Artikel top billede

ITU afviser flere it-studerende: Optagelsesprocent styrtdykker

ITU må skuffe langt flere potentielle it-studerende end tidligere. Optagelsesprocent er faldet med en sjettedel på to år.

Årets opgørelse af ansøgninger til IT-Universitetet viser, at til trods for flere ansøgninger må håbefulde it-studerende kæmpe om færre pladser.

I alt er der modtaget 1.768 ansøgninger, heraf 727 som første prioritetsansøgninger. Af dem kommer kun 416 igennem nåleøjet ind til Universitetets bacheloruddannelser.

Der er otte procent færre pladser end i 2021, hvor 455 it-studerende sikrede sig en plads. Årets optag er samtidig 17,5 procent lavere end i 2020, hvor 504 nye it-studerende blev indskrevet.

På to år er optagelsesprocenten faldet fra 27,9 til 23,4 procent - et fald på en sjettedel.

ITU’s konstituerede rektor Jens Christian Godskesen beklager, at der ikke kan tilbydes flere pladser, men forklarer, at antallet af pladser de sidste to år er justeret op takket været en coronapulje, som nu er udløbet. Samtidig betyder den politiske aftale om udflytning af uddannelsespladser, at der ikke kommer flere pladser i spil i dette årti.

”Desværre har vi ikke lov at udbyde flere pladser på IT-Universitet frem mod 2030. Udmøntningen af den politiske aftale om udflytning af uddannelsespladser fra de store byer, som blev besluttet i marts 2022, har den konsekvens for os, at vi skal bevare status quo i antallet af pladser frem mod 2030,” forklarer han.

Ekstrem mangel på it-arbejdskraft

Mens ansøgere må kæmpe om et svindende antal studiepladser, viser en prognose fra Ingeniørforeningen IDA og Danske Gymnasier at der i 2030 i Danmark vil være et underskud på 78.000 faglærte indenfor it og teknik.

”Arbejdsmarkedet tørster efter de kompetencer, som vores kandidater kommer ud med efter endt uddannelse. Vi ved fra de store erhvervsorganisationer, at deres medlemsvirksomheder desværre må takke ’nej’ til ordrer, fordi de mangler universitetsuddannede it-specialister. Derfor er det med stor ærgrelse, at vi har færre pladser i år og må afvise mange af de unge, der gerne vil læse en it-uddannelse hos os. De unge gør jo egentlig kun det, som samfundet har bedt dem om i flere år – nemlig at tage en uddannelse, der giver dem kompetencer, som er helt uundværlige for samfundet,” påpeger ITU-rektoren.

Tal fra analyseinstitutterne IRIS Group og HRS Economics viser, at der i dag er mangel på 7.500 it-kyndige i Danmark.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere