Artikel top billede

(Foto: Intel PR)

Første tal fra Intels Raptor-cpu ser lovende ud: Næsten halvanden gange hurtigere

Intel ser ud til at sætte nye performance-rekorder med sin kollektion af 'Raptor'-processorer. En afgørende detalje angående strømforbruget mangler dog at blive fastslået.

Det har længe været så som så med fremskridtet hos Intel i det sidst årti. Selskabets Core-processor til både desktop- og laptop-markedet har sjældent budt på de store performance-løft fra år til år.

Men med den seneste 12. generation, døbt ’Alder Lake’, kom der noget mere fart over feltet – og første tal fra afløseren, døbt ’Raptor Lake’, vækker forhåbninger om endnu et markant performance-løft.

Det fremgår af de første performance-tal målt af det kinesiske medie Extreme Player, som har fået fingre i en test-sample af den kommende top-processor fra Intel, en Core i9-13900K.

Kerne-eksplosion

Intels nye power-cpu er bygget op omkring en del flere kerner end hidtil. Hvor den hidtidige top-processor, Core i9-12900K, bød på otte performance-kerner med multithreading og otte strømoptimerede kerner uden, byder den kommende top-processor på dobbelt så mange strømoptimerede kerner i en 8+16 konfiguration.

Det resulterer i en processor, der kan adressere 32 regnetråde på en gang, mod 24 i forgængeren. Det svarer samtidigt til det, AMD’s Ryzen 59050X topprocessor kan mønstre.

Intel synes ifølge mediets benchmark-tal at have held med at omsætte de flere kerner til mere rå ydelse.

I en disciplin som renderingstesten Cinebench R23 yder 13. generations core processoren 40 procent højere end sin forgænger. I andre test-discipliner som CPU-Z Bench ydes 46 procent højere end forgængeren – næsten halvanden gange højere.

Tocifret gevinst

En anden markant fremgang er at finde i, hvor hurtigt de enkelte kerne yder, hvilket er en målestok for, hvor hurtigt der kan ydes i programmer og apps, som ikke er optimeret til at udnytte dusinvis af regnetråde – oftest kontorprogrammer, browsere eller computerspil.

Her har de generationelle fremskridt blot ligget omkring en håndfuld procenter. Det er dog ikke tilfældet med Raptor-processorne, som ser ud til at levere tocifret vækstrater, når det gælder enkelt-tråds ydelse.

Det ses tydeligst i Cinebench testen, hvor scoren lander 13,5 procent over forgængeren, mens CPU-Z benchmark-scoren slutter 9,4 procent over 12. generations processoren.

Meget af performance-gevinsten ved den nye processor synes dog at blive hentet i højere frekvenser, da 13900K processoren får lov til at snurre ved svimlende 5,5 Ghz, otte procent højere end 12900K maksimale frekvens på 5,1 GHz.

En potentiel svaghed

Med øgede frekvenser og flere kerner, risikerer Intel at få sværere ved at tøjle strømforbruget og dermed også varmeudledningen fra den nye top-processor.

Ifølge mediet er den testede processor helt oppe og sluge 420 watt under spidsbelastninger, hvilket er halvanden gange mere end, hvad forgængeren er designet til med sin øvre grænse på 241 watt.

Tallet skal dog tages med forbehold for, at der er tale om en tidlig testversion af processoren. Core i9-13900K er ifølge netmediet Wccftech opgjort til at kunne nøjes med 228 watt under spidsbelastninger, hvorfor Intels nye topprocessor kan blive mere mådeholden i sin endelige udgave, som forventes at debutere en gang i efteråret.

Intels Raptor-serie af processorer vil samtidig tørne sammen med AMD’s nye cpu-kollektion, Ryzen 7000 serien, som ligeledes forventes at blive lanceret i efteråret.