaid’s Tale den 15. september er det bl.a. med en skelsættende højesteretsdom som bagtæppe, der i mange delstater vil begrænse eller helt fjerne adgangen til abort.

I serien, der bygger på en bog af Margaret Atwood, har et fundamentalistisk kristent regime taget magten i USA.

Homoseksualitet er strengt forbudt, og den politiske overklasse holder kvinder som slaver og/eller avlsdyr, der rask væk får hugget kropsdele af eller klynges op i nærmeste lygtepæl, hvis de ikke makker ret.

USA – eller Gilead, som landet er omdøbt til i The Handmaid’s Tale – er kort sagt ikke et særlig rart sted at opholde sig, medmindre man er ved muffen.

Spoileradvarsel: Læs kun videre, hvis du har fulgt med..

I de første fire sæsoner var June, der levede som tjenerinde hos familien Waterford, den altdominerende hovedperson.

Indledningsvis var hun traumatiseret og handlingslammet efter at have mistet sin mand under et flugtforsøg til Canada under magtovertagelsen – og af at hendes datter var taget fra hende for at leve hos en anden herskerfamilie.

Men så tog hun i dén grad skeen i den anden hånd, og siden lykkedes det efter diverse forviklinger, sidespring, krumspring og tilløb June at stikke af til Canada og blive genforenet med sin mand.

Desværre er datteren stadig fast inventar hos ”adoptivfamilien”, og med tiden bliver June forståeligt nok stadig mere indebrændt og uforsonlig.

I sidste afsnit af sæson fire tog hun og hendes venner grusom hævn over kommandør Waterford, mens hans enke, Serena, er en slags diplomatisk fange i Canada.

Den kommende sæson handler bl.a. om Junes fortsatte forsøg på at få datteren tilbage. Samtidig prøver Gilead at få mere indflydelse nord for grænsen, sandsynligvis med hjælp fra den intrigante og hævngerrige Serena. Endelig søger kræfter i Gilead at tage magten og reformere det grusomme styre.

Så der er lagt op til lidt af et drama – og nok også fornyet debat om, hvorvidt Gilead er et realistisk eller vildt karikeret bud på fremtidens USA – når June endnu engang stirrer vredt ud på seerne i The Handmaid’s Tale.

Titel: The Handmaid’s Tale / Sæson 1-4 kan streames på HBO Max / Sæson 5 har premiere 15. september