Artikel top billede

Bog: Praktisk og konkret opskrift på det bæredygtige liv

Den kommende bog ”Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt!” er et godt og omfattende – om end lidt noget kækt – bud på julegaven til dem, der vil foretage konkrete og bæredygtige ændringer i adfærd, vaner og forbrug.

Bæredygtighed er et af de ord, vi hører konstant, men som også er en alt for uhåndgribelig størrelse. Dels favner det ufatteligt bredt, dels er det lidt for ofte en grøn kappe, virksomheder tager på, når de vil fremstå mere sympatiske overfor kunder og kræsne unge medarbejdere.

Endelig er det nærmest umuligt at gennemskue, hvordan man personligt gør en lille – omend betydningsfuld – forskel for klimaet, børnene i Asiens sweatshops, stress på arbejdspladsen, bierne i haven og salamanderen i gadekæret.

Men med bogen Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! får man inspiration til at foretage ændringer i adfærd, vaner og forbrug, som trækker i en mere bæredygtig retning på en lang række parametre.

Forfatterne Jesper Dalgaard Pøhler og Connie Svabo erkender, at det kræver en effektiv indsats fra nationer og koncerner at løse verdens største problemer. Det efterlader undertiden os enkeltpersoner med en fornemmelse af magtesløshed.

Men når tilstrækkeligt mange sætter sig for at ændre adfærd, så gør det en substantiel forskel. Især hvis man samtidig indtænker adfærdsdesign og gør det så nemt som muligt for sig selv og andre at træffe gode valg. Samtidig skubber det til prioriteterne hos politiske beslutningstagere og kommercielle interesser.

I Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! gennemgår forfatterne en lang række eksempler på, hvordan vi som privatpersoner gør en konkret forskel gennem vores forbrug, tøj-, mad-, transport- og ferievaner. Samt hvordan vi lavpraktisk skubber arbejdspladsen i en retning, der gør den mere inkluderende og mindre stressende.

Det er bogens helt store styrke, at den sammenfatter vores personlige handlerum i stort og småt og giver praktisk, konkret inspiration og gode eksempler på et mere bæredygtigt liv. Det gør den til et nyttigt redskab, når man søger viden om, hvordan det lader sig gøre.

Bogens svaghed er – i hvert fald i undertegnedes optik – dens lidt kække tone og sætninger såsom:

”Vi kommer med de gode eksempler og løsninger, og når du så er helt afslappet, positiv og fuld af håb, så – BANG! – fortæller vi dig, at du – og vi – selv har ansvaret og muligheden for at gøre noget ved det. Det bliver en lille mavepuster, men al den positive energi, du lige var blevet fyldt op af gør, at du alligevel tænker: ”Fair nok. Så gør jeg sgu noget ved det”.

Stilen tiltaler muligvis storbyboen, der allerede primært lever af økologiske grøntsager fra Aarstiderne, abonnerer på Zetland og Politiken, elsker togrejser og kun nupper delebil fremfor ladcykel, når himmel og jord står i ét.

Omvendt er der risiko for, at formen får den skeptiske håndværker eller økonom til at hoppe ind i Audien og skynde sig væk. Det er en skam, for det er måske netop dem, det ville give den største positive effekt at skubbe i en lidt grønnere retning.

Titel: Lev bæredygtigt – Kom nu. Du kan godt! / Forfattere: Jesper Dalgaard Pøhler og Connie Svabo / Udkommer 28. september på ContentPublishing. Læs mere her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere