Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Bog: Sådan håndterer du lederrollen i en tid med #MeToo, sociale medier og kræsne unge talenter

”Leder til tiden” sætter gang i tankerne og giver konkrete bud på, hvordan du skaber et tidssvarende, tillidsbaseret arbejdsmiljø, hvor både yngre og ældre, konforme og knap så konforme, kontorrotter, hjemmearbejdende og alle andre føler sig godt tilpas.

Det var ikke nødvendigvis lettere at være chef i gamle dage, men dog mere forudsigeligt. Man kunne for eksempel regne med, at de ansatte for det meste mødte op på kontoret.

Men efter Covid-19 arbejder mange hjemmefra, og hvordan skal man sørge for, at de dovne hunde får noget fra hånden?

Samtidig har faktorer som #MeToo, stigende fokus på diversitet, work-life-balance og CO2-aftryk gjort, at særligt yngre medarbejdere råber op – eller simpelthen tager deres gode tøj og går – hvis chef og virksomhed ikke formår at følge med tiden eller når tonen bliver lidt for onkelagtig.

Endelig er mange på sociale medier hele dagen, også i arbejdstiden. Det stjæler fokus, og som leder risikerer du at skulle forholde dig til en medarbejder, der flittigt deler ud af sine meninger om kontroversielle emner – og måske endda om dig.

Det stiller en række nye krav til dem, der skal lede og fordele. Hvilket netop er emnet for den helt nye bog Leder til tiden – Inspiration, eksempler og øvelser af Bjarne Kousholdt.

Bogen er opbygget omkring en lang række (for øvrigt ganske velskrevne) eksempler fra virkelighedens verden samt øvelser på situationer, man som leder kan tænkes at skulle håndtere.

Den er desuden organiseret i klart prioriterede kapitler om emner, der bl.a. omfatter udfordringer og muligheder ved den hybride arbejdsplads, inklusion, aldersdiskrimination, bæredygtighed, yngre årganges forventninger og håndtering af sociale medier m.v.

Her er også tjeklister, som kan være med til at sætte gang i tankerne omkring forhold eller potentielle problemstillinger, man måske ellers ikke ville have skænket en tanke, før de rammer en hårdt i nakken.

Leder til tiden – Inspiration, eksempler og øvelser er skrevet i en forbilledligt kortfattet, praktisk og ikke-akademisk stil, der gør den særligt velegnet til dem, der hurtigt får trætte øjne af lidt for mange fortænkte diagrammer og modeller.

Man skal næppe opfatte bogen som en facitliste, og sådan virker den heller ikke til at være tænkt.

Den er derimod et godt værktøj, hvis man gerne vil have inspiration til, hvordan man som leder gør en indsats for at skabe et tidssvarende, tillidsbaseret arbejdsmiljø, hvor både yngre og ældre, konforme og knap så konforme, kontorrotter, hjemmearbejdende og alt midt i mellem føler sig godt tilpas.

Leder til tiden – Inspiration, eksempler og øvelser er udkommet på Akademisk Forlag, og på dette link kan du dels læse mere om de emner, bogen behandler, samt læse et uddrag.